Агрометеорологична прогноза 29.11 – 05.12.2021

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. В началото на периода те ще се определят от наднормени температури и ще поддържат активна вегетацията на есенните посеви. При зимните житни култури, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават различни фази. При пшеницата ще преобладава фаза трети лист. На места в Дунавската равнина и в североизточните райони при засетите в агротехнически срок посеви ще се наблюдава начало на фаза на братене. При по-късно засетите, в края на второто десетдневие на ноември, есенници ще протича фаза поникване.

През последния ден от ноември и в началото на декември се прогнозира рязко понижение на температурите и средноденонощни стойности около и под биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. Очакваното застудяване ще доведе до затихване, а във високите полета, където не се изключват валежи и от сняг – и до прекратяване на вегетационните процеси при есенниците. До средата на първото десетдневие на декември критични минимални температури за неукрепналите, във фаза поникване, зимни житни култури не се прогнозират.

През повечето дни от периода очакваното неустойчиво време, с чести валежи, ще ограничава провеждането на сезонните агротехнически дейности. По-подходящи условия за засаждане на овошки и за извършване на фитосанитарни резитби в овощните масиви ще има в началото на периода.

В лозовите насаждения е желателно при първа възможност да се извършат наблюдения за болестта екскориоза (Phomopsis viticola). През периода на покой признаците на болестта се наблюдават по узрелите леторасти на лозата – кората в основата на първото и второто междувъзлие е побеляла и покрита с малки черни точки (пикнидии) и се лющи на ивици. Засегнатите от патогена леторасти трябва своевременно да се изрежат и унищожат.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X