Как иновациите в пръскането помагат на полето?

Прецизно пръскане и дигитализация на процесите в стопанството – модерна тема, която на пръв поглед изглежда като недостижима летва за някои български земеделци, но се оказва всъщност, че не е толкова непозната и дори се прилага в много български стопанства.

Berthoud BRUIN site

Една от основните причини за това е френския производител на високотехнологични машини Berthoud, който в последните години е на лидерски позиции у нас по справките на КТИ.

Говорейки за иновациите в пръскането водещо място в тях заема именно той, стартирайки през 1895 година с първата гръбна пръскачка за лозя, през 1913 година с първата прикачна пръскачка Toboggan, златен медал през 1978 година от SIMA в сферата на електрониката и до ден днешен компанията получава редица отличия за своите технологични разработки, сред които са и наградите от SIMA 2013 и SIMA 2015 – общо над 120 години иновации.

Сред новите разработки на бранда е системата Spraytronic – тя решава един от най-големите проблеми на модерните фермери – малкия диапазон от скорост на работа, в който пръскачката може да осигури качествено пръскане чрез постоянен размер на капките.

Решението на този проблем идва чрез Spraytronic и импулсната модулация, характерна за работата на системата. Тя позволява контролиране на нормата при поддържане на постоянно налягане – така размерът на капката е винаги еднакъв и оператора може да избере най-добрия размер на капката спрямо условията. Например по-едра капка при вятър или по-ситна капка при прилагане на контактни пестициди.

Как на практика работи този контрол на нормата чрез импулсна модулация ?

В зависимост от скоростта на движение, соленоидният клапан на всяка дюза осигурява микро пулсации, които я затварят за части от секундата. Съотношението между времето за отваряне и затваряне варира в зависимост от скоростта, с която се движи пръскачката така, че да поддържа зададената норма при различна скорост, но без това да променя работното налягане. Промяната в потока на пръскане се постига чрез промяна на времето на отваряне. Работи изключително лесно: операторът избира дюзата, която ще се използва, работното налягане и нормата на декар, а системата се грижи те да бъдат спазени.

Как иновациите помагат на полето?

Inovacii v praskanetoМодерната система SPRAYTRONIC дава възможност за промяна на потока през дюзата със 70% и съответно на работната скорост, без промяна на работното налягане и размера на капките, които достигат до посевите. Всеки агроном е наясно от ефекта на това да имаме постоянен размер на капките и вариации в размера им и как това влияе на качеството на пръскането и ефекта от използвания препарат.

От практическа гледна точка тази система позволява да се работи с един комплект дюзи при работно налягане от 3 бара при скорости от 8 км/ч до 18 км/ч. Това е важно за една самоходна пръскачка, която има работна скорост над 15 км/ч, но се налага по-бавно да окрайчи блока или да заобиколи далекопровод, като спазва нормата.

Не на последно място системата контролира всяка дюза поотделно, като предвид разстоянието от дюза до дюза на практика фермерът получава секционен контрол на секции с размер 50 см, което понижава до минимум презастъпването при работа.

Качество и традиции vs. нови технологии

С бранд като Berthoud производителите уверяват, че не е нужно да правите избора между качество и традиции или нови технологии, когато избирате своята пръскачка, тъй като моделите Raptor и BRUIN притежават и двете.

Традиционни и изпитани с годините елементи на пръскачката като патентованата битурбинна помпа OMEGA, окачването на щангата Axiale, изпитана с годините електронна система за контрол на пръскането Dualelec и редица други технологии са се доказали в дългата история на модела.

Изкуствен интелект и какво може да прави той на полето?

“Изкуствен интелект на полето” не е просто слоган от билборд, а реално приложение на новите технологии и развитието на изкуствения интелект и приложението му в селскостопанската техника. От едната страна седят технологичните възможности на пръскачката – за контрол на всяка дюза, за осигуряване на постоянно налягане и еднакъв размер на капката и съответно гарантирано качество на пръскането дори при внезапно стартиране на системата, а от другата модерните информационни технологии, които позволяват анализиране на растителната покривка и пръскане само върху плевелите, без да се засяга основната култура. Като резултат спестяването от излишно приложение на хербициди е значително, също колкото и ефекта върху околната среда.

Как можем да следим пръскането дистанционно и да анализираме работата на полето?

SpraytronicВ 21-ви век сме и тази задача е лесна – нужна е само една допълнителната система, която да следи в реално време работата на машината и да записва нейните следи. FarmTrack е пример за такава система, която се внедрява в над 90% от пръскачките Berthoud, предлагани на българския пазар и позволява след извършено пръскане цялата информация за обработката да се получава под формата на отчет директно на имейл или телефон.

Чрез различни методи може да се измери и обработената площ или заработката на водачите в стопанството. Извършвайки такъв тип мониторинг се постига оптимизиране на разходи, по-качествени обработки и по-правилна експлоатацията на машините. Така пръскачките и всички други машини в стопанството са на един клик разстояние, като освен мониторингът в реално време, вие си осигурявате и надлежно приготвен дневник на всички агротехнически мероприятия в стопанството.

Ползите от приложението на иновативните технологии в пръскането са видими за десетки земеделци у нас, които през последните няколко години са избрали самоходни пръскачки Berthoud, които съчетават в себе си всички тези иновации.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

interagri 1/11/23

Последни новини

X
X