Прецизни на полето? Разбира се, с НИК!

Високотехнологична сеялка позволява сеитба с променлива норма и торовнасяне на течни и гранулирани продукти • Край добруджанското село Попгригорово НИК представи иновациите от Precision Planting

Габриела Събева
Когато стане дума за прецизност в земеделието, неизменна е асоциацията с НИК и технологиите, които компанията предоставя. Често земеделските стопани сравняват оборудваните си с последната дума на техниката машини с космически кораби. Не, това не е шега, а реалност в съвременното земеделско производство у нас.
Доказателство за това са отзивите за иновативната сеялка, оборудвана с Precision Planting от НИК. Тя бе представена край село Попгригорово в полетата на Агрофирма „Статев“ по време на съвместна демонстрация между Bayer и НИК, на която бяха показани есенни и пролетни култури.
„Това е сеялката, с която в стопанството на Недялко Статев, съвместно с Bayer подготвихме демополетата край село Попгригорово“, разясни Павел Калоянов, технически експерт в НИК. Благодарение на прецизно изведените опитни парцели, земеделските стопани, посетили Агро Арена 2021, успяха да се запознаят както с иновациите при опазване на основните полски култури и семената рапица, така и с технологиите, с които бе извършена сеитбата на опитното поле с царевица.
„Днес представихме сеялка за директна сеитба с английска рама Horizon Agriculture, на която са монтирани секции на американския производител Harvest International. Сеялката е оборудвана с технология Precision Planting за по-добра и прецизна сеитба“, допълни Павел Калоянов и уточни, че освен за директна сеитба, тя може да се използва и за конвенционална.
Сеялката е навесна, 8-редова с V-образно сгъване. Precision Planting позволява много добро следене на всички параметри на сеитбата, управление на множество от тях, сред които променлива норма на сеитба и торовнасяне – и двете индивидуално за всеки ред. На полето край Попгригорово са внесени течни торове, но сеялката позволява и работа с гранулиран тор.
Как се постига прецизната сеитба? Сеялката е оборудвана с прецизен изсяващ препарат, който се управлява с електромотор vSet и vDrive. Освен него сеялката разполага със система DeltaForce, която автоматично контролира натиска. „Не само се прилага допълнителен натиск там, където е необходимо, но има възможност за повдигане на секцията, за да не се получава допълнително уплътняване. Спокойно може да кажем, че системата контролира целия натиск на секциите върху полето, имаме пълен и автоматичен контрол на натиска“, поясни техническият експерт на НИК.
Друга важна част, присъстваща на всяка една секция, е SpeedTube – елеватор, който се управлява от електромотор. Предимството му е, че чрез него се постига едновременно високоскоростна сеитба и отлично полагане на семената в почвата. В края на всяка секция може да видим друга иновация от Precision Planting, а именно FurrowForce – автоматична система за добро затваряне на реда при всякакви почвени условия. Тя може да се добавя като модул и към други марки и модели сеялки, при които се наблюдават проблеми със затварянето. Това е всъщност характерна черта на технологиите на Precision Planting – с тях могат да се обновяват над 20 различни марки сеялки и в тази сфера те са пазарен лидер в Америка, където синоним на добрата сеитба е именно Precision Planting.
„Много опции даваме на земеделските стопани. Със сеялката може да се гарантира една по-висока рентабилност, особено в комбинация с добрата навигация. Една добре окомплектована сеялка спрямо нуждите на производителите може чувствително да подобри рентабилността“, допълни Калоянов.
Сеялката, която видяхме в Добричко, се оказа, че е засяла още 6 демополета – всички те със семена Dekalb, осигурени от Bayer България. Локациите са из цялата странна, а именно: Северозападна България, в Русе, около София, в района на село Изгрев, където е разположена базата на НИК, и в Добрич в стопанството на Недялко Статев, където се намираме и ние.
