loader image

Богатият опит на млекопроизводителя Антон Антонов с фермерските пазари

Младият фермер Антон Антонов от гр. Левски работи заедно със земеделски производител Иван Ечев и като млекопреработвател. Отглеждат крави и биволи. Той разказа любезно и изчерпателно пред ,,Гласът на земеделца” за опита си от продажби на фермерски пазари и за проблемите в сектора.

,,Нашето семейство сме потомствени животновъди. Преди много години прадядо ми е гледал овце. След това дядо ми и баща ми започват с един обор, направен вкъщи. Това бе стара постройка, първо една, после станаха две. В процеса на работа се разшириха и решиха да купят този обор през 1998 г. Там и до момента ни е фермата. В началото са били само двамата, първо единият е спал във фермата, после другият, редували са се. След това си наемат работник и към момента са вече шест”, разказва младият фермер. ,,С времето модернизирали всяка година по нещо. Направили сеновал, допълнителен обор по програма за развитие на селските райони, доилна инсталация и съответно модернизация на самия обор, нови вани. Оттук нататък направихме преработка, млекомат в съседния град Павликени. След това дойде вторият млекомат в нашия град Левски. Последното беше мини мандрата за преработката на млякото”, продължава Антон Антонов.

Според него, биволите са с по-странен темперамент от кравите. ,,Те са по-умни животни, по-интелигентни, но си искат тяхното. За да даде една биволица мляко, трябва да се положат усилия. Не може днес да се дои от един човек, а утре от друг. Тя трябва да бъде с малаче, така са най-старите ни биволици. Задължително малачето й се слага пред нея, тя се връзва и тогава започва да се дои. Някои си оставят мляко за малачето, други си го дават напълно. Без малаче не дават, каквото и да се направи”, обяснява Антон Антонов. ,,Другите ни малакини ги учим да бъдат без малачета. Стремим се да бъдат без т.нар. ,,окситоцин”, който ги кара да наедреят и да си пускат млякото. Биволицата се дои трудно и бавно. Трябва да се вземе малаче, да се върже, да се измие биволицата, изчаква се да не ритне, да оближе малачето. Има биволици, на които връзваме и четирите крака, за да ги издоим”, уточнява младият фермер.

,,Биволите ни са порода ,,Българска мура”, те са от селекция, на две-три години сменяме биковете, за да няма родствена връзка. Реално в България са около 15-16 хил. поголовието от биволи. Така става, че почти всичките вече са роднини. Раждат се вече с бели чела, крака, има вече и много изцяло бели биволчета. Това не е добре, трябва нов генетичен материал- от Индия, Аржентина и т.н.”, пояснява производителят.

,,Кравите са порода ,,черношарено говедо”. В момента имаме около 21 майки под селекционен контрол. Също така имаме и смесени породи като. Особено с ,,жарсе”-то и ,,симентал”-а подобряваме качеството на мялкото и вдигаме рандемана на сирената и кашкавалите, които правим в мандрите. Клиентите от млекомата харесват повече млякото, защото прави по-хубав каймак, защото то е по-гъсто и по –плътно”, продължава Антон Антонов.

По думите ми опитът му от фермерските пазари датира още от 2015 г. ,,Бяхме в София на фермерски пазар, предлагахме биволски продукти. Вкарахме животни в кланица и ни ги транжираха. Правиха по наши рецепти, каквото им кажем – суджуци, пастърми, луканки, кюфтета, наденички или само транжирано месо. Тези продукти от нашата марка продавахме по фермерските пазари. С времето развихме тази дейност. В дадения момент решихме, че млечните продукти се произвеждат всеки ден, но не е така с появата на теле или малаче. Затова преценихме, че трябва да направим мини мандрата, в която всекидневно да си преработваме млякото. Започнахме да ходим на фермерските пазари на Хранкооп и Фармхопинг. Като цяло сме постоянно на пазарите на Хранкооп”, уточнява младият фермер.

,,Според опита ни, трябва да сме там постоянно, всеки път, да не се отпускаме. Клиентът трябва да знае, че като му трябва сирене, кисело мляко, масло или кашкавал постоянно производителят е там. На самия фермерски пазар трябва да има разнообразие, не само млечни продукти, а от всичко- арт изложение, сувенири, чай, сладки неща, хляб. Самият пазар придобива по-добър облик. Като дойде клиентът знае, че може да си вземе от всичко и от фермерите с добро качество”, разсъждва Антон Антонов. ,,Този опит, придобит от 2015 г. насам, го преживяхме и на първия фермерски пазар в гр. Левски. Помогнахме на самата община да направи този пазар. В момента има една доста добра инициатива съвместно с Норвегия да се правят всяка седмица фермерски пазари, с бусове да се ходи на определени места. Това е за всички земеделски производители от региона”, добавя той.

,,Много е скъпа цената на царевицата, силажа, пшеницата, люцерната. С тази суша, която настъпи, не порасна никаква люцерна и не можахме да направим това, което трябва. До някъде нашият бизнес не го засяга изкупната цена на млякото, но тя почти не се повишава. Задържаха една цена от 65-70 ст. за нашия регион. Сега я направиха на 75 ст, при положение, че това са десет процента ръст, а фуражите се вдигнаха със 100%. Стана много скъпо, да се произведе литър мляко, а мандрата го купува само с 10% по-висока цена. Разликата пак отива при фермера и той претърпява големи загуби. Това е като цяло в България, дори и на световно ниво, най-вероятно. Забавиха се субсидиите, откъм de minimus, обещаха да ги дадат по-рано, но в момента нямат транш, който да изпълнят”, коментира проблеми в сектора младият фермер.

,,Членуваме в браншовата организация Обединени български животновъди. Ходихме на изложението на овцевъдите, към Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, организирано от Симеон Караколев (състояло се през юни тази година край Петропавловски манастир Лясковец). Бяхме там като изложители. Тази година беше много дъждовно. Като цяло беше добро илзожението на фона на времето. Не беше както други години, заради пандемията беше многократно отменяно. Изложителите, посетителите, всички бяхме с ботуши и дъждобрани. Беше много добре подготвено, дъждът доста обърка ситуацията. Прогнозата беше за хубаво време, а изведнъж се изваля”, добавя производителят.

Виолета Кръстева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X