Пазар на тора за 2022 г.: какво могат да направят фермерите?

В момента фермерите са изправени пред трудни бизнес решения. Изкупните цени на торове и други  ресурси експлодират. И въпреки високите цени, пак няма какво да се купи. В същото време цената на селскостопанската продукция се покачва до небесата. Защото фермерите по света трябва да плащат рекордни цени не само за торове, но и за пестициди, дизелово гориво, електричество, както и за машини и оборудване. Ето защо добрите съвети са ценни  или, казано по друг начин: Как можете да реагирате на тази тежка криза?

Във всеки случай много фермери са загрижени за развитието на пазара на торове. Как да закупят достатъчно тор за реколтата 2022 – и то на приемливи цени. И двете изглеждат невъзможни в момента. Цените на азотните торове са три пъти  от предходната година. А фючърсните пазари за най-важните видове тор в САЩ и Близкия изток показват  подобни високи цени за пролетта на 2022 г. Така че няма изгледи за отпускане на хватката.

Например карбамидът струва 780 долара за тон в най-важните вносни пристанища в Персийския залив за ноември. За месец декември вече се искат 820 USD за тон, а за януари до март 2020 г. цената на карбамида ще се повиши още повече: до 840 USD за тон!

Още по-високи са цените в други важни експортни пристанища като Египет. Там искат 910 долара за тон за ноември и 895 долара за пролетта.

Във всеки случай тези цифри показват едно нещо за фермерите: в момента няма признаци за облекчаване на ситуацията на пазара на торове – поне не до пролетта на 2022 г.

Кой трябва да получи оскъдния тор?

Много фермери ще се зарадват, ако с оглед на покачващите се цени са закупили и съхранилитор за  нуждите си в началото на годината (впрочем същото се отнася и за препаратите за растителна защита на културите). Останалите трябва да се опитат да задоволят своите нужди поне частично.

Факт е, че кризата с торовете ще окаже значително влияние върху планирането на реколтата през пролетта, но преди всичко върху добивите от енници и всички други култури. И разработването на добра стратегия за закупуване е важно предвид продължаващия недостиг. Само чакането не помага!

Ръководителят на големия американски производител CF Industries Тони Уил каза пред анализатори в конферентен разговор. „Кой трябва да получи наличните оскъдни количества? Ще има много неудовлетворено търсене, което ще бъде задържано. Затова вярваме, че през следващата година приходите ще намалеят в световен мащаб. Не поради слабото търсене, а просто защото няма достатъчно наличен тор. „

Причината за това е не само по-ниското производство на големите производители, но и голямата несигурност, пред която са изправени доставчиците и търговците по отношение на по-нататъшното развитие на цените и преди всичко по отношение на наличността на торове и пестициди.

Китай и Русия налагат забрани за износ

И ситуацията се влошава: Китай забрани износа на торове до следващо нареждане или го контролира изключително стриктно – но китайците са важен износител на торове в целия свят. Освен това Русия, друг голям износител, ще намали износа на азотни торове през следващите шест месеца, за да ограничи всяко по-нататъшно покачване на цените на хранителните продукти на вътрешния руски пазар, каза руският премиер миналата седмица.

В същото време цената на природния газ, който е необходим за производството на азотни торове, остава изключително висока. А зимата тепърва предстои. Поради това много големи европейски и немски производители на торове като Yara, SFK Piesteritz или BASF са намалили драстично производството си.

Газът представлява около 80% от разходите за производство на торове, а цените са четири до пет пъти по-високи от нормалните, според индустриалната група Fertilizers Europe. От тяхна гледна точка „производството или продажбата не си струват“, тъй като въпреки рекордно високите цени на торовете, производствените разходи не се покриват. Огромните проблеми с логистиката и веригата за доставки също допринесоха за повишаване на цените на тора.

Торете по-малко и имате ли други планове за отглеждане?
Цените на азотните торове, едни от най-важните торове за повишаване на добивите от пшеница, царевица, ориз, рапица и други култури, вече са на рекордни нива. Разбира се, увеличението на цените на торовете до три пъти цената от предходната година е нещо разочароващо – и натоварва жестоко бюджетите на фермерите.

„Земеделските производители биха могли да прехвърлят по-високата цена на тора върху потребителите под формата на по-ниско производство на култури и произтичащите от това по-високи цени на храните“, каза Алексис Максуел, анализатор в Green Markets, компания на Bloomberg.

В САЩ, например, високите цени на торовете могат да означават по-малка реколта от царевица. Културата се нуждае от повече азотни торове от другите зърнени култури, така че фермерите могат да се опитат да намалят разходите, като преминат към соя или пролетна пшеница, каза Максуел.

Затова консултантите и анализаторите препоръчват да проверите плановете за отглеждане (където е възможно) и да решите отново къде се използва азот (N), фосфор (P) или калий (K). Например, царевицата абсолютно се нуждае от N, за да расте правилно, но има възможност да се намали малко P&K.

„По-евтините неща отдавна ги няма“
Мениджърите на ферми също трябва да вземат проби от почвата, за да прегледат своите планове за тороне, за да видят какво е важно за предстоящата реколта година. Другият вариант са възможни промени в отглеждането. 

В САЩ обаче нещата са различни. Големият въпрос там: ще получат ли соята, пролетната пшеница и други култури повече земя за сметка на царевицата заради цените на тора? Дан Секандер, фермер от четвърто поколение, отглеждащ соя и царевица в централната част на Илинойс, каза пред Bloomberg, че никога не е виждал толкова високи цени на торовете.

В средата на октомври той обмисля закупуване на азотни торове за 880 долара на тон – това е 75% над 504 долара за тон, които плати миналата година. Но той основно наторява през пролетта, така че реши да се въздържа от закупуването му. Само две седмици по-късно цената скочи до 1320 долара, каза той. „По-евтините неща вече ги няма“, каза Секандер.

Отглеждането на царевица вероятно ще пострада и в Европа – но също така ще пострадат и добивите от зимни зърнени култури. Сега мениджърите на ферми трябва да отделят време, за да анализират прогнозните си разходи за 2022 г. и да ги включат в сеитбообращението. Във всеки случай, сега е моментът да се разработят стратегии за 2022 г. и да се обмислят различни сценарии, за да се видят финансовите последици.

agrarheute.com

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X