Вече втора години сеялката е верен помощник при сеитбата на демополетата на Агрофирма „Статев“. „С нейна помощ се сеят хибриди с различна посевна норма, различна гъстота на сеитба, като се задава файл с предписания за промяна на гъстотата на сеитбата, разясни Недялко Статев и допълни: – Сеялката е много различна. Това, което предоставя, няма нищо общо с другите машини. Има много предимства. Едно от тях е следенето на влага в почвата. Така сме сигурни, че семената попадат на подходящото място и получаваме дружен растеж. Това е нов тип технология за България.“
„През настоящата година има засилен интерес към тази сеялка, особено при предизвикателната сеитба, която премина. Производителите се интересуват от по-прецизни машини, защото са наясно, е това е изключително важно“, смята още Павел Калоянов.
Експертът се спря на още един продукт, който беше представен на Агро Арена 2021 от търговския директор на Bayer Жечо Мурзов – Climate FieldView.
Това е онлайн платформа, съвместима с технологиите на Precision Planting. Цялата информация от сеитбата и жътвата, ако комбайнът е оборудван с нея, се картира в тази платформа. Посевна норма, температура на почвата, влага на почвата, натиск на всяка една секция във всеки един момент и сингулация на семената – са само част от информацията, която се събира в приложението. С помощта на таблет и Climate FieldView може да се следи в реално време какво се случва със сеитбата, условията на полето и тези данни да се анализират на по-късен етап. Това е управление на земеделието, съобразено с климатичните условия!
По време на Открития ден край Попгригорово НИК представи и ATV за вземане на почвени проби с цел изготвяне на дигитални карти и прилагане на променлива норма на торене.
Повече за процеса по услугата AgroBalance – за пробовземане и изготвяне на дигиталните карти за променливо торене, разясни Димитър Атанасов – регионален представител за Варна и Добрич.
„Пробовземането се извършва автоматизирано и по предварително изготвена схема. Зададени са границите на парцелите и клетките, от които ще се вземат пробите. Във всяка една клетка се правят между 15 и 20 бода със сондата, за да добием нужната представителност на пробата“. Когато се пробовзема с цел изготвяне на карти с променлива норма на торене, се вземат 4 пъти повече проби от изискуемите по стандарт. Това се прави с цел повече детайлност и по-прецизно изготвяне на картата. Втората стъпка е изпращането на пробите в лабораторията на НИК Агро Сървис в София, която е специализирана в почвени и растителни анализи и анализира проби както от България, така и от Румъния, Италия, Украйна и други.
Третата стъпка са количествените анализи, които се получават след напълно автоматизираното анализиране на пробите. Те се разглеждат от екип агрономи, специалисти в сферата на прецизното торене, които вземат предвид желания добив от полето и културата и правят предписание и схема (под формата на дигитална карта) за приложение на променлива норма на торене.
Последната стъпка е изпращането на картата до фермера и зареждането й в дисплея за навигация, което при Trimble дисплеите може да се извърши дистанционно чрез платформата Trimble AutoSync.
„Променливата норма на торене навлезе сериозно у нас през последните години. Това допринася за правилното разпределение на торовете по зони в полето, а като допълнително предимство фермерите виждат оптимизиране на количествата тор, които използват. Резултатът е доказан през последните 6-7 години в региона – постига се еднороден добив“, допълни Димитър Атанасов.
Пробовземането и почвените анализи могат да се направят и с цел плоско торене. Това отново е в обхвата на услугата AgroBalance, но в този случай пробвземането е по-бързо и по-лесно, а като резултат от услугата фермерът получава карти с резултати от анализа и препоръка за плоска норма на торене спрямо желания от него добив. Картите се използват за информация как са разположени химичните елементи в полето и посочват препоръките за плоска норма на торене при различните блокове и култури. Почвеният анализ всъщност е първата крачка към прилагането на променливо и съобразено с нуждите на почвата и културите торене.
„Целта е да се залага необходимото за растенията количество тор и да постигнем еднороден добив. Има и вариант за запасяващо торене, което да уеднакви разликите по полето“, допълни още регионалният представител на НИК.
Прецизната сеитба и оптимизираното торене са едни от основните фактори за по-висока рентабилност на стопанството и ясно показват как чрез приложение на нови технологии в сферата на машините и агрономските услуги едно стопанство може чувствително да повиши своите добиви, а оттам и печалбите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X