Отложиха промените в Закона за пчеларството Избрана

След като бъдат събрани още становища, те ще бъдат разгледани отново на заседание на парламентарната земеделска комисия

На последното за тази година заседание на парламентарната комисия по земеделието и храните, трябваше да бъдат гласувани на първо четене промените в Закона за пчеларството. След като близо половин час депутатите изслушаха становището на Националния браншови пчеларски съюз, представено от неговия зам.-председател Сребрин Илиев, комисията реши да отложи гласуването на промените.

Промените в Закона за пчеларството се предлагат от земеделското министерство и след тяхното одобрение от Министерския съвет, на 10 декември са внесени за гласуване от Народното събрание.

Според промените, трябва да отпадне двойната регистрация на пчелините. Достатъчно е те да бъдат регистрирани в БАБХ – като животновъден обект по Чл. 137 и не е необходимо да бъдат регистрирани и в кметствата. Въвежда се и определение за „временен пчелин“, каквото до момента липсва. То касае подвижното пчеларство. Пчеларите ще трябва още да ограждат своите пчелини.

От Националния браншови пчеларски съюз обаче оспорват така направените промени. С аргумента, че е абсолютно недопустимо местната власт да няма яснота къде и колко на брой пчелни семейства има на нейна територия. Така те могат да се окажат в близост до училища и детски градини, което е недопустимо и не е в обществен интерес. „Нека да питаме Националното сдружение на общините, те съгласни ли са да не знаят колко пчелни семейства има на териториите на общините. Все пак пчелите са особен вид животни. Имаме алергични и астматични хора и тези неща трябва да се регулират“, аргументира се Илиев.

„Ние не сме против такава промяна. Ние искаме тя да бъде издигната дори на още по-високо ниво – не на ниво „пчела - кметство“, а на ниво „пчела - община“. И в отделна наредба пчеларите и общината да уреждат своите взаимоотношения – за собствеността, разположението, опазването на биоразнообразието и т. н. „ обясни още зам.-председателят на Националния браншови пчеларски съюз.

Аргументи в защита на промените в Закона за пчеларството приведе от своя страна Силвия Василева, директор на дирекция „Животновъдство“ в МЗХГ. Те се правят, за да облекчат административната тежест за пчеларите. По повод новото изискване пчелините да бъдат оградени, Василева изтъкна, че текстовете в закона са прецизирани - в зависимост от това дали се намират в урегулиран поземлен имот, в горски или в защитени територии.

„Как си представяте да бъде изградена оградата на един пчелин? С проект и разрешение от главния архитект на общината ли?“, риторично попита Сребрин Илиев.

И тъй като в законния срок от 30 дни, в който промените са били обект на обществено обсъждане, други становища, освен това на Националния браншови пчеларски съюз, не са постъпили, депутатите решиха да отложат гласуването на промените в комисия.

Сребрин Илиев предупреди, че се очаква да „гърмят бомби“ и по повод пръсканията. „Местните власти от години са изключени от контрола на пръсканията, мълчаливо е въведен задължителен регистрационен режим, и онзи пчелар, който не се е регистрирал в системата, ако е юридическо лице, ще носи административна отговорност и ще плаща глоба между 5 и 10 хил. лева“, алармира той.

Според последния доклад на ЕК от 22 октомври, тази година, броят на пчеларите у нас е паднал от 17 на 12 хиляди. Разчетите на Националния браншови пчеларски съюз показват още по-голям спад – до 9 хиляди.

Проблем у нас има и с остарелия понятиен апарат в сектора. В Европа терминът е пчелен кошер, у нас – пчелно семейство. Ако ние говорим за отводка, терминът в ЕС е пчелен рой или пчелен пакет.

„Ние ще бъдем активни участници, на някого дори може да изглеждаме агресивни, но няма да допуснем всички архаични понятия, свързани с пчеларството, да бъдат вкарани в Националния стратегически план. Защото тук не става дума просто за развитието на един сектор, а за развитието на цялото земеделие“, каза в заключение Сребрин Илиев.

Прочетена 2139 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта