Пчеларството отива на гибел! Избрана

  • Смятат стопани от сдружение „Пчела Добрич 1946”

  • Все повече пчелари са готови да се откажат от бизнеса и да продадат кошерите и пчелните си семейства

Габриела Събева

„Пчеларите са обезверени. Няма мед, няма цена!”. Това заяви Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946”, в което членуват 255 стопани от Добричка област. Все повече стават офертите за продажба на цели пчелини, кошери, пчелни семейства. Тенденцията за отказ от пчеларство е сериозно изразена в Добруджа, регионът, който се слави с най-висок медодобив и най-голям брой пчелари.

Трудностите през стопанската година не подминаха пчеларите. Стопаните отчитат нисък добив от мед и посочват две причини - заради пръскане с пестициди и заради сушата. „Много са натровените пчелни семейства. За поредна година има инциденти при пръскане на културите. Аз съм един от потърпевшите, пострадаха и мои колеги от околните села Дончево, Одринци, Ведрина, Долина, Орлова могила”, не крие огорчението си пчеларят. Направянето на пчелите става през лятото при пръскане на слънчоглед преди цъфтеж.

„Всичката летяща пчела, която трябваше да донесе нектар, беше отровена. После пчелните семейства имаха нужда от много време, за да се възстановят”, продължава с разказа си Галин. Той уточнява, че са подадени сигнали до ОД „Земеделие”, тъй като третирането на маслодайната култура е извършено без предварителното задължително уведомление. Поради тази причина се оказва, че в продължение на 20 дни е било трудно да се открие кой земеделски производител е пръскал посевите си и кой е виновникът за отровените пчели.

Веднага след това настъпва ескалация на сушата в Добруджа - високи температури на фона на продължителна липса на валежи. Това рефлектира върху възможността на пчелите да събират прашец. На практика сушата „стопява” пашата на пчелите. „Нектар нямаше, нямаше какво да донесат в кошерите!”, обобщава със съжаление Галин Георгиев. Корените на проблема се крият в топлата зима, през която нямаше сняг. Сухата пролет също доведе до липса на цъфтяща растителност в Добричко и оттам на достатъчно нектар за пчеличките. През май и юни буквално за 2-3 дни са изсъхнали цветовете на храсти, дръвчета, цветя, споделят дългогодишни пчелари. Те не успяха да извадят мед от акация, с липата също имаше проблеми. Рапица в Добруджа вече почти не се сее и това също влияе върху медосбора. Така на практика като основна паша през лятото са останали масивите с лавандула и слънчоглед. „До момента, в който някой неизвестен земеделски стопанин си напръска посевите с пестициди и не отрови пчелите”, коментира още Галин Георгиев

Всички проблеми през лятото водят до отслабване на пчелните семейства и те влизат в зимния период изтощени. „Това не е само при нас, ние като сдружение редовно се събираме и споделяме информация. Масово пчеларите от Добричка област сигнализират за слаби семейства – при някои от отравянията, при други от сушата, на места заради двете причини. Прогнозирам, че ще има висока зимна смъртност”, обобщава Галин. Лично той е успял да извади многократно по-малко мед от очакваното количество.„Имам мед благодарение на едното землище, в което пчелите не бяха натровени. Това ме спаси».

Всяка година пчеларите от Добруджа повдигат един и същ основен проблем - как трябва да се пазят пчелните семейства, как да осъществят по-добра комуникация със земеделските производители, които имат огромна полза от пчелите заради опрашването. «И пак системата някъде се пропуква. Затова планираме информационна кампания през пролетта, преди да започнат пръсканията. Разговаряли сме вече с кмета на община Добричка, но трябва да видим заради COVID-19 как да я организираме. Най-вероятно в читалищата на някои населени места, в които да срещнем арендатори, пчелари и кметове. Може и онлайн да се наложи да правим срещите, ще трябва да намерим вариант, за да спасим пчелите”, разкрива още председателят на сдружение „Пчела Добрич 1946”.

Единственото положително раздвижване в мрачната картина е в цената на меда. Оскъдните количества променят търсенето и тенденциите . „За 20 дни цената на едро скочи с 60-70 ст. нагоре. Няма мед и няма изгледи да има, ако пчеларите продължават да се отказват с всеки сезон”, не крие огорчението си Галин. Той споделя, че до преди месец-месец и половина изкупната цена на меда е била 3,20 лв./кг. В момента на едро е стигнала до 4-4,20 лв./кг. Тези стойности също са ниски и са „на ръба”, но когато се оказва, че няма добиви, изкупвачите започват да търсят и изземат всички налични количества.

Галин Георгиев има 11-годишен стаж като пчелар. Започва с 5 пчелни семейства, в момента са 140. „Медът лекува. В това съм убеден от собствен опит. Медът и пчелните продукти вдигат имунитета”, съветва пчеларят.

Прочетена 3643 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта