Пчели, Пчелари, Вируси Избрана

Ролята на пчелния мед

Доц д-р Пламен Христов
В първата част на статията, проанализирахме пилотните данни, които бяха публикувани, относно влиянието на пчелната отрова върху ковид-19. Изводът на научното обследване от Германия бе, че има теоретични предпоставки тя да подпомага успешното преболедуване, без това да е установено категорично.
Очертават се предпоставки за забавяне на процеса на ваксиниране. „Пфайзер“ вече отмени официално половината от поетите си ангажименти - щели били да компенсират в края на следващата година. Появи се забрана ваксини да напускат територията на САЩ. Руската ваксина е недостъпна за нас, въпреки отличните данни за нея. Току що (15.12.20), се появи и съобщение от Великобритания, че на острова има нова мутация на вируса, която теоретично има потенциал да обезсмисли ваксините. Като прибавим към това и свръхсъмненията за странични действия у нашите съграждани, то търсенето и популяризирането на всичко онова, за което със сигурност се знае, че подпомага успешния изход от болестта, става още по-актуално.
Група автори, (Уилям Г. Лима и колектив, от 18.09.2020) са направили опит за едно цялостно проучване относно възможностите за влагане на пчелни продукти при профилактиката и лечението на болестта.
Според тях, апитерапията е обещаващ източник на фармакологични и хранителни агенти за лечение и профилактика на COVID-19. Няколко пчелни продукта, като мед, цветен прашец, прополис, пчелно млечице, пчелен восък и пчелна отрова, вече са доказали своята антивирусна активност срещу патогени, които причиняват тежки дихателни синдроми, включително и тези, причинени от някои коронавируси - CoVh (Brown, Roberts, Cooper, & Jenkins, 2016 ; Хашем, 2020 ).
В допълнение, ползите от тези природни продукти за имунната система, авторите посочват, че много от тях участват и в индуцирането на производството на антитела, при узряването на имунните клетки и стимулирането на вродените и адаптивни имунни отговори (Babaei, Rahimi, Karimi, Tahmasebi, & Khaleghi Miran, 2016).
Направленията на терапевтичните ефекти, свързани с пчелните продукти, които биха могли да бъдат полезни в борбата срещу коронавируса (SARS-CoV- 2) са показани по-нагледно във фигура 1.
Да разгледаме поотделно основните пчелни продукти и да започнем с меда
Пчелният мед, както се знае, е гъвкав и сложен естествен продукт. Той е образуван от нектар или за мановия - от екскреция на листни въшки или ексудати от растения и плодове. В състава му, освен захари, които са основната му съставка, се включват и някои ценни биологично активни вещества.
Антивирусната активност на меда се дължи на няколко негови свойства и съставки, но най-вече на групата на фенолните съединения. Тяхното количество обаче, може силно да варира според ботаническите си източници и не всеки мед е еднакво лечебен, (Meo, Al - Asiri, Mahesar, & Ansari, 2017; Samarghandian, Farkhondeh, & Samini, 2017 ).
Освен на тях, антивирусна активност се реализира и заради:
-осмотичния му ефект (високата концентрация на захари);
-заради естествено ниското рН;
-заради наличието на няколко естествени съединения- например водороден прекис, флавоноиди и лизозим (Samarghandian et al., 2017 ).
Някои флавоноиди, като кверцетин и неговите производни (напр. рутин, изорамнетин, кверцитрин и изокверцетин, които все пак най-често се намират в прополиса, но все пак се откриват и в проби от мед), съставляват важна част от цялостния антивирусен щит на меда, срещу грипния вирус, например (Choi, Song, & Kwon, 2011; Dayem, Choi, Kim, & Cho, 2015 ).
Антивирусна активност на пчелния мед е установена и срещу други патогени- срещу човешкия респираторен синцитиален вирус (Kaul, Middleton, & Ogra, 1985), човешки риновирус (Ganesan et al., 2012 ; Song, Park, Kwon, & Choi, 2013), човешки метапневмовирус (Komaravelli et al., 2015), парагрип (Kaul et al., 1985), както и срещу предишния бетакоронавирус (SARS-CoV) (Yi et al., 2004 ).
