loader image

Баланс между традиция и модерност в овцевъдството

Пример за възможна мисия от Плевенско

Един отрасъл с традиции в страната ни намира пътища за осъвременяване. Галина Мирчева е собственик на овцеферма в Плевенското село Петърница. Тя разказа пред ,,Гласът на земеделеца” за това как е изминала пътя си досега и очертава новите хоризонти в областта. За нея овцевъдство е почти непозната дума преди 2012 г., когато стартира със съпруга си. ,,Всъщност всичко започна от земеделието. Завърнахме се от чужбина, инвестирахме натрупаните средства, закупихме малко земя. След години на постоянно майчинство и в помощ на мъжа ми с документацията реших започна да се занимавам с нещо и да се развивам в личен план. От там решихме да са овце, имаме земя и сгради”, разказва Галина Мирчева. През 2012 г. закупуват 250 овце, порода ,,Плевенска черноглава’’ и от тогава започва ,,борбата’’, както тя определя пътя си. ,,В началото бе наистина много трудно, стигах много пъти до моменти, в които исках да се откажа. Овцевъдството беше типично като от едно време. Дояхме и хранехме на ръка, оскъдна беше и работната сила”, уточнява тя. Според нея младостта и борбеният дух помагат да продължат напред в годините.

ovceferma 4

Стартира с породата ,,Плевенска черноглава овца”, всичко е на ръка тогава, но се запознава с проектите, които предлага ЕС. ,,Кандидатствах по мярка 121 за модернизиране на моето стопанство, изградих си доилна зала. Направих доста големи инвестиции. Видях, че ,,Плевенска черноглава” не ме удовлетворява като порода за бизнес. Правят се едни големи инвестиции, разходи, ежемесечни изплащания на кредити, свързани с тези инвестиции. Приходите от ,,Плевенска черноглава” са минимални и не покриват разходите”, обяснява Галина Мирчева. Затова се насочва към израелската порода ,,Асаф”. Преди това събира информация за нея, особеностите, предимствата. ,,Реших, че това е търсеното от мен. Закупих кочове (два испански) от тази порода от фермата на Гриша Ганчев по онова време. Започнах поглъщателно кръстосване на черноглавата с ,,Асаф’’. От 2014 г. до сега съм изчистила породата ,,Плевенска черноглава” от стадото си и в момента отглеждам само породата ,,Асаф”, казва още Галина Мирчева.

Като цяло основната й цел е постигане на баланс между природа и земеделска практика, съвременното, модерното с традиционното стопанство. ,,Опитах се да съчетая традициите с новости в моята ферма. По първата мярка, по която кандидатствах, закупих доилна зала с 24 доилни апарата, мини товарач и сламопреса. Две години по-късно кандидатствах по мярка 4.1, но не бях одобрена, не ми достигаха малко точки. Въпреки това не се отказах, кандидатствах за кредит и сама изплатих следващата инвестиция, която се състоеше от две хранителни ленти, хранителен миксер за различните видове фуражи”, изброява Галина Мирчева. Според нея, това максимално улеснява изхранването. ,,Знаем, че всяка овца има достъп до пълноценна храна, а разсипването й е в пъти по-малко. По този начин се спестява. Тъй като стопанисвам ливади съм закупила и косачка, сеносъбирач, фолировачка и всичко необходимо за улесняване на работата във фермата”, пояснява тя.

ovceferma2

В момента подготвя и иска да кандидатства със следващ проект по мярка 4.1. ,,Не можах да реализирам целия си план и не бих се справила с разходите си, които ще вложа сама. Смятам да удължа доилната зала, капацитетът да стане за 48 овце”, уточнява Галина Мирчева. Тя споделя, че постоянно се стреми към осъвременяване. ,,Горда съм с факта, че съм на финала и ще завърша и втората си магистратура със специалност ,,Селекция и репродукция на животни” в Аграрен университет Пловдив. Започнах сама да си правя селекции и подбор на стадото. Правя синхронизация и изкуствено осеменяване с цел подобряване продуктивността на животните си. Стремя се да подобря техните показатели като количество и качество на млякото, защото мандрите държат на това”, обяснява Галина Мирчева. Тя се е отказала от затваряне на цикъла с мандра, защото пазарът е залят.,,Смятам, че ние овцевъдите трябва да се борим за по-добра цена, цена справедлива препокриваща разходите, които се правят ежедневно. Смятам също, че трябва да се сдружаваме и да отстояваме нашите интереси като овцевъди”, уточнява Галина Мирчева. Според нея, при достойна цена на продукцията няма да има нужда от допълнителни инвестиции за мандри. ,,През миналата година аз и още шест мои колеги от района сформирахме сдружението „Плевенско мляко-2020“”. Тя е негов председател. ,,За една година време сме успели да договорим по-добра изкупна цена на суровото овче мляко и съответно по-ниски цени на фуражи, продукти, медикаменти и др., необходими за отглеждането на животните. ,,Заедно обменяме опит и информация един от друг, което е от голямо значение. Призовавам колеги от бранша да последват примера ни, за да са по-устойчиви и атрактивни на пазара!“, коментира темата Галина Мирчева.

Според нея, в България няма защитна политика на земеделците и фермерите. ,,Хубаво е да има твърда цена на млеката и да не се пада под нея. Това трябва да се уреди по някакъв начин, за да защитим нашите интереси. От чужбина се внасят млека и млечни суровини и се подбива цената на нашето”, добавя Галина Мирчева. По думите й покрай корона вируса има голямо поскъпване на всички фуражи и суровини, което е довело и до леко увеличение на изкупните цени на млякото. ,,Цените са малко по-високи в момента, а търсеното е по-голямо – на мляко, месо, агнета, особено покрай празниците този месец. „Успях да си реализирам агнетата изцяло на дребно, дори имах и недостиг. Прави ми впечатление, че все повече хора търсят агнета директно от фермите. Поради ограниченията за внос от чужбина търсенето беше по-голямо и мои колеги също споделят, че не са могли да покрият това търсене”, споделя Галина Мирчева.

Тя кани студенти от специалност ,,Аграрна икономика” в Стопанска Академия ,,Димитър Ценов”- Свищов на учебна практика във фермата си. Самата тя е завършила тази специалност, мотивирана да се развива професионално в областта. ,,Винаги съм била отворена към мотивиране на образованието на студентите. Смятам, че те винаги трябва да имат достъп до реална работна среда. Да видят в какво се състои работата в една животновъдна ферма и да разберат това ли е желаната от тях професия, биха ли се занимавали с нея за в бъдеще. Могат ли да успеят и да направят бизнес от това. Уча от 2009, в момента също съм студентка втора година, живот и здраве, тази година трябва да се дипломирам. Виждам, че е важно човек да е запознат не само на теория, но и на практика. Да знае, че с това би се занимавал и утре, че в него има бъдеще и реализация”, разказва Галина Мирчева. Тя е на мнение, че за отрасъл животновъдство има перспектива. „България е една от страните с история, били сме едни от най-силните. Ако повече млади хора изберат този отрасъл, нещата биха се развивали пак в положителна посока. Ето защо винаги отварям вратите на моята ферма за ученици и студенти, за да видят реално как се случва процеса, да видят хубавите и лошите страни на тази дейност. С колегите и преподавателите от Аграрен университет Пловдив имаме уговорка да посетят фермата, свързано с практика по дисциплините ,,Развъдни програми в овцевъдството” и „Съхранение и устойчиво използване на генетичните ресурси в овцевъдството“. Добре дошли са!”.

Виолета Кръстева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X