Стъпка по стъпка нагоре Избрана

Защо използването на разрешени препарати срещу вароатоза може да спаси пчелите ви, докато използването на незаконни препарати ги излага на риск?

Д-р Ивелин Маринов,
Биомаркетинг България
По време на производството към лекарствата се прилагат едни и същи стандарти, независимо дали то е за хуманна или ветеринарна употреба!
Това означава, че на всяка произведена партида, на която и предстои да бъде пусната на пазара, ще бъдат извършени няколко проверки. Ако има отклонение, продуктът няма да се продава. С тази процедура се избягва например възможността на даден пазар да се продава продукт с по-малко количество активна съставка. При производството на ветеринарно лекарство концентрацията на активната съставка се следи за всяка пусната партида.
Производство на препарати срещу акара Varroa: примерът с Apivar®
Ангажиментът и отдадеността на Véto-pharma към здравето на медоносните пчели започва преди 25 години - през 1995 г. когато за първи път е регистрирано лекарството срещу вароа акара - Apivar®. От самото начало Apivar се произвежда във Франция, и по-точно в центъра на Франция, където се намира заводът на Véto-pharma. Производственият завод на Véto-pharma е сертифициран по GMP (Добри производствени практики), което гарантира спазването на европейските директиви и техните стандарти за качество.
herb supka1 siteВсяка партида Apivar се подлага на множество тестове за качество на всеки етап от производството:
- Проверка на суровините за съответствие. Тяхното качество трябва да съответства на спецификациите, посочени в досието за разрешение за пускане на пазара, валидирано от компетентните органи;
- Проверка за съответствие на опаковките и етикетите;
- Проверка на всяка партида за концентрацията на амитраз и външния вид на лентите;
- Проверка на целостта на крайния продукт (например, проверяваме дали опаковката е правилно опакована във вакуум, за да се гарантира доброто съхраняване на амитраз).
Всички тези проверки се отбелязват в "партидния протокол" в хода на производството. В края на производството, квалифицираното лице прочита целия запис и потвърждава дали партидата ще бъде продадена или не. Ако партидата е обявена за несъответстваща, тя се отстранява и унищожава.
След "освобождаването" на партидите, опаковките сеизпращат по целия свят, тъй като Véto-pharma разпространява Apivar в повече от 35 държави. По този начин повече от 5 милиона пчелни семейства се лекуват всяка година с това френско лекарство, а служителите са много горди от положителното въздействие, което една компания с 80 служители в цял свят, може да окаже върху здравето на медоносните пчели, позволявайки на пчеларите да лекуват своите семейства безопасно.
Как ще се третират заразите с вароатоза в бъдеще? Понастоящем има малко налични продукти, които съчетават задоволително ниво на ефективност с ограничения за потребителя. Но ние сме наясно с неотложната необходимост от разработване на нови активни съставки, които ще направят възможно устойчивото контролиране на вароатозата и безрисковото редуване на третиранията.
herb supka3 siteЗа да постигне това, Véto-pharma инвестира в иновации от много години и преди пет години създаде експерименталния пчелин на Véto-pharma, заедно с лаборатория за пчели. В тази лаборатория се намира един от основните иновационни проекти на компанията: скрининг на нови активни съставки за борба с вароатозата. За тази цел екипът за иновации разработи уникален метод за скрининг, който позволява да се оценят активните съставки и да се определят тези, които биха били ефективни срещу вароатозата и безопасни за пчелните семейства. Това не е лесно! Молекулите, ефективни срещу вароатозата, независимо дали са с химичен или органичен произход, често са силно токсични за пчелите. Това важи особено за много етерични масла, които постигат оптимална ефективност само при нива, които са много вредни за пчелите. Това е още една причина, поради която пчеларите не трябва да тестват сами неразрешени продукти в кошерите си.
През последните години бяха оценени 38 нови молекули, като някои от тях показаха обещаващи резултати. В момента тези молекули се оценяват отново и вероятно, ако преминат всички тестове (ефикасност, безопасност, остатъчни вещества в пчелните продукти) ще бъдат включени в новите лекарства на бъдещето. Чрез регистрирането на нови активни съставки се надяваме да намалим употребата на незаконни лекарства благодарение на по-широка гама от продукти, които ще бъдат ефективни, безопасни, лесни за употреба и достъпни.
За да научите повече за Véto-pharma, моля, посетете www.veto-pharma.eu

Прочетена 1212 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта