Има правила, които важат при всички резитби

Независимо какъв вид резитба се прилага на овощните дръвчета има правила, които са валидни при всички случаи. Независимо от вида на короната, необходимо е да се осигури здраво срастване между скелетните й части, подходящ наклон на скелетните клони и разклонения и съподчиненост на отделните скелетни части. Спазването на правилата улеснява работата на резачите, благоприятства зарастването на раните и води до постигане на планираните цели.


Кои са най-важните технически правила при резитбата?


• При формиране на короните на дърветата съкращаването на продължителите на водача и скелетните клони се прави на 1-2 мм над подходяща пъпка с лек обратен наклон, чепове не се оставят, тъй като раните зарастват по-трудно.
• Желателно е резитбата на по-големите по размери дървета да се извършва отгоре надолу. Така резачът преценява добре кои клонки да запази в основата на короната, след като премахне счупените при движенията си по време на работа.
• Клончетата с по-тънки клонки се режат така, че да не се оставят при резитбата чепове. От тези чепове израстват множество лакомци, които затрудняват извършването на следващите резитби.
• Когато се ограничават размерите на клоните и клонките, съкращаването извършва близо до подходяща клонка-продължител, без да се оставя чеп, особено вертикално разположен. В близост до отрезите се запазват колкото е възможно повече клонки с плодни пъпки, за да се предотврати образуването на излишно силни прирасти в тази зона.
• При премахването на по-дебели клони и клонки с помощта на трион отрезът се прави така, че от горната страна да допира до образувания в основата на клона пръстен от кора, а отдолу да завършва близо до пръстена. Желателно е по-големите рани да се замазват с овощарска замазка или блажна боя.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X