Използване на смартфоните

Необходима е нагласа, упоритост в подредбата на данните и резултатите идват

Георги Стоянов
В днешно време смарт телефоните са неизменна част от нашия живот и нашето ежедневие. Чрез използването на новите технологии лесно можем да записваме необходимата ни информация. Предимствата на дигитализацията са много – от една страна мислим по-зелено, от друга разполагаме с нашите данни по всяко време.
Аз като млад пчелар използвам смарт телефона си напрекъснато. В началото използвах само бележника на телефона. В него си водя дневник за състоянието на семейстата и отчитам колко акара падат на ден. Също така, чрез екселска таблица си водя отчетност, колко приходи и разходи имам.
След време реших, че ще е по-лесно записките да бъдат осъществени, чрез използването на приложение инсталирано в телефона. Сега като погледна съм инсталирал в телефона си поне 4-5 приложения, но разбира се използвам само едно от тях. Приложението което ползвам, се казва ,,Beekeepеr”, в него основно ползвам дневника на пчеларя. Например сега отварям и виждам, че на 12.06 не съм видял майка, но е имало наличие на ларви и яйца и съм добавил една празна рамка. Нещата, които можем да документираме са много. Приложението, е така направено, че ние само да отбележим работата, която сме извършили. За да документираме още нещо имаме място за бележки и разбира се можем да зададем напомняне за някоя задача. В този ред на мисли, днес е третият ден откакто съм сложил контролата за акар и преди малко приложението ми напомни, че в 16 часа трябва да направя проверката. Използването на такова приложение, смятам е в помощ не само на начинаещите пчелари, но и на по-опитните. Като изключително полезно намирам прогнозата за трeтиране срещу вароатоза. Аз предпочитам използването на разтвор 3,5% оксалова киселина. Съответно избирам този метод и местоположението на пчелина ми и приложението ми казва, че за да е максимално ефективно третирането, трябва да изчакам до 6-ти октоври, когато температурите ще са до 10 градуса. Отделно за всеки метод има и кратко описание на третирането. При третиране с оксалова киселина например, трябва да нямаме наличие на пило, затова и съветът е да третираме ноември или декември. Разгледах и другите приложения, които съм инсталирал. Някой имат прилики, с това което ползвам, други директно ти казват плати си, за да ползваш допълнителна функция или плати си, за да не виждаш реклами.

Има и още едно много полезно приложение, което открих


Има и още едно много полезно приложение, което открих, благодарение на един пчеларски форум. Приложението е за разпознаване на растения и се казва Flora Incognita Преди две седмици, когато се разхождах имаше едно растение, което бе силно посещавано от пчелите и аз съответно бях силно заинтрегуван какъв в видът му, чрез снимка на цвета, приложението в смартфона ми разпозна, че това е „Хималайски балсам“. Предвид формата на цветовете му предполагам заради него сега много от пчелите ми са бели.
Аз ползвам телефона си и поради още една причина – заснемането на видеа. От една страна реших, че ще правя анализ на пчелната популация, от друга страна реших, че ще е добре да документирам всичо и да си направя You Tube канал и по този начин ще мотивирам още хора да се захванат с това невероятно хоби. Странно ми беше, че в България не е познат един метод за пълно отстраняване на пилото – метод 3в1, чрез който максимално ефективно се справяме с опразитеността от акар. Този метод е намерил голяма популярност в Германия и се използва от все повече пчелари.

Кое приложение ще изберем е въпрос на личен избор


Но предимството данните да са ми по всяко време в джоба и да не ползвам хартия е голямо, а като се замислиш колко грама дървесина щяхме да изхабим за един лист? Смартфонът е незаменим помощник в моята пчеларска практика. Чрез анализиране на данните можем да сме по-добри и ефективни през следващия пчеларски сезон.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X