FAO препоръчва ефективна и ефикасна употреба на антибиотици в животновъдството

Организация по прехрана и земеделие (FAO), Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) и Световната здравна организация (СЗО) призовават всички да се присъединят към Световната седмицаза правилно използване на антимикробните продукти под мотото „С антимикробните средства трябва да се работи внимателно“.

В целия свят антибиотиците се използват много по-често за лечение на селскостопански животни, отколкото за лечение на хора. Тъй като резистентните бактерии могат да се предават от едър рогат добитък на хора чрез директен контакт или при консумация на храна, всички сме заинтересовани от ограничаване на употребата на антибиотици в животновъдството. Целта е да се намали появата на устойчиви на антибиотици бактерии при хората.

Използването на подходящи методи и практики в животновъдството могат значително да намалят нуждата от антибиотици и следователно да се реши проблемът с антимикробната резистентност (AMR). За случая FAO издава редица публикации, които предоставят практически съвети на животновъдите за подобряване здравето на животните и следователно ограничаване злоупотребата с антибиотици.

„Тези публикации препоръчват три основни мерки за профилактика на инфекциозните заболявания във фермата: устойчиво управление на животновъдството като основа за производство на силни и здрави животни; ефективна биоосигуреност като начин за защита на стопанствата от проникването на широк спектър от болести; ваксинация за защита на животните срещу специфични болести“, коментира старши експертът по здравеопазване на животните на FAO Еран Рейсман.

На практика, например при млечното животновъдство, трябва да се обърне внимание на количеството и качеството на фуражите, хуманното отношение и комфорта за кравите, добрите грижи за телетата, режимите на доене, използването на изкуствено осеменяване, карантината за новите животни и ваксинацията срещу болести, разпространяващи се в този регион.

Някои интервенции за превенция на заболяванията изискват допълнителни инвестиции и разходи, докато други се основават на подобрени управленски умения. Много от тези мерки ще помогнат за увеличаване на доходите както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

„Фермерите, които се отдалечават от широкото използване на антибиотици в своето животновъдство, могат да получат достъп до пазари с по-високо качество на по-добри цени“, добавя Еран Рейсман.

Но остава въпросът: как и кога да се използват антибиотици?

Може да се наложи антибиотично лечение, ако животно или група животни се разболеят въпреки предприетите превантивни мерки. След това квалифициран специалист по здравеопазване на животните да предпише такива лекарства след поставяне на окончателната диагноза.

Антибиотиците не се използват за лечение на вирусни инфекции, които често причиняват респираторни проблеми и някои вирусни диарии.

Освен това е необходимо да се лекуват само болни животни. Трябва да се изостави практиката да се смесват лекарства във фураж или вода, до които могат да имат достъп повече животни.

Препоръките в поредицата са насочени към ефективното и ефикасното използване на антибиотици в млекопроизводството, птицевъдството и свиневъдството и се основават на доказани и проверени подходи, които са успешно тествани за здравето на животните и хората и не намаляват производителността на кравите.


Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X