Януарски пчеларски работи Избрана

При необходимост правете зимни подхранвания

Месец януари е най-студеният от годината. Средните месечни температури за цялата страна, с изключение на Черноморието, са отрицателни. За Северна България те са между -1,3 С до 3,5 С, а за южните части на страната – между 0 и 2,4 С. През отделните дни са наблюдавани абсолютни увеличения, достигащи през някои години до 22 С, но и абсолютни понижения – до -38 С.

Влажността на въздуха е висока, а валежите са предимно от сняг в северните, мокър сняг – в южните райони и по Черноморието. Слънчевите дни са твърде малко.

РАЗВИТИЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА

Продължава периодът на относителен покой на пчелните семейства, през който те са събрани на кълбо. Прехвърлили са се вече върху участъците със запечатан мед. Последният поглъща влагата ог въздуха в гнездото, намалява концентрацията си и става по-лесноусвояем от пчелното семейство. В центъра на зимното кълбо се поддържа постоянна температура до 28°С. Оптималната температура в пчелното гнездо е в границите 15-25°С, а при поява на първото пчелно пило – 34-35°С.

Способността на пчелите да зимуват спокойно, без да излизат от кошера няколко месеца се дължи на възможността дебелото черво (ректума) да се разпъва и по този начин да побере големи количества фекалии, достигащи до 50 % от масата на пчелата. Своевременното освобождаване на натрупаните в дебелото черво фекални маси става при облитането на пчелите през краткотрайното затопляне на въздуха в някои слънчеви дни през зимата.

Към края на месеца в по-силните семейства младите майки започват да снасят яйца.

ПЧЕЛАРСКИ ПРАКТИКИ В ПЧЕЛИНА

През този месец пчеларят извършва следното при периодичните си посещения в пчелина:
- Външен оглед на кошерите и пчелните семейства и при необходимост отстраняване на нередностите (осигуряване на спокойствие на семействата чрез изрязване на клоните, опиращи се в кошерите и поправяне на оградата); изправяне на съборените кошери и поставяне на падналите покриви; освобождаване на кошерите и входовете им от паднал сняг; изваждане на умрелите пчели с Г-образна тел от затрупаните от тях входове.
- Констатиране на здравословното състояние на зимуващите пчелни смейства чрез:
- Оглед на пространството пред и около кошера и прилетната дъска при наличие на умрели пчели по прилетната дъска или пред кошера – предполага се, че хранителните запаси са недоброкачествени; ако се виждат изгризани пчели или миши изпражнения, то в кошера има мишка.
- Прослушване с тънък каучуков маркуч, единият край на който се вкарва през входа на кошера, а другият се поставя на ухото.
- Обръща се внимание на отделяната от пчелните семейства миризма.
За да се подтвърди направената констатация относно наличието на заболяване, се изпраща проба за лабораторни изследвания.
- Наблюдаване на очистителното облитане. Пчеларят трябва да следи за метеорологичната обстановка и в деня на прогнозираното затопляне да бъде на пчелина. Теренът около кошерите е необходимо предварително да бъде подготвен. Почистват се входовете и прилетните дъски. Пред кошера се поръсва слама или пепел, за да не кацат пчелите върху снега.

В тези топли дни външната температура достига до 12-13°С и повече. Тогава пчелите извършват очистително облитане. По начина на облитане пчеларят може да установи моментното състояние на пчелните семейства.

Ако облитането е енергично – всичко е нормално. Поединичното и бавно излитане на пчелите, разпълзяването им по прилетната дъска показва, че семейството не е в ред. Търсят се причините – глад, влага, мишки, болести.

При облитането пчелите отделят изпражнения. По тях може да се съди за здравословното им състояние. Ако са светложълти, пчелите са здрави, но ако са тъмнокафяви или сребристобели, налице е болест (манова токсикоза, нозематоза, паратиф).

ПОДХРАНВАНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА ПРЕЗ ЗИМАТА

Към подхранванията за попълване на пчелните запаси още през месец януари се отнасят извършваните по необходимост зимни подхранвания. Те се правят със закупена или подготвена от самия пчелар полутвърда храна – кърмова маса, или захарно-белтъчна храна. Тя се приготвя по следния начин: на 8 кг пудра захар, предварително смесена със сухо мляко „НИДО”, опаковка по 400 грама (по 20 грама за всяко пчелно семейство от млякото), се добавя пчелен мед 1,9 кг (предварително разтворен във водна баня до 42°С) от здрави пчелни семейства и 100 грама вода. Добре се омесват всичките съставки докато добият вид на тесто. Опаковат се в полиетиленови торбички или марлени такива по 500 грама. След това се разточват и полагат върху плодниковите (корпусните) рамки над кълбото под възглавницата, двукратно или трикратно в зависимост от силата и нуждата на пчелното семейство.

Прочетена 1008 пъти Последно променена в Понеделник, 04 Януари 2021 11:47
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта