loader image

Има ли напояване, ще има и зеленчукопроизводство

Фирмата на Павел Стоименов ,,Агробел 2001’’ работи от 2000 г. в Община Гулянци в зърнопроизводството. Според него, при този отрасъл няма достатъчно надграждане на бизнеса и затова се насочва и към зеленчукопроизводство. ,,Зърнопроизводството не предлага работни места, които да създадем в община Гулянци”, пояснява Павел Стоименов. През миналата 2020 година започва изграждането на склад за над 20 хил. т. зеленчуци и производство на лук, чесън, картофи, моркови, дини и пъпеши в с. Брест.

Складът е създаден по най-модерна технология от Холандия за охлаждане и вентилация. Гордост за стопанина е, че е има производство на продукция, която се пакетира и зарежда в големите търговски вериги. Той подчертава, че условията на работа са нормални. ,,Хората имат бани, тоалетни, столови, стаи за почивка – предложили сме им нормалните европейски условия. Подсигуряваме им работни работни дрехи, получават си заплатите всеки месец, имат и пари за храна. В кампании взимаме още около 150-200 човека допълнително”, разказва Павел Стоименов и допълва, че 100 души работят за фирмата постоянно.

Производителят е на мнение, че зеленчукопроизводството е много трудно, но той може да се справи с препятствията. ,,Затруднения с Общината нямаме. Те подкрепят такива хора, които работят, плащат си данъците, осигуряват работна ръка, пояснява Павел Стоименов. Според него, има регулаторни мерки, които трябва да се вземат, но държавата трябва да има визия за 30-40 години напред дали ще иска да се произвеждат зеленчуци, плодове, да се развива животновъдство. По думите на Стоименов всичко това е свързано и с други закони, с професионалисти, които трябва да ги разглеждат, визионери, които да влязат в Министерство на земеделието. ,,Относно напояването – когато влязат тези визионери в Министерството и започнат да мислят с 30-40 години напред, тогава вече ще има много повече зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство и ще имаме развитие на Северна България. Без поливно земеделие няма зеленчуци!”, припомня още Павел Стоименов. От фирмата пробват някои възможности, но им е нужна вода. Според управителят, за голяма гордост предприятието е точно на река Дунав, на първата й тераса. Има стари канали, закупени от фирмата му и помпени станции. ,,Все още чакаме разрешения от Басейнова дирекция, минаваме през РИОСВ – Плевен. Пет години процедура и все още не можем да се узаконим на 100%”, коментира законовото полежение Павел Стоименов. Той е на мнение, че нещата в бранша са трудни, трябва да се улеснят, но това не бива да се провежда на парче. Павел Стоименов смята, че трябва кардинално да се решат тези проблеми за цяла България. ,,Ако това стане, Ви гарантирам, че всички колеги земеделци ще тръгнат да се занимават в тази посока. Сега в момента и да искат, не могат, защото каналите не са техни, помпените станции не са техни. За да тръгнат да правят сондажи им трябва много документация”, обяснява още Павел Стоименов. Предприятието му е на на река Дунав и не може да полива изцяло. ,,Скоро бях в Румъния, на среща в Корабия, страхотни канали за производства, хората си поливат. Много голямо развитие, елате да видите там техните селски райони какви са, те толкова процъфтяват, че направо и откровено им завиждам. До преди 10 години бяха в страхотна криза, за това време се вижда промяната дори и в съдебната им система”, споделя впечатления от Северната ни съседка производителят.

Складът за съхранение на зеленчуци има свободни пространства, които да се предоставят на негови колеги и той би дал възможност на всеки един от тях. ,,Като гледам около мен в радиус 20-30 км не виждам нито един зеленчукопроизводител, който би се възползвал. Никой не произвежда зеленчуци. Никой не иска да ги произвежда и да се занимава с толкова много хора. Всеки иска един голям трактор, сеялка, пръскачка и един комбайн”, уточнява Павел Стоименов.

Според него, в един момент трябва да се създаде и работна ръка и да се води и социална политика. Също така за нея са нужни много средства и подкрепа. Работната ръка е от цялата община Гулянци в неговия случай. Той получава подкрепа за дейността си от зърнопроизводството. Благодарение на него може да инвестира в зеленчукопроизводство, като се надява в един момент то да може също да подпомага фирмата.

Павел Стоименов мисли за 10 години напред. Той уточнява, че има пазари за продукцията му и те са огромни. ,,Всички вериги откликнаха, пазаруват от нас, взимат продукти без никакъв проблем, плащат си. Това, което казват, че веригите не взимат български зеленчуци, абсолютно не е вярно”, споделя Павел Стоименов. Според него, веригата иска да има хубав краен продукт, качествен, не преторен и добра опаковка. Фирмата се е регистрирала по стандарта GlobalGAP и спазва изисквания, тъй като не могат да се ползват всякакви препарати, торове, има мярка, нитратна директива. Павел Стоименов и служителите му следват тази Европейска директива.

Той допълва, че в GlobalGAP сертификацията е точно и ясно упоменато колко може да се тори, какви препарати да се ползват. Освен това този сертификат изисква и уважание към работниците изразено в облекло, храна, почивки. ,,Ако се спраим с всички тези неща и дадем хубав продукт, всяка една верига ще дойде на крака. При нас всички вериги дойдоха, видяха складовете, продукцията, подписахме договори и в момента работим. Купихме и специални хладилни камиони. Веригата иска продуктът да се съхранява на 10 градуса, а не да се произведе в полето и да се закара при 30-40 градуса в склада им”, припомня Павел Стоименов. Според него, всеки, който иска да работи в сферата, трябва да си направи хубаво производство, да се модернизира, да има качествена продукция, да я складира, пакетира и от там тя да отива във веригата.

Според Павел Стоименов годината за сега е много хубава, поради липса на големи студове, но малко снеговалежи и доста дъжд. ,,Зеленчуците сме ги засяли и от тук нататък е Божа работа!”.

Виолета Кръстева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X