Предполага се, че посочените съединения инхибират 3-химотрипсин-подобната цистеинова протеаза (3C-подобна pro ) на корона вирусите по принцип (на hCoV (SARS-CoV)). А този именно ензим е една от най-обещаващата прицелна точка за въздействие на ново разработваните лекарства срещу коронавирусите, поради своята критична роля във вирусния жизнен цикъл (Chen et al., 2006 ).
Впрочем, споменатите съставки и свойства на меда (бързи въглехидрати и антимикробни свойства), отдавна са го направили ценен продукт, при това не само като храна, забележете - за млади и здрави хора, но и като мощно подпомагащо и понякога заместващо антибиотиците лекарство. Използването на мед за лечение на микробни инфекции всъщност е известно от древни времена в цивилизациите на гърци, китайци, египтяни, римляни, маи, вавилонци и траки, като това датира от преди повече от 5500 години (Meo et al., 2017 ).
Медът продължава успешно да се използва в народната и дори в традиционната медицина за лечение на няколко вирусни респираторни заболявания, като бронхит, инфекции на гърлото, пневмония и грип (Samarghandian et al., 2017). Известно е също, че медът от Manuka, от Австралия и Нова Зеландия, инхибира напълно вирусната репликация на грипния вирус in vitro и действа еднопосочно с известните антивирусни препарати като занамивир или оселтамивир, (Watanabe, Rahmasari, Matsunaga, Haruyama и Kobayashi, 2014).
Въпреки това, антивирусният ефект на меда срещу новия коронавирус (SARS-CoV-2) все още не е потвърден
Неотдавнашен анализ на изчислителната химия обаче, предположи наличието на ясно очертано потенциално действие на меда срещу ТОРС-CoV-2. Чрез метода на молекулярното моделиране, се доказало, че шест съединения на меда и прополиса (3-фенилактова киселина, фенетилов естер на кофеинова киселина [CAPE], лумихром, галангин, хризин и кофеинова киселина) са потенциални инхибитори на SARS-CoV - 2 (Hashem, 2020 ).
Освен обещаващата си антимикробна активност, медът също така доказано стимулира имунната система и подобрява имунокомпетентността, което от своя страна може да намали тежестта на новата коронавирусна пневмония. Например добавянето на мед към питейна вода при японските пъдпъдъци (22 g /l ad libitum “по желание“) увеличава производството на антитела срещу вируса на птичия грип H9N2 и намалява съотношението хетерофил / лимфоцити, потвърждавайки, че медът подобрява имунния отговор срещу този вирус (Babaei et al., 2016 ).
Поради обещаващата антивирусна активност на меда, в момента се провеждат клинични изпитвания за потвърждаване на ефекта на меда срещу ТОРС-CoV-2. Рандомизирано, многоцентрово и контролирано проучване от фаза 3 анализира терапевтичните ползи от добавянето на мед (1 g / kg тегло/ на ден, разделено на 2-3 дози за последователни 14 дни) при пациенти с COVID-19. В друго клинично изпитване група от Пакистан има за цел да оцени ефективността на черния кимион (Nigella sativa) (1 mg перорално), поеман заедно с мед (30 ml на 12/12 часа) при изчистване на ТОРС-CoV-2, намаляване на тежестта на симптомите на COVID-19 и намаляване на смъртността. Резултатите от тези клинични проучвания, както и други предклинични проучвания, ще покажат ползата от меда във фармакотерапията на COVID-19.
Важно е обаче да се припомни, че използването на мед в профилактиката и лечението на ковид-инфекцията има и специфика. За хора, които имат висока кръвна захар на гладно (преддиабет) или разгърнат вече диабет, допълнителното повишаване на нивата на кръвната захар консумирайки мед, води до повишена заболеваемост и утежнена клинична картина. За този тип потенциални пациенти, медът може да бъде опасен „лечител“ и не следва да се прилага.
За сметка на това обаче, другите пчелни продукти могат успешно да компенсират неговата липса.
Продължава в следващи броеве

Прочетена 1308 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта