Земеделци обвиняват баластриера за засушаването в селото им

Жители пазарджишкото село Мирянци от тази сутрин започнаха поредица от протести срещу баластриера, намираща се на около 300 метра от границите му. Тя работи от 2013 година. Малко след пускането й в експлоатация местните забелязали, че започват да се пропукват къщите им, както и че силно пада равнището на подпочвените води. Местни земеделци твърдят, че пак оттогава сондажите им често се запушват с пясък, а на моменти подземните води критично падат и няма с какво да напояват.

Недоволството тлее отдавна, а хората се заканват да протестират ако трябва и всеки ден, докато баластриерата не бъде закрита. Обмислят и провеждане на референдум. Сформиран е и инициативен комитет.

Към протестиращите се присъединиха и хора от близките села Синитово и Огняново. За кратко участниците в митинга спряха движението на автомобили.

"Исканията ни са да се спре и рекултивира баластриерата, нищо друго! - заяви Кирил Ламбрев от инициативния комитет. – Не може повече така - има пропуквания на много сгради, както и засушаване на земеделска земя.“

Най-големите тревоги на хората идват от риска къщите им да се сринат върху тях. Не е маловажно обаче и това, че почти всяка къща в селото, както и в съседните, разчита на земеделието като основен или допълнителен източник на приходи. По думите им, проблемите започнали, когато фирмата концесионер започнала да добива инертни материали извън разрешената по концесионния договор територия, както и от по-голяма дълбочина.

Жителите на Мирянци са търсили съдействие от редица институции, но без резултат. Ресорни служители им отговаряли, че решението на проблема не зависи от тях или че в дейността на баластриерата няма нарушения.

Същото казва и собственикът на баластриерата Ангел Кърджев. Той твърди, че двама души от селото се опитват да настройват срещу него всички останали, но проблемите им нямали нищо общо с добива на инертни материали, а това можело да се докаже от съответните специалисти. И било доказано с проучване, правено от експерти на Минно-геоложкия университет. А технологията на работа е такава, че от езерото, от което се добиват чакъл и пясък, вода не се черпи – тя се връща обратно в него и се върти в кръг.

„Главните притеснения на хората в Мирянци е за домовете и имотите им, които се пропукват. Но и за поминъка им – земеделието – казва кметът на селото Христо Христов, който също е земеделец. - Не се сещам за къща в нашето село, в която да не се разчита и на селскостопанска дейност. И наистина, оранжерия няма как да падне, но падането на нивото на подземните води е проблем. Всички разчитаме на сондажи – земеделие без вода няма как да се прави. Хората се оплакват, че в помпите им влизат пясъци, запушват ги. Маркучите на капковото напояване се налагало да се сменят всяка година пак заради затлачване с фин пясък и не могат да работят.“

В селото залагат основно на оранжерии, но имат и производство на полето. Има млади семейства, които се занимават със земеделие. Някои засаждат зеленчуци, други залагат на зърнени култури, но също с напояване, например – царевица. И там сондите се запушвали.

Христов обаче изразява по-неутрална позиция и казва, че експерти би трябвало да се произнесат дали причината за изброените проблеми наистина е в баластриерата. Той припомня, че последните години сме свидетели на жестока суша, както и на продължителни силни горещини, така че не е изключено те да са причината за падането на равнището на подпочвените води. Кметът е убеден, че е редно компетентни служители да направят обстойна проверка и да кажат къде се коренят проблемите вместо да се насаждат конфликти заради предположения и съмнения.

Стоимена Александрова

Прочетена 272 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта