Френски животновъд: Бъхтя по 70 – 80 часа седмично, а печеля под минималната заплата

Френският животновъд Жан-Мари Гужа, чиято крава бе избрана за лице на тазгодишния Международен салон по земеделие в Париж, постави болезнените проблеми на професията си и защити изпадналите в криза свои колеги

Мила Иванова

Френският фермер Жан-Мари Гужа, едно от разпознаваемите лица на току-що приключилия Международен салон по земеделие в Париж (SIA се проведе в дните 22 февруари – 1 март), използва най-голямото събитие за Франция в областта на селското стопанство, за да изложи болезнените проблеми на националното животновъдство. Младият 33-годишен мъж стана известен покрай кравата си Идеал от породата Шароле, избрана за лице на SIA, и ведно със заслужената гордост от признанието изрази и страховете си за една професия, която е изпаднала в бедствено положение.

Животновъд – фамилна професия

Когато Жан-Мари Гужа узна новината, че неговата крава се е преборила с конкурентките си в цяла Франция, той веднага се зае с подготовката на Идеал за събитието – повече внимание към храната и “тоалета“ й, без обаче да пренебрегва останалите 125 крави от стадото от месодайната Шароле. Животните са отглеждани по екстензивен метод във фамилното стопанство с площ от 1870 декара, от които 1770 дка трева и стотина дка царевица.

Семейната ферма „Гужа“ (Goujat) наЖан-Мари е създадена от дядо му в селцето Кур-ла-Вил в департамента Рона, Западна Франция. Разположена е амфитеатрално на заоблен планински хълм, на 80 км северно от Лион и 45 км от градчето Шарол (област Шароле) – люлката на прочутата френска месна порода. През 2014 г. Жан-Мари се присъединява към фамилното сдружение GAEC (типична френска кооперативна форма – б.а.) в състав баща му Бруно и брат му Лоран. „Родителите ни веднага разбраха моята и на брат ми любов още от детството към кравите Шароле. И ни стимулираха – бяхме едва 6 – 7-годишни, когато представяхме нашите животни на различни конкурси. А когато по-големият ми брат навърши 18 години, баща ни изпрати и двама ни в Елзас, за да изберем и купим сами един бик за разплод. Остави ни да се оправяме сами! Защото знаеше, че искаме да се занимаваме именно с това в живота ни.“

Система на типично пасищно хранене

Фермата произвежда тежки млечни телета, които продава на частен търговец (430/440 кг живо тегло) за италиански угоителни стопанства и за пазарите на Магреб (Северна Африка). Част от женските животни фамилия Гужа запазва за възпроизводство, а друга част угоява във фермата. Като цяло, продукцията на животновъдите се продава с червен етикет (Label Rouge– знак за високо качество по екостандарти –б. а.). Младото попълнение на фермата – Жан-Мари и Лоран, са възприело класическата пасищна система за изхранване на месодайните животни.

2. Idéale et Roi des Prés sont dans les starting blocks

В дните на SIAв Париж фермерът Жан-Мари Гужа, пристигнал с Идеал и теленцето й на изложението, бе на разположение на гостите и на журналистите и с готовност отговаряше на многобройните им въпроси.

С какво се храни Идеал?

През зимата Идеал и останалата част от стадото се хранят с рациони, произведени изключително от земите на стопанството (93%) – на основата на сено, смес от зърнени храни и зеленчуци и царевица. Останалата част от дажбата се състои от шрот от рапица и минерали. През пролетта до края на есента животните са на открито, на пасбищата с треви, като всяка от тях ползва 10 декара площ. Кравите се прибират в обора през ноември, когато започват и ражданията.

„В началото на декември Идеал роди мъжко теленце, което нарекохме Roi des prés (Краля на ливадите) – умилява се Жан-Мари. – Преди раждането за първи път Идеал беше настанена в по-специален бокс, за да бъде спокойна. Благодарение на камерата аз мога да наблюдавам директно от смартфона си дали всичко върви гладко в обора. Най-често кравите се справят сами, но все пак аз предпочитам да бъда край родилката, за всеки случай“ – разказва животновъдът.

3 md

Теленцето на Идеал беше до майка си в Салона по земеделие през цялото време, за да бозае – до 9 месеца. „То може да изпие до 10 литра мляко на ден. Телето е четвъртото поред за 6-годишната Идеал, която се държи много майчински с потомството си“ – хвали я стопанинът й.

Философията на фермера

„Нашето виждане за животновъдството не е да гоним бройката, ние действително се стремим да постигнем качество. Освен това ние искаме да водим сносен живот и да се издържаме от нашата професия“ – заяви пред агенция Франс прес Жан-Мари Гужа.

Фермерът на Христова възраст, когото възприемаха като знатен животновъд, изненадващо съобщи, че той печели по-малко от минималната работна заплата във Франция – под чертата на Smic (Акронимът Smic означава гарантирана минимална заплата, под която никой наемен работник над 18 години не може да падне. От 1 януари 2020 г. тя е определена на 1539,42 €, при 35-часова работа седмично – б.а.). „Не смятам че това е правилно, особено когато бъхтя по 70, 80 часа седмично. А честно казано, аз не съм от най-зле платените, защото имам право да етикетирам месото, да продавам животни за репродукция“ – заяви Жан-Мари Гужа. За да подкрепи основателния си стремеж за достойно заплащане, младият животновъд изброи и усилията, които прави, за да отговори на обществените очаквания: агромерки за опазване на околната среда, запазване на флората и т.н. Той допълни, че всички ливади в стопанството се поддържат без пестициди, че опазва защитените видове растения на неговия ареал.

Със своя баща и брат си Жан-Мари прави животновъдство, което отговаря на ценностите, които защитава, – грижа към околната среда, добро отношение към животните, уважение към човека. „А уважението към човека предполага, че трябва да можеш да се издържаш от занаята си и да отглеждаш децата си, без да живееш като маргинал в обществото“ – изрази своето и на колегите си убеждение младият животновъд, женен, баща на две деца – син на 9 и дъщеря на 5.

Животновъдният сектор е ощетен и застрашен

„Ако искаме френското животновъдство да го бъде, ние трябва да продаваме нашето месо по справедливи цени. Нашият модел отговаря на очакванията на обществото и ние искаме това да се знае“ – това добре обмислено послание Жан-Маре Гужа повтори няколко пъти пред политиците, които по традиция посещават изложението SIA.

Още по-категоричен бе Ги Ермуеш, президент на говедовъдната секция в Interbev (Националната професионална асоциация по животновъдство и месопроизводство – б.а.): – „Нашата цел е да се премине изцяло на производство на месо с червен етикет Label Rouge) от 3 на сто сега до 40% по щандовете на магазините от 2023 година нататък. Освен това при годишното договаряне трябва да се вземат предвид по-високите разходи за производство на едно кило месо с червен етикет и то да се изкупува поне с едно евро повече – по 4,60 евро“ – посочи Ермует. Според Interbev средният доход на животновъдите през 2018 г. е бил 13 000 евро годишно (бруто преди социалните изплащания и данъците) и е спаднал с още 20% през 2019 г.

„Днес доходите на животновъдите са катастрофални. И ако утре не се направи нещо, животновъдството ще изчезне“ – бие тревога Ги Ермуеш, „Освен това пазарите за износ тепърва ще се отварят – например за Китай“ – допълва Жан-Мари Гужа, който предупреждава, че ако неговото висококачествено месо не бъде оценявано достатъчно в родината му, той е готов да го изнася в Поднебесната…

Идеал – звездата на Салона по земеделие 2020

Тази крава напълно отговаря на името си – Идеал е превъзходна представителка на месната порода Шароле, масивна, с хармонична конструкция, с благ майчински нрав. Тя е на 6 години, избрана да краси афиша на SIA след прецизна селекция и като истинска топманекенка, издържа на светкавиците на камери и фотоапарати, не прояви нито капризи, нито раздразнение в дните на своята слава.

„За нас бе огромна чест, че Идеал победи всички свои съпернички от породата“ – сподели нейният собственик Жан-Мари Гужа, поласкан от оценките на експертите. „Идеал притежава всички качества, за да се хареса, твърдяха организаторите на Салона, като не пестяха суперлативите си. – Тя има къса глава и широка муцуна, красиви заоблени рога във форма на полумесец, които отиват на големите й очи, широк и мускулест гръб, силно развити бутове. Великолепна посланичка на своята порода!“ А кротката Идеал позволяваше на посетителите да се доближават до нея и изпитваше удоволствие от техните ласки.

Плодовита майка, Идеал ражда редовно всяка година. В началото на декември м.г. тя роди 4-ото си теленце.

И още за кравите Шароле. Това е най-разпространената порода във Франция, с поголовие 1,6 милиона глави. Всяка втора крава там е Шаролез. Породата е създадена в Бургундия, в областта Шароле-Брионе, откъдето носи името си. Рентабилна, тя дава месо с високо качество. Подвластна на природните цикли, Шароле изхранва телетата си със свое мляко в продължение на 9 месеца – от раждането до отбиването им.

Кравите тежат между 700 – 850 кг, а биците съответно 1000 – 1300 кг. Млечността на кравите варира от 1800 до 3000 кг, като млякото е с 4% мастни вещества. Животните се характеризират с големи потенциални възможности за интензивен растеж, като за разлика от други месодайни породи месото е бедно на тлъстини. Средният дневен прираст е 1,300 – 1,400 кг, кланичният рандеман е 60 – 90%.

Кравите Шароле се изхранват предимно с трева, адаптират се към всяка среда и всеки климат, поради което тази порода се отглежда в над в 70 страни по света.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X