ПЧЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО И ВОДАТА Избрана

В по-голямата част от страната възникват проблеми с поддържането на водния баланс, а от това страдат и пчелните семейства

Д-р Милан Стоянов
За живота на пчелното семейство водата е жизнено важна. Тя има изключително роля, а в някои случаи и съдбоносно значение: в периода на хранене, събиране и преработка на нектара; за осигуряване на микроклимата в кошера, за развитието на ларвите и какавидите и за оцеляване на възрастните пчели. Водата е нужна преди всичко за жизнените функции на тялото на пчелата: в кръвта й тя съставлява над 80%, а в мускулите – от 75 до 80%.
Без наличие на вода в кошера не е възможно разтваряне на меда и приготвяне на храна за ларвите. Без нея не се постига поддържане на оптималната влажност на въздуха в пчелното жилище, както и осигуряване на необходимата температура. Пчелите се нуждаят от много вода, когато е голямо количеството на отглежданите личинки, а приносът на нектар е малък или времето не позволява летеж. Ако тези дни са по-продължителни, може да настъпи заболяването, известно под името майска болест. Oсобено голяма е нуждата от вода в ранна пролет, когато приносът на нектар е незначителен или поради лошо време пчелите не могат да летят.

Тогава те се принуждават да излитат при силен вятър и ниски температури. Често при такива условия поради липса на водоизточници до пчелина летят на дълги разстояния, което е причина за загиване на много от тях и отслабване на пчелните семейства.
НАБЛЮДАВАТ СЕ СЛУЧАИ, КОГАТО ПОРАДИ ЛИПСА НА ВОДА, ПЧЕЛИТЕ ИЗОСТАВЯТ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ЛИЧИНКИТЕ
Необходимост от по- голямо количество вода е нужна, когато в питите има стар запечатен и кристализирал мед. При активен принос на нектар (около 500 грама на ден) пчелите преустановяват да внасят вода. Престанат ли да посещават водоизточника в пчелина, означава, че в кошера постъпва активно нектар, което задоволява нуждите от вода. Пчелите, донасящи вода, се наричат водоноски. Това са най-старите, които трудно летят надалече.За един ден една пчела-водоноска може да излети за вода до 100 пъти. За да не отслабват пчелните семейства пролет и за да не се забавя развитието им, е наложително поставянето на вода във вътрешни поилки. При отсъствие на вода в пчелина пчелите я вземат от гьолове, локви и торища, което е предпоставка за заболявания. При наличие на водоеми до пчелина, поемайки я, пчелите биват изяждани от жаби. Установено е, че при излитане на рой пчелите разузнавачки търсят ново жилище, което е разположено недалеч от водоем. При използване на естествени водоизточници струпване плътно на пчели не се наблюдава. Това ги предпазва от лесно заразяване. Пчелите избягват жилище в непосредствена близост до големи водоеми, а предпочитат до ручеи, неголяма река или езеро.
Солта е необходима за поддържане на киселинно-алкалното равновесие в тъканите на пчелите. Ако осигурим вода на пчелина и сложим необходимото количество сол, ще удължим живота на пчелите, ще се отрази на силата на семейството. Ако солта е дефицитна в организма на пчелите , те посещават отходни места заради солите и се внасят в кошера микроорганизми. Привърженик съм на доза от половин грам на 10 л вода.Водата в кошера да бъде дъждовна или от сняг, като един килограм захар се разтопи в девет литра вода при наличието на достатъчно количество запечатен мед по питите. Този подход има стимулиращ ефект. Поилката в пчелина трябва да се постави веднага след второто облитане на пчелите, за да привикнат да приемат вода от този източник. Ако това не се направи, те ще носят вода от замърсени или отдалечени водоизточници. Наличието на вода в близост до пчелина и добивите от пчелно семейство са в пряка зависимост.

Прочетена 1768 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта