Съдия-изпълнител продава ферма за водорасли, направена с пари от европрограми

Ферма за култивиране на водорасли, създадена с финансиране по програмите за морско дело и рибарство и за за развитие на селските райони, е обявена за публична продан от частен съдия-изпълнител. Тя се намира в град Септември. Включва парцел с площ 4163 кв.м и построените в него сгради. По-голямата, простираща се на 1976 кв.м, е ведно с фотобиореактор за производство на водораслова маса, котелно за газ с когенератор, битови помещения за персонал и площадка за въглероден двуокис. Има и втора, с площ 886кв.м – ремонтно хале и техническа работилница. Наддаването за тях ще започне от 699 873,75 лева.

Обектът е въведен в експлоатация през септември 2015 година. Състои се от оранжерия с метална конструкция на бетонови фундаменти, с цокъл от термопанели, остъклени стени и покриви, с площ от 1 976,25 кв. м, с обща разгъната застроена площ 2 063,25 кв.м. Предлага се заедно с намиращите се в него машини и съоръжения – вакуумен слънчев колектор, топловъздушен апарат на природен газ, осов вентилатор, два вентилаторни конвектора – стенен и подов, седем циркулационни помпи, буферни и разширителни съдове с различен обем, центробежни водни помпи, девет метални вани за отглеждане на водорасли между 49 и 210 кв.м, сушилня за водорасли, аспирация, фотоволтаици.

Обявлението за публична продан е публикувано на 29 ноември, а срокът за огледи и подаване на предложения е до 29 декември. Търгът е насрочен за 30 декември от 15,00 часа.

През пролетта на 2005 година Фонд „Земеделие“ е одобрил проект за фермата за синьозелени микроводорасли на стойност 1,5 милиона лева, от които 60% от реално извършените инвестиционни разходи са безвъзмездна финансова помощ. Според официалното съобщение на фонда тогава, са изплатени авансово 450 000 лева. Това е първото за България предприятие за производство на микроводорасли, финансирано по програма „Рибарство, уточняват от държавното ведомство. Предприятието планира и производство на спирулина след преработка на биомасата от водораслите.

Според данни от регистрите на bird.bg фирмата има и одобрен проект по мярка 4.2 за цех за комплексна екстракция на растителна суровина – роза на стойност 1 145 407 лева, по който има одобрена субсидия в размер на 572 703 лева, но тя не е изплатена. В същите регистри е посочен следващ проект, но по мярка 311, за изграждане на фотоволтаична покривна инсталация с мощност от 79,92 kWp върху съществуващо ремонтно хале. Одобрените разходи са за малко над 494 хиляди лева, от които са изплатени 371 275 лева.

Спирулината е наричана суперхрана и е смятана за панацея при недохранване. През 2003 г. Световната здравна организация създаде междуправителствената институция IIMSAM, популяризираща използването на микроводорасли Spirulina срещу недохранването. Оттогава ООН и неправителствени организации като Червения кръст имат мисии за подпомагане на производството на храни, базирани на тези микроводорасли.

НАСА и Европейската космическа агенция също проявяват интерес и обявяват, че искат да култивират спирулина по време на космически мисии. Не е изненадващо, че компаниите и правителствата се интересуват от спирулина, предвид високото й хранително съдържание, което я прави водеща храна в случай на хранителни дефицити.

Може би тези намерения дават надежда на български агропредприемачи, които залагат именно на синьозелените водоасли. След първата в страната ни ферма, за която бизнесът завършва безславно, се изградени и други. Не е известно дали при тях тази екзотична дейност се е оказала печеливша.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X