Ползване или наемане на общинска земя за настаняване на пчелини Избрана

ВЪПРОС: Пчелар съм от 7 години и в съседство с имота на пчелина ми има пасище – публична общинска собственост, но е в Натура 2000. Притежавам необходимите документи за отглеждане на 150 бр. пчелни семейства, но моят имот не е достатъчен за разполагането им.
Може ли от общинското пасище да ползвам 8 дка и какво трябва да предприема за целта?
ОТГОВОР: От европейското и от националното законодателство не произтичат преки забрани по ползването на ресурсите и строителството. Евентуални забрани и ограничения могат да бъдат въведени в заповедите и в плановете за управление на отделните зони, включени в Натура 2000. Въвеждането на забрани е оправдано, в случай че осъществяването на дадена дейност със сигурност ще доведе до значително увреждане на местообитанията и видовете, които се опазват в дадена защитена зона. Ако се въведат в дадена зона забрани за определени дейности в земеделски земи и горите, предвидени са компенсаторни плащания за съответния производител.
Съгласно Закона за пчеларството, читателят има право да кандидатства пред общината за учредяване на право на ползване върху замеделска земя- публична общинска собственост или за наемането й.
Тъй като общинската земя е включена в защитени зони по Натура 2000, трябва да се види какви са ограниченията и забраните, включително и във връзка с настаняването на пчелини в тези зони. Това читателят може да разбере от самата община. За целта той трябва да подаде молба за учредяване правото на ползване или наемане на 8 дка земя до общината за настаняване на пчелините. Трябва да се има предвид, че общината не е длъжна да уважи молбата на читателя дори и за земя извън зоните по Натура 2000, с оглед защита на собствените си интереси. Това е така, защото пасищата се предоставят на земеделски производители-животновъди и към тях има значителен интерес.

Рубриката се води от адвокат Виолета Андрейчина

ПРАВНА КОНСУЛТАЦИЯ
Уважаеми читатели,
Въпроси към адвокат Андрейчина може да задавате само и единствено в писмен вид, на адреса на редакцията, на електронната ни поща - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на фейсбук страницата ни - https://www.facebook.com/GlasatNaZemedeleca
Очакваме вашите запитвания!

Прочетена 5102 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта