В очакване на новата „лилава“ реколта

В Добруджа продължават да се създават насаждения от лавандула, пазарът обаче буди тревога

Габриела Събева
Интересът към лавандулата в Добричка област продължава да е траен. Едно от доказателствата за това е фактът, че не спира създаването на нови насаждения. Процесите в този сектор следват собствена логика, смятат земеделските стопани. След пренасищането на пазара на лавандулово масло и превръщането на Добруджа в основен производител на етерично-маслени култури, логично беше да се очаква известен „отлив“ от лавандулата. Дори в края на 2020 г. всички бяха категорични, че лилавият балон се спука. Доказателства не бяха нужни, слабите добиви и ниските цени бяха достатъчно красноречиви. Производителите получиха от 2 до 6 кг масло от декар, а цената му беше повече от 5 пъти по-ниска в сравнение с пазара само преди 2 години. Сривът в цената беше драстичен – от 250-280 лв./кг през 2018 г., до под 50 лв./кг през есента на 2020 г.
40 % от производството на етерично-маслената култура е концентрирано през последните години в Добруджа. Близо 79 000 дка с лилавата билка бяха реколтирани в Добричка област през лятото на 2020 г. От тях са добити 33 540 тона лавандула, които влязоха в дестилериите. Средно от декар зелената маса възлиза на 534 кг. През 2019 г. от насажденията в Добричко бяха ожънати 46 700 тона при среден добив зелена маса от декар 647 кг. В зависимост от годината, сорта и агротехниката 1 кг лавандулово масло се получава от 500-800 кг зелена маса.
МНОГО ОТ ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ СЕ НАСОЧИХА КЪМ ИЗУЧАВАНЕ НА ОСОБЕНОСТИТЕ И ТЪНКОСТИТЕ НА „ЗАНАЯТА“

Oil gl site

Те споделят, че в началото, през 2010 г., когато стартира „лилавата“ мания, никой не е имал познания за лавандулата. Литературата почти нищо не е казвала, а тогава и онлайн пространството е било по-ограничено. Всичко се е извършвало на принципа „проба-грешка“. Днес стопаните, насочили се с ясното съзнание към етерично-маслените култури и че това е техният бизнес, а не бърз стремеж към печалба, изучават технологията, спецификите на отделните сортове, начините за опазване на насажденията от болести, неприятели и плевели, инвестират в специализирани машини.
Потребностите на производството наложиха и въвеждането на професията „растениевъд на трайни насаждения“ в Аграрната гимназия в Добрич. Така още от училищната скамейка бъдещите земеделци ще получат знания за производството на етерично-маслени култури и тайните на процесите по дестилиране на качествено масло.
Създаването на нови насаждения продължава и през тази стопанска година. Производители на разсад споделят, че въпреки очакванията им за спад в продажбите, това не се случва. Оказва се, че нови площи с лавандула създават в момента най-едрите и крупни земеделски производители, които са заявили и закупили сериозни количества стръкове. В същото време, финансово поразените малки стопани започнаха да продават и дори да изкореняват лавандуловите си насаждения. Целта им беше да освободят площите и да продължат с традиционното отглеждане на полски култури. Това се случва на фона на експертните мнения на анализаторите, които се произнесоха, че производството на етерично-маслени култури е бутиково и е ниша, предназначена за млаки и средни производители. Има логика, но практиката я обори, най-вече в частта за лавандулата.
В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ И РЕДИЦА ПРОЕКТИ, СВЪРЗАНИ С ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЛИЛАВАТА БИЛКА

МИГ „Тервел – Крушари“ финансира проектни предложения за създаване на лавандулови насаждения и закупуване на техника за обработването й. ДФ „Земеделие“ е изплатил вече 3 проекта по стратегията на добруджанската Местна инициативна група. Те са за създаване на близо 34 дка лавандулови насаждения, закупуване на прикачен комбайн за етерично-маслени култури и земеделска техника за основни полски култури. Инвестициите се отпускат по подмярка 4.1. Общо 38 са одобрените от МИГ „Тервел – Крушари“, които са на стойност по тях е 3 963174,43 лв., а безвъзмездната финансова помощ възлиза на 2 739839,05 лв.
2021 г. вдъхва повече надежди на земеделските производители. Въпреки че лавандулата е сухоустойчиво растение, сушата на 2020 г. порази трайните насаждения. Пострадаха най-вече младите растения, които не са се закалили в условията на Добруджа. Тази стопанска година се очертава като по-добра в сравнение с предходната. Площите са в кондиция, основната грижа в момента е борбата с плевелите, тъй като периодичните валежи създават добра среда за израстването им. Независимо от наличието на земеделска техника, много от стопаните са се насочили към биологично отглеждане на билката и залагат повече на ръчен труд в полетата си. Факт е, че реколтата от биологично отгледаната лавандула има по-сигурен и добър пазар.
Каква ще е цената на маслото – това е основният въпрос в момента. Пазар в момента няма, дори няма какво да се следи, шегуват се земеделците. Тревога буди фактът, че въпреки ниските добиви от 2020 г. тенденцията е за понижаване на цената. Един от факторите, които играят роля за това, е че 80-85 % от земеделските стопани от Добричка област не са реализирали продукцията си. В момента в Добруджа залежава лавандулово масло от 2018 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X