Работа на пчелина в късна есен Избрана

Когато подготвиш добре семействата за зимата и природата ти се усмихва със своите цветове; Снимка: Христо Велчовси

Да припомним редица практични похвати за най-правилно и полезно за пчелите зазимяване

Инж. Георги Русимов
И през есента има работа на пчелина. Вярно, не е обемиста, но за сметка на това важна и решаваща за осигуряване на добро презимуване.
Нека видим най-напред какви са природните дадености и статуса на пчелните семейства. Есента вече е в правата си. Дори да има циганско лято, природата не дава кой знае какъв шанс на пчелите да летят и събират зимнина. Първо, времето е хладно, второ, денят е къс и трето, почти няма цъфтяща медоносна растителност. Казвам почти, защото тук-таме можем да срещнем астра, синя жлъчка (цикория), есенен минзухар (кърпикожух), дива коприва и други, от които пчелите събират безценен прашец.
Освен това, абсолютно не препоръчвам подхранване с каквато и да било храна, дори и с мед. Ако подхранваме със захарен сироп с цел увеличаване на зимните запаси, то ние жестоко амортизираме безценните зимни пчели и вместо да доживеят до Гергьовден, те ще отпаднат преди да отгледат първото пило. При положение, че подхранваме с мед, резултатите също са плачевни – продължава неестественото подбуждане на яйцеснасянето на майката, в резултат на което се отглежда пило в лоши климатични условия – студено време, липса на вода и ненужно изразходване на зимните запаси. Подхранването със захарен сироп трябва да приключи до 10-15 септември, когато все още има достатъчно прашец.
Пчелните семейства са в своеобразна предзимна летаргия. Почти няма летеж, на прелките се суетят няколко пчели-стражи, в хубав ден може да се наблюдава и облитане на млади пчели. Майките по принцип са спрели яйцеснасянето, до 10-15 октомври се излюпва последното пило. Акарите вече са само по пчелите. Търтеите са изгонени от кошерите. Затваря се един извечен природен цикъл.
Ние можем само да помогнем на пчелите да приключат своя годишен жизнен кръговрат по най-добрия начин. Какво следва и можем да направим?
Да „зазимим“ пчелните семейства
Терминът „зазимяване“ се е наложил в пчеларския език и литература и звучи претенциозно и неясно. Огрев ли да осигуряваме на пчелите, климатици или санировка на пчелните жилища? Нито едното, нито другото! Просто трябва да оставим пчелите да образуват изключителния природен феномен – зимното си кълбо, гарнирано с достатъчно хранителни запаси над него. Всъщност основната дейност по зазимяването е да прегледаме всички пити в Дадан-Блатовите кошери, да преценим силата на пчелното семейство, запасеността с храна и да го стесним на толкова пити, колкото могат да се покрият с пчели. Ориентировъчно това значи:
- за силни семейства – от 12 рамки се оставят 8-9 рамки
- за средни – оставят се 7-8 рамки
- за слаби – 6-7 рамки
Изваждат се маломедните и негодни пити – черни, провиснали, продупчени, с много търтееви килийки и т.н. Така стесненото семейство се ограничава с преградна дъска, като зад нея не се слагат никакви парцали, възглавници или други затоплящи материали, както се препоръчва в старите справочници по пчеларство. Въздухът зад преградната дъска служи за страничен изолатор, а освен това способства за по-добър въздухообмен и микроклимат в кошера. Някои пчелари практикуват двустранно стесняване – от лявата и дясната страна на кошера изваждат по 1-2 пити и ограничават пространството на плодника с две преградни дъски. Няма лошо, но е по-трудоемко и без особен ефект в сравнение с едностранното стесняване. Наскоро с прилагането на такова стесняване се сблъсках с един необичаен случай. Млад колега, при стесняване от западната страна, не сложил преградна дъска и в началото на ноември ме сюрпризира с новината, че пчелите изградили далак с размерите на плодникова пита. Истинска аномалия! Така или иначе, с това стесняване решаваме следните задачи:
- Премахваме негодните пити с цел обновяване на пчелното гнездо с нови пити през пролетта – виж 8-ми принцип от „Ръководство по рационално пчеларство“. Моментът за това изземване е най-подходящ в целия годишен цикъл, защото вече нямаме пило, което би ни попречило да имаме свободен избор и да елиминираме негодните пити.
- Осигуряваме всички останали пити в кошера да бъдат покрити с пчели, което ще предпази меда и прашеца от разваляне (меда в непокритите от пчели пити прокисва, а прашеца плесенясва).
- Преценяваме запасите от храна и там, където не достигат, можем да придадем пита/и с мед от друг, силен и добре запасен кошер. Стремим се да осигурим поне 15-20 кг мед на семейство. Разбира се, в термина „зазимяване“ влиза и доброто уплътняване и изолиране на тавана с изолационни материали – възглавници, дрехи, велпапе, вестници, стиропор и др.
 Другата дейност по зазимяването е да се сложат мишепредпазителите, защото през октомври полските мишки се насочват към домовете, мазетата, хамбарите и към пчелните кошери. Лично аз съм допускал грешката да подценя тази дейност и през пролетта съм намирал в кошера жалка картина – изгризани пити и изядени пчели от мишките, които са си направили гнездо от сено и слама в дъното на кошера. През зимата пчелите са неподвижни и гризачите се възползват от тяхната пасивност.
- Създаване на заслон против преобладаващите северни ветрове. Това е много важно мероприятие, защото силните ветрове създават недопустимо течение в кошерите, което е предпоставка за стресиране на пчелите и повишена консумация на храна. Укрепване и застопоряване на капаците на кошерите.
- Преди да затворим за последно кошера ни остава още една работа – да третираме семействата с оксалова киселина (ОК) против акара Вароа. Поради важността на това мероприятие ще се спра по-подробно на него. Преди всичко искам да кажа, че ОК е най-ефикасното и екологично средство в борбата с Вароатозата. Само след това третиране забелязвам на контролната табла паднали множество акари. Третира се след 15 октомври, когато вече няма пило, защото оксаловата киселина не може да действа на кърлежа, когато е скрит в запечатаното пило. Хубаво е кошерът да има мрежесто дъно или омаслена хартия, но паднали веднъж и на нормално дъно, акарите трудно биха се върнали в пчелното гнездо, още повече, че в този период няма летеж и пчелите не пълзят по дъното, за да прилепне по тях някой полумъртъв кърлеж.
За третирането с оксалова киселина използвайте препоръките на специалистите и прилагайте регистрираните ветеринарномедицински препарати.
Всички тези дейности е добре да се извършат до края на ноември.
След така свършената работа не ни остава нищо друго, освен да си вземем довиждане с пчелите до следващата пролет.

Прочетена 872 пъти Последно променена в Вторник, 08 Декември 2020 17:04
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта