10-те най-богати фермери в света: петима китайци, нито един западноевропеец

Когато мислите за фермери, обикновено виждате някой да работи на полето и в плевнята по цял ден. Той се опитва да получава най-добри реколти дори когато времето и политиката са против него.

Но въпреки цялата работа, той се бори да спечели достатъчен доход за себе си и семейството си. Но в днешния свят има и фермери, които наистина са забогатели – със селското стопанство и технологиите, които вървят с него. Между тях обаче няма германец – а и друг западноевропеец. Много китайци и малко американци.

Въпреки това: има хора, които са започнали като фермери и са станали наистина богати. Можете да прочетете дали това винаги се основава на изключителни земеделски постижения или на други възможности и имоти.

Онлайн списанието AgronoMag и онлайн списанието Luxatix откриха най-богатите хора, които са фермери, използвайки списъците на Forbes с най-богатите хора в света. Или които поне дължат богатството си на селското стопанство.

Факт е: най-богатите фермери в света вече не прекарват по цял ден на полето в плевнята. Повечето от тях обаче все още са тясно свързани с източника на своето богатство и управляват бизнеса си от офиси в големите градове. Когато мислим за богатство днес, почти винаги мислим за огромното лично състояние на бизнес магнати като Бил Гейтс, Илон Мъск, Джеф Безос или Уорън Бъфет. Но има и хора, които са направили милиарди от земеделието.

Според списъка на най-богатите за 2017 г. на Forbes, тук са най-богатите фермери в света, които са направили страхотни неща, фокусирани предимно върху селскостопанския сектор.

10. Бао Хонгсин (Китай)
9. Фу Гуангмин (Китай)
8. Цин Инлин (Китай)
7. Вадим Мошкович (Русия)
6. Андрей Бабиш (Чехия)
5. Хари Стайн (САЩ)
4. Принц Султан бин Мохамед бин Сауд Ал Кабир (Южна Арабия)
3. Стюарт и Линда Резник (САЩ)
2. Лиу Йонхао (Китай)
1. Лиу Йонгсин (Китай)

10. Бао Хонгсин
Числото 10  Forbes е на китайския Bao Hongxing. Той е ръководител на една от най-големите частни земеделски компании в китайската провинция Дзянси. Бао Хонгсин има нетни активи от 1,3 милиарда долара. Той завършва селскостопанския университет в Jianxi и преследва кариера в агробизнеса. Фирмата произвежда, проучва и търгува с фуражи за свине. Занимава се също със свиневъдство, складови услуги и търговия с фуражи и зърно.

9. Фу Гуанмин
Номер 9 сред най-богатите земеделски предприемачи в света е Фу Гуангмин, ръководител на частната селскостопанска компания Fujian Sunner Development. Той дели богатството си с дъщеря си Фу Фенфанг, която заема поста директор на компанията. С нетна стойност от 1,5 милиарда долара, Фу Гуанмин направи богатството си в бизнеса с домашни птици. Неговата компания е доставчик на пилешко месо за KFC ресторанти в Китай. Fujian Sunner се занимава с отглеждане, клане и преработка на месо на пилета, главно в Китай и Азия. Продуктовата гама включва замразени пилешки продукти за хранително-вкусовата промишленост, търговците на едро на месо и други пазари.

8. Цин Инлин
Друга частна китайска компания е Muyuan Foodstuff. Това е компанията, която помогна на Qin Yinglin да събере нетна стойност от 2 милиарда долара като ръководител на компанията. Muyuan Foodstuff е най-големият свиневъд в Китай и доставчик на най-големия пазар на свинско месо в света. Цин Инлин се занимава основно с отглеждането на животни. Учи в селскостопанския университет Хенан и започва собствен бизнес през 1992 г. само с 22 прасета. Компанията (засега) е активна само на китайския пазар.

7. Вадим Мошкович
Вадим Мошкович за първи път започва да продава водка, петрол и жилища в Русия в началото на 90-те години. След като направи огромни печалби от това, той реши да инвестира в земя и така основа Русагро, един от най-големите производители на свинско месо и захар в Русия. Мошкович служи осем години в руското правителство, но реши да подаде оставка през 2014 г. Той е главен изпълнителен директор на Русагро от 2015 г. Земите на Русагро сега обхващат повече от 600 000 хектара, като активите са разпределени в различни региони на Русия. Компанията продава своите продукти в повече от 15 страни и в повече от 80 руски региона. Вадим Мошкович е на стойност 2,3 милиарда долара.

6. Андрей Бабиш
Повечето хора смятат, че Андрей Бабиш е чешка версия на Доналд Тръмп. С нетна стойност от 3,4 милиарда долара той също е министър-председател от 2017 г., а преди това беше министър на финансите на Чешката република. За да избегне конфликт на интереси, той интегрира компанията си Агроферт във фондация. Agrofert Group участва в няколко други индустрии, но все още е основен играч в чешкото и словашкото селско стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Агроферт притежава повече от 100 000 хектара обработваема земя.

5. Хари Стайн
Хари Стайн е класическото „момче фермер“, което стигна до върха на американския фермерски пазар с нетна стойност от 3,5 милиарда долара. Той направи богатството си, като лицензира генетиката на царевица и соя на големи мултинационални компании като Syngenta и Monsanto. Хари Стайн беше син на фермер, който от детството си беше зает със семена в полетата на семейството. Въпреки че е с дислексия, той никога не позволява на тези предизвикателства да преодолеят неговия стремеж и амбиция, пише онлайн списанието AgroMag. Стайн е известен и като експерт по математика. Неговата компания Stine Seeds е най-голямата частна компания за семена в света, произвеждаща някои от генетично най-важните соеви семена.

4. Принц Султан бин Мохамед бин Сауд Ал Кабир
Султан Ал Кабир е член на саудитското кралско семейство. Той основа млечната компания Almarai през 1977 г. През 2005 г. той пусна компанията и запази 24 процента от акциите, което му донесе 3,8 милиарда долара нетна стойност. Almarai е един от най-големите оператори на млечни продукти в Близкия изток и транспортира млякото на своите крави Холщайн през държавите от Персийския залив. Освен млечните ферми, принц Султан Ал Кабир притежава и конезавод извън Рида.

3. Стюарт и Линда Резник
Двойката е на стойност 4 милиарда долара. Те изкарваха прехраната си от бадеми, портокали и грейпфрути, които се отглеждат на собствената им земя. Семейството притежава земя в Централната долина на Калифорния и Южен Тексас. Техните продукти се продават в цяла САЩ. Стюарт Резник стартира своята фермерска империя през 1978 г. Той купува първата си земеделска земя в Калифорния. В допълнение към селскостопанския бизнес, Резник притежават и мажоритарен дял в Kern Water Bank, един от големите подземни водни резервоари в Калифорния – където водата става все по-оскъдна.

2. Лиу Йонгхао
Liu Yonghao е ръководител на New Hope Group – вашият един от най-големите свиневъди и животновъди в света. С нетна стойност от 4,6 милиарда долара, Лиу Йонгхао и семейството му достигат до върха на животновъдите. Компанията е представена не само на китайския пазар, но и в други страни и има повече от 500 дъщерни дружества и клонове. Компанията също така разработва поддържащи услуги и продукти за всичко, свързано с животновъдния бизнес, като храна за животни, отглеждане на растения и преработка на храни. New Hope управлява и множество високи сгради за свине.

1. Лиу Йонгсин
Liu Yongxing, братът на Liu Yonghao. Той е на първо място сред най-богатите фермери в света с нетна стойност от 6,6 милиарда щатски долара. Той стартира своята компания East Hope Group в началото на 90-те, след като се раздели с братята си. Заедно със своите братя и сестри той основава Hope Group през 1982 г. East Hope Group е специализирана в производството на фуражи за прасета, пилета, патици, риби и др. Продуктите на компанията се предлагат основно на китайския пазар, но и в чужбина, като напр. във Виетнам, Сингапур, Индонезия и Камбоджа.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X