Царевиците Декалб на Байер се прибират много лесно

Това сподели земеделецът Даниел Йорданов от с. Ханово, Ямболско

На полската демонстрация Байер АГРО Арена земеделецът Даниел Йорданов от с. Ханово, Ямболско, сподели пред колегите си интересни факти от практиката си, които със сигурност ще бъдат полезни за селскостопанските производители. Даниел е собственик на ЕТ „Даниел Георгиев Йорданов“ и „Данели АГРА“. Отглежда пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, кориандър, грах. Той с удоволствие откликна на молбата ми да сподели с нашите читатели опита си от приложението на продукти на Байер и резултатите от тях.
– Г-н Йорданов, кои продукти на Байер използвате през последните години, от които сте впечатлен, и искате да ги препоръчате на колегите си?
– От две години обеззаразявам пшеницата с Редиго Про, който е обеззаразител от високия клас продукти. Залагам на него, защото през последните две години имам семепроизводство и реализирам значителни количества семена. Давам право на избор на клиентите ми, за които произвеждам семена, сами да посочат с какъв обеззаразител да ги третирам. Прави ми впечатление, че почти всички предпочитат семената им да са обеззаразени именно с Редиго Про, защото залагат на качеството.
– Какви фунгициди използвате срещу болести при пшеницата?
– Тази година е малко по-различна от други години: първо беше киша – много дъждове, сега се е засушило. По прогноза скоро отново ще има дъждове, затова заложих на новия фунгицид на Байер – Аскра, от който очаквам много добър резултат.
– Какви други продукти на Байер използвате?
– Миналата година имах проблем с полягането на ечемика. Затова реших тази година за пръв път да използвам растежения регулатор на Байер – Серон. След третирането със Серон тази година посевите ми са в много добро състояние. Ечемиците останаха по-ниски и никъде нямам полегнали посеви, което за мен означава, че ще мога да ги прибера нормално без загуби.
– Отглеждате ли рапица?
– Да, сея рапица, тази година културата е много добре. Пръскал съм я с Децис 100 във фаза, когато имаше нападение от скритохоботника. Използвам хибридите на Декалб! Има много фирми, които предлагат семена от рапични хибриди, някои от тях съм засявал. Но когато дойде време за жътва, шушулките много се отварят и дори да има заложен добив от 400 кг/дка, той не може да се прибере. С хибридите на Декалб имам сигурност, че ще прибера целия добив. Това е причината през последните години да сея само рапици Декалб.
– Кои хибриди ползвате?
– Почти няма хибрид от предложената листа на Декалб, който да не съм го сял. Доволен съм от всички, като има нюанси между отделните хибриди, според условията на годината. Последните две години сея само Clearfield хибриди, тъй като нямам много заплевелени полета, но за сигурност сея продукти от тази линия. Сея и по 2-3 хиляди декара слънчоглед. Добивите през последните години са добри. Миналата година при тази голяма суша имах добив от 280 кг/дка. Тук не е валяло от около 40 дни, доста се засуши, а преди това беше киша и закъсняхме със сеитбата на слънчоглед. Пшениците все още се държат, защото в долните слоеве на почвата има влага от преовлажняването.
– А отглеждаш ли царевица и какви хибриди?
– При нас в Южна България културата е рискова, трябва да е задължително на поливни площи. Тук имаме площи, които са покрай реката, – те са по-подходящи, защото имат повече влага, сутрин има роса. Хибридите, които сея, са основно Декалб, защото и жътвата при тях е много лесна.
– На какво се дължи лесната жътва?
– Самите растения са по-ниски и когато дойде време за жътва, по стъблата има много малко листна маса, което прави жътвата много по-лесна, отколкото царевиците на конкурентни фирми. Понеже още не съм окомплектовал специален хедер, който вкарва само кочана, догодина ще го закупя. С конвенционалните хедери при хибридите на другите фирми растенията стават огромни – високи и с много листна маса при прибиране, което създава голям проблем. Докато при царевичните хибриди на Декалб остава само стъблото на растението с кочана. Натоварването на комбайна е много по-малко, разходът на гориво за жътва намалява, а по добив въобще не отстъпват на другите. Царевиците на Декалб са с такава генетика, че в момента имат много висок добивен потенциал. През годините при неполивни условия от тях съм получавал по 1200 – 1300 кг/дка зърно. Трябват им 1-2 дъжда и добивът е гарантиран. Миналата година при неполивни условия имах по 800 – 900 кг/дка. Така че продължавам само с Декалб.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X