Изгодно за двете страни Избрана

Формирането на цени за опрашването и плащанията според вида на земеделската култура

Когато се говори за ролята на пчелите в опрашването на културните растения, особено за такива, които се нуждаят от медоносната пчела за своето развитие и добра реколта, винаги се вземат предвид двете страни на процеса – фермерът обработващ своите площи и пчеларят отглеждащ своите пчели.
На първо място има една особеност, която е много важна – договарянето за опрашване на определени култури започва далеч преди цъфтежа (за българските условия в октомври, ноември). В процеса на договаряне трябва да се предвидят евентуалните загуби, породени от технология, лоши климатични условия, разстояния и т.н.

oprashvane 4 tab1 site
В таблица 1 предлагаме препоръчителни цени, използвани от фермери и пчелари в периода 2006-2007 г в Тасмания. Всички цени са без ДДС, в австралийски долари.
На таблица 2 са показани ориентировъчните бройки за разполагане на пчелни семейства на хектар, според вида на културата (пак за този регион).
Макар и оскъдни, представените данни дават информация за значението, което местните фермери отдават на опрашването на медоносните пчели. Очевидно ползата за двете страни в процеса е голяма, като разбира се спазват изискванията към пчелните семейства, описани в предишните публикации.

oprashvane 4 tab2 site
(ПиК)

Прочетена 532 пъти
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта