Успешна кравеферма в Глуфишево разчита все повече на технологии и по-малко на работници

Семейна кравеферма в сливенското село Глуфишево е пример за модерно животновъдство и място където технологиите заместват все повече работниците. „В стопанството се отглеждат общо 550 животни, от които 250 са дойните крави. Почти всички процеси са механизирани-хранене, чистене, доене, а животните са най-доволни от механичните чесалки и вентилатори, които им създават допълнителен комфорт“, разказва Галя Петкова- управител на кравефермата.

22008218 479840205721670 3807114920128235292 n

В бизнеса семейството залага на автоматизиран работен процес, постоянно кандидатстват с проекти по различни програми, за да се модернизират защото работна ръка намират все по-трудно. Трудът е нискоквалифициран и няма желаещи да работят в селското стопанство. Един от първите им е спечелени проекти е по програма „Сапард“, а с парите купуват фадрома 30 бремени юници от Германия.

Във фермата отглеждат добитък от породите Черно-шарено и Кафяво говедо, а всяка група животни има отделни помещения, съобразени с нуждите й. Дойните крави са в оборс индивидуални боксове с 230 матраци, изработени от специална оплетка на горния слой и пълнеж от мек материал, издръжлив на високо натоварване. В него има хранителна пътека и крепери за почистване на торовата маса. Сухостойната група се отглежда на дълбока несменяема постеля, към която всеки ден се добавя нова слама, а веднъж на две седмици оборът се чисти основно. Доенето е трикратно в доилна зала, изцяло автоматизирана-2 x16.

Оборът на фермата разполага с 11 вентилатора и пръскалки, които поддържат приятна температура както за животните, така и за работниците. В помещението са поставени още механични чесалки, и големи поилки, които осигуряват необходимото количество вода. 

243415536 568581801105394 6062283003971857334 n

През първите две седмици от живота си малките теленца живеят в свое иглу, а после се групират в по-големи помещения за по 10 телета. Когато станат на месец и са ваксинирани и обезроговени те се преместват. За тях е изградена автоматизирана хранителна станция, която сама дозира млякото на няколко пъти през деня в определено време и с подходящата температура. 

„Всичко е автоматично. В марките на телетата има вградени чипове, които са вкарани в компютъра. Така знаем колко мляко трябва да изпие всяко животно и каква е необходимата температура на водата. Можем да следим дали има някое теле, което не си е изпило млякото през деня и така да му обърнем повече внимание, да потърсим причината“, разказа още Галя Петкова.

Фермата в Глуфишево разполага и със софтуер за менажиране на стадото. „Всяка крава си има освен задължителната идентификация по изискванията на БАБХ и транспондер, който е поставен на колан на врата на животното, това е наша вътрешна идентификация. Когато влезе в доила зала, за всяка крава виждаме в колко часа е издоена, колко време е продължило доенето, колко литра е дало от това доене животното, от колко дни се дои. Следим и проводимостта на млякото. Така разбираме за евентуални проблеми с млечната жлеза. Ако млякото е по-малко, животното влиза за преглед при ветеринар“, пояснява тя.

Семейството обработва и 10 000 декара земя. Така осигурява грубия фураж за животните си, закупуват само концентрата. „Фуражите и суровините постоянно поскъпват- шротове, семена, общо взето всичко, но изкупната цена на млякото не става по-висока. Тя е една и съща през последните няколко години и става все по-трудно да си покрием себестойността. Но за да успееш в селското стопанство и да имаш развиващ се и модерен бизнес са необходими упоритост и много работа. Именно затова последния проект, с който кандидатстваме за подпомагане е за Фуражна кухня, така ще затворим цикъла и сами ще си приготвяме концентрата“, разказва още Галя Петкова.

Яна Дамянова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X