Най-големият селскостопански фалит в Германия: KTG-Agrar & Зигфрид Хофрайтер

Най-големият селскостопански фалит в Германия за всички времена беше преди около 5 години. Размерите на фалита  бяха огромни и надхвърлиха всичко, което се e случвало дотогава.

Много инвеститори загубиха много пари и бяха завлечени във финансовата пропаст. Синдикът Щефан Денкхаус определи общите щети по време на производството по несъстоятелност на 600 милиона евро. Все още има много слухове и легенди около бившата империя на баварския фермер Зигфрид Хофрайтер.

Голяма част от изгубения KTG-Agrar е поета от създадения по същото време Deutsche Agrar Holding (DAH), чийто собственик от своя страна е Gustav-Zech-Stiftung от Бремен. Но какво всъщност стана със самия Зигфрид Хофрайтер – питат се не само фермерите. В крайна сметка той остави след себе си гигантска планина от дългове, която е уникална в историята на германските селскостопански фалити.

За да станат ясни размерите на фалита. KTG Agrar работеше с 800 служители и повече от 46 000 хектара обработваема площ, предимно в Мекленбург-Западна Померания. В началото на юли 2016 г.  дружество  обяви несъстоятелност. През октомври същата година кредиторите решават да ликвидират KTG Agrar.

Според доклад на одиторите, холдинговата компания KTG KTG Agrar SE вече е била свръхзадлъжняла най-късно до 30 юни 2015 г. – тоест една година преди да бъде обявена несъстоятелност. В производството по несъстоятелност KTG Agrar има общи задължения от 600 милиона евро, с общо около 10 000 кредитори. Те вече бяха гласували за ликвидиране на KTG Agrar през октомври 2016 г., като фондация Gustav-Zech-Foundation от Бремен пое големи части.

Хофрайтер, неговият партньор и брат му, станаха публични като KTG Agrar през 2016 г. Но дори и тогава бизнес моделът на компанията беше мистерия за финансовите експерти, пише бизнес списанието Brand 1. „По същество“, каза Хофрайтер пред новинарския канал n-tv на в деня на издаването, „парите от IPO се използват за закупуване на земя и ферми и след това ги използват за инвестиране във възобновяеми енергийни източници.“

Но бизнес експертите бяха учудени: „KTG Agrar имаше печалба от два милиона и половина евро през предходната година. Наполовина по-малко, отколкото компанията получава от субсидии от ЕС“, се казва в него. Ето защо стартът на дяла на KTG Agrar беше доста лош.

Зигрид Хофрайтер се е върнал отдавна
През 2016 г. бизнес списанието „Капитал“ съобщи, че бившият главен изпълнителен директор на KTG Agrar Зигфрид Хофрайтер се завръща в селскостопанския бизнес. Според оценката на „Капитал“ и позовавайки се на вписвания в търговския регистър, Хофрайтер е изградил малка фирмена империя в Мекленбург-Западна Померания с помощта на довереници и другари.

Фирмите са земеделска производствена фирма, доставчик на услуги за селскостопанска техника и персонал, и фирма, която се занимава със слама и пелети. Тази история беше потвърдена от Ostseezeitung. Освен това всички взаимозависимости се откриват и в местните търговски регистри и кредитни агенции.

Според тях земеделският предприемач от Бавария също е официално регистриран като член на борда на Usedom Landgut Welzin AG от август 2017 г., както и бившата му приятелка, източногерманката Беатрис Амс. Хофрайтер също беше изградил своята гигантска земеделска империя с нея.

От чисто юридическа гледна точка нищо не говори против тази конструкция. „Докато той не е осъден, няма нищо лошо в това“, казва  Карстен Вегнер пред Ostseezeitung. Само след като бъде осъден за несъстоятелност или измама, на мениджъра ще бъде забранено да бъде член на борда или управляващ директор в продължение на пет години.

Други фирми и дейности

В близост до Анклам се намира и Agrarproduktion GmbH, селскостопанска фирма, в която синът на Хофрайтер е съдружник. Capital и Ostseezeitung съобщиха, че компанията „Stroh Express“, която се описва на уебсайта си като „надежден доставчик на качествена слама в Европа“, принадлежи към новия конгломерат от компании.

Според  търговския регистър собственик и управител е бивш съдружник на Хофрайтер. В околностите на Анклам (Vorpommern-Greifswald) вече има няколко малки компании, които принадлежат на империята Хофрайтер през ерата KTG-Agrar. На същия адрес е активен и доставчикът на услуги Агросервиз Норд-Ост. Agroservice Nord-Ost по-рано е регистриран като Agroservice AMS – като собственик е вписан в търговския регистър на бившия партньор на Hofreiter и бивш основен акционер на KTG Беатрис Амс.

Освен това, роденият в Регенсбург член на надзорния съвет е в две компании в Щралзунд: JWM Immobilien AG и Ectus Verwaltungs AG, базирани в Dänholmstrasse, пише Ostseezeitung. Поне селскостопанските фирми Hofreiter все още са много активни, както може да се види на уебсайтовете на компанията. Както доставчикът на селскостопански услуги, който е активен в Мекленбург-Западна Померания, Бранденбург и Саксония-Анхалт, така и търговецът на слама се разрастват: и двете компании са обявили няколко позиции на пълен работен ден на своите уебсайтове.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X