loader image

Проблемите на млекопреработвателния сектор през погледа на производителя Иван Глухаров от Плевенско

Младият Иван Глухаров е управител на ,,Мандра ООД”. Освен кравеферма, фирмата включва и две млекопреработвателни предприятия в селата Обнова и Трънчовица, община Левски, Плевенска област. След завършването на специалността ,,Финанси и банково дело” в Швейцария се завръща в родината като управител. Той припомни значими проблеми в сектора и даде своите препоръки за решаването им в качеството на член на Асоциация на млекопреработвателите: ,,Специално за кашкавала, тъй като там сме много добри, от чужбина има нови типове машини. Те свеждат загубите на сиренина до минимум, но пък увеличават водното съдържание”, разказва Иван Глухаров. ,,Има фирми, които внасят сиренина, било натурална, или с растителни мазнини. Взимат я много евтино и я препарват, пласират я като български кашкавал. Това е едно нещо, срещу което сме строго против! Нямаме проблем относно конкурениця, видове продукти. Ние се придържаме към традиционния български кашкавал и съответно го пишем като такъв”. Младият управител се надява, че и останалите колеги се отнасят така.

,,Ако ползват други суровини и други технологии, да си го пишат като друг вид сирене. Асоцията на млекопреработвателите от нашия окръг включва производители, които имаме единна визия за натурални продукти. Обсъждаме, че вече по някакъв начин трябва да се докаже и на потребителя чрез качество, селекция от продукти доказани произход и начина на производство. Това е много обширен план, все още нямаме някаква конкретна идея. Според нас, ще дойде време, когато това ще се направи, тъй като просто злоупотребите са много. Това е обществена тайна, която всеки знае, но не говори за нея”, уточнява Иван Глухаров.

,,Преди да се заема с управлението, мандрата през 2007 г. е кандидатствала по програма ,,Сапард”. Съответно е извършено разширение, модернизиране. В момента се гласим да кандидатстваме по мярка 4.2. На фокус ни е чрез тази програма подпомогане за монтиране на фотоволтаици, за да намалим консумацията на електроенергия. Това нещо го планираме много преди да скочат цените на тока. Отделно все още сме от мандрите, които работят на мазут. Планираме да минем на газ. Отделно има две – три машини, които са ни по-застарели. Следва да ги подменим с такива с по-малко потребление на електроенергия и за улесение за работа от страна на персонала ни”, продължава младият управител.

,,Относно цените сме леко в омагьосан кръг. Като млекопреработвател, при нас разходите изключително много се вдигат, както и при фермерите. Те имат нужда да си вдигнат цената на суровото мляко, за да смогнат за храна, електроенергия и въобще гледането на своите животни. Така и при нас цената на млечните продукти трябва да е малко по-висока. При нас, няма какво да крия, между десет и дванайсет литра мляко отиват за килограм кашкавал. Познавам колеги, особено работещи с по-новите технологии, които успяват да достигнат до седем – осем литра за кашкавал”, разсъждава Иван Глухаров. Той подчертава, че при имитиращи продукти и други заместители се стига до по- нисък разход на суровина.

,,Учил съм бакалавър и магистър по финанси и банково дело в Женева. Тъй като това е семеен бизнес, реших да се върна. Имах интерес да работя и в тази сфера. В момента съм в процес на завършване на втората си магистратура в Аграрен университет в Пловдив, която е свързана вече с тясната специализация в млечния сектор. Справяме се, образованието включва широко обучение, не само в рамките на финансите, но и другите отдели от една организация”, пояснява Иван Глухаров. По думите му всичко е полезно, няма знания, които да са в излишък.

,,За съжаление, в Швейцария не успях да разгледам ферма. Самият характер на хората е по-индивидуалистичен, а отделно нямах възможност покрай някой познат или приятел да видя ферма. Основно там са фермери, които биват подпомагани от държавата. Съществуват и кооперативи и следователно самата държава подпомага да има по-голяма конкурентност на техния пазар. В Швейцария за сирена и месо, специално за продукти от животински произход има изисквания за внос и износ. По този начин си предпазват собственото производство”, споделя наблюденията си младият управител.

Виолета Кръстева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X