loader image

Празникът на сиренето в с. Черни Вит през погледа на винопроизводителя Цветелина Стоянова

Цветелина Стоянова е винопроизводител от Плевенско и член на Асоциациата на винените професионалисти. В рамките на първото издание на празника на сиренето в с. Черни Вит през месец октомври се е състоял мастър клас по съчетаване на български вина и сирена, първо по рода си подобно събитие. Цветелина Стоянова го е провела в качеството си на винен експерт, член на Асоциацията и обучен специалист по винено майсторство в Лондон. Тя разказа словоохотливо за ,,Гласът на земеделеца” за смисъла и ползите от събитието и за значимите връзки между земеделие, хранителна индустрия ,туризъм и маркетинг.

,,За прочутото зелено сирене от Черни Вит, всички сме чували навред. Аз също, винаги е привличало интереса ми. Макар да живея на шейсет километра от Черни Вит и да съм посещавала селото, никога не съм имала възможността да се запозная лично с г-н Цветан Димитров”, разказва Цветелина Стоянова. ,,Не бях опитвала и усещала магията му. Докато един ден не се включих в група от винени професионалисти, обединени от обща кауза- да работим активно и страстно за бъдещето на българското вино. Член съм на Българската асоциация на винените професионалисти. Водени сме от тази наша кауза- да запазим и да работим с местните сортове грозде, да говорим за тях, да ги разпространяваме като информация, като усещане. За да развиваме винения туризъм, решихме един ден да посетим Цветан Димитров в Черни Вит в дома му. Той ни прие и усети в наше лице негови съмишленици”, продължава тя.

,,Говорейки си за неговата изследователска работа в търсене на корените на традиционните вече изчезнали сирена, се роди съвсем естествено идеята да свържем сиренето с виното. Както той го нарича ,,течната храна” вино. Разбрахме за организираното от него събитие, той цяла година го подготвя. Разговарях с производители от цяла България. Срещнах и подкрепата на местната власт. Видяхме ентусиазма му, професионализма му и знанията му. Сляхме неговия професионализъм и план в посока сирената с нашите такива във вината”, допълва Цветелина Стоянова.

По думите й, тя е поела отговорната задача по провеждането на мастър класа. ,,Той се роди в разговора по между ни. Видяхме възможност и разбрахме, че не се е случал подобен мастър клас до момомента. Беше озаглавен ,,Съчетаване на автентични български сирена с вина от местни сортове”, като подбрахме вина и сирена от цяла България. Подборът на вината направихме с помощта на моите колеги от Българска асоциация на винените професионалисти. Самото съчетване със сирената го оставихме да се случи по магичен път. Водени, разбира се, от основни правила за съчетаване на вкусове от нашата компетенция”, уточнява Цветелина Стоянова.

Тя допълва, че в самия ден на мастър класа участниците е трябвало да опитат сирената и да ги оставят да се сдвоят с вината. ,,Самото съчетаване се случи по съвсем естествен начин. Включих се с най-добри чувства и респект към това, което Цветан Димитров прави. Исках да помогна, с каквото мога, и е по компетенциите ми”, коментира Цветелина Стоянова.

,,Метеорологичните условия при пристигане в Черни Вит бяха възможно най-лошите, които могат да се случат за едно толково подготвено събитие, организирано с такъв плам и желание. Беше много лошо време, температури около и малко над нулата, постоянен дъжд, без прекъсване. Виждах коли с регистрация от цяла България и голямо присъствие и интерес към случващото се. Посрещна ме госпожа кметът на Черни Вит, беше очарователно добронамерена. Показа ми залата на провеждане на мастър класа, помогна ми с цялата организация, беше отоплено, подредено. Реално направихме мастър класа в емблематично място за Черни Вит- ритуалната зала на фона на българския флаг”, разказва Цветелина Стоянова. ,,Наистина ми направи впечатление, колко мили хора са тетевенските балканджии. Това беше първото, което създаде добро усещане в мен. Публиката на това изложение и мастър класа се състоеше от хора с насоченост към екосъобразен начин на живот, към търсене на корените си, заземяване, себеусъвършенстване. Такива хора неминуемо носят със себе си и добрата енергия, с която наистина се прибрах у дома след този мастър клас- много заредена, усмихната и обнадеждена”, изразява задоволството си виненият експерт.

,,Затвърдих своето мнение, че произвеждайки и продавайки вино, ние преди всичко даваме усещане. Работата ни с нашите клиенти трябва да е насочена към внасяне на добавена стойност към нашите продукти. Това може да се случи, като обединим знание и качествени продукти, всички хора от земеделието и хранително-вкусовата промишленост. Виното само по себе си създава усещане. Съчетаването с подобни чисти и автентични продукти като сирената, комбинацията носи траен спомен от усещането, подсилват се, подчертават се едно друго. Когато вкусовете умело си партнират, това носи синергия. Това желание да го изживеем отново, не толкова да консумираме отново се подсилва. Това видях като мой урок след мастър класа, който ми помага и в работата ми след това”, обобщава Цветелина Стоянова.

Виолета Кръстева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X