Отворен е приемът по подмярка 6.3 за малки стопанства

Министерството на земеделието, храните и горите отвори приема по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Общият размер на безвъзмездна финансова помощ по процедурата е близо 40 млн. лева. С нея се цели да бъде ускорена модернизацията и технологично обновление на малките земеделски стопанства, като се повиши тяхното икономическото развитие. Приоритетно ще се разглеждат проекти на кандидати с образование в областта на селското стопанство, биологични производители, както и тези, които развиват дейност в планинските райони.

Документи за участие могат да се подават до 17:30 часа на 02.03.2022 г., като пълният пакет може да бъде намерен на страницата на Министерството на земеделието, храните и горите: https://www.mzh.government.bg/bg/politiki-i-programi/programi-za-finansirane/programa-za-razvitie-na-selskite-rayoni/ и в Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020). Кандидатстването и оценката на предложенията ще бъде изцяло електронно.

Потенциалните кандидати трябва да се регистрирани земеделски производители и притежават стопанството със стандартен производствен обем (СПО) между левовата равностойност на 2000 евро и 7999 евро, включително.

Максималният размер на средствата за един кандидат е до 30 хил. лева, като изплащането им ще се извършва на два етапа. Първото плащане ще бъде на стойност близо 20 хил. лева и ще се реализира до два месеца след сключване на административния договор. Окончателното плащане ще се извърши след точна реализация на бизнес плана, което ще се удостовери с проверка на място от Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция.

Припомняме, че малките земеделски стопани ще могат да ползват услугите на Национална служба за съвети в земеделието, която предоставя безплатно специализирани консултантски услуги, включително и изготвяне на бизнес планове по подмярката.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X