"Тиквогедон" отбелязва финала на есен с невероятно богата реколта от тикви

"Тиквогедон", или традиционният Празник на тиквата ще сложи точка на поредната стопанска година за производителите на този есенен плод в хасковското село Горски извор. Тази година фестът ще е доста по-голям и с много повече забавления, както подобава да се отбележи една година, отличила се с изключително богата реколта от тикви. Датата на събитието е 16 октомври, съобщават организаторите от Народно читалище "Пробуда", което е основен организатор.

И за да бъде Тиквогедонът още по мащабен, освен традиционния конкурс за най голяма, най красива и оригинална тиква, обявяваме още няколко конкурса.

Първият е озаглавен "Мама, татко, аз и тиквата". В него са поканени да се изявят семейства с деца, като изработят с подръчни материали чучело от тикви. Ще бъдат отличени тези, на които въображението им работи на най-високи обороти.

Съревнование е предвидено и за баш майсторките в готвенето от селото - всяка от дамите може да се представи със свое кулинарно изкушение. Този конкурс е с благотворителна цел - всяко от ястията ще се продава по 5 лева, а събраните пари ще бъдат предоставени за издаване на диск с творчеството на талантливите деца от читалищната фолклорна школа "Зора-Зорничка", които ще бъдат гости на празника.

Заложбите си в областта на изкуствата могат да демонстрират и най-малките, за които пък е организирано състезание за изработване на апликация с есенни листа.

В тези тежки времена не ни остава нищо друго освен да се забавляваме заедно - отбелязват организаторите.

Празникът на тиквата е традиционен за Горски извор и се провежда от години, а самото то вече е известно като Столицата на тиквите. Тази есен достойно защитава това прозвище - само тук са произведени стотици тонове от сладките плодове. Доскоро улици и тротоари са били затрупани от внушителни камари продукция, част от която вече е продадена, а останалата - прибрана временно заради дъждовете и студеното време. Стопаните са доволни и от цената - жълтите и продълговати сортове, тип "Цигулка" вървят по 60 стотинки, а белите - по левче. Това обаче са цените на дребно. На едро земеделците ги предлагат в сайтовете за обяви наполовина по-евтино. Очаква се с настъпването на зимата да поскъпнат.

Легенди се носят за тиквите от Горски извор. Твърди се, че тук те са най-сладки - районът е изключително благоприятен. И най-здрави - при правилно съхранение издържат до пролетта.И едни от най-едрите - миналогодишният победител в конкурса за най-голяма тиква е тежал 27,5 кг. Нищо чудно сега да се появи и по-голяма.

За местните земеделци пък тиквата е културата, която им дава основен или допълнителен доход. Повечето залагат на сортове с високи добиви от типа на "цигулките", като "Матилда". При добро гледане те дават до 2-3 тона от декар. А когато есента се улучи гореща и суха като тазгодишната, плодовете стават изпечени и сладки като захар. Белите тикви "Сампсон" пък са по-крехки и по-малко сладки, което пък ги прави подходящи и за солени ястия. Има търсене и за тях, но недостатъкът им е по-скромният добив - средно половин тон от декар.

Стоимена Александрова

Прочетена 179 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта