Yara отвори заводите си и предупреди за ожесточена ценова война

Yara, най-големият европейски производител на торове, обяви вчера, че ще поднови дейността си в заводите си в Холандия.

По-рано Yara обяви през септември, че високите цени на природния газ в Европейския съюз ще накарат компанията да намали производството на амоняк в редица фабрики. Като цяло, намалените възлиза на около 40 процента от европейския производствен капацитет на амоняк – или около 1,9 милиона тона годишно.

„Върнахме в експлоатация някои от заводите за торове. Въпреки това, напоследък цените на торовете продължават да се покачват и това има последствия, които много ме тревожат, каза Свейн Торе Холсетер пред Ройтерс. Това означава преди всичко много скъп тор за фермерите и по-късно много скъпа храна за хората. „

Според Холсетер Yara продължава да затваря други заводи в Европейския съюз поради високите разходи и липсата на доставки на природен газ в целия ЕС.

Това също означава, че фермерите в ЕС трябва да се сблъскат с много тежка ценова конкуренция за много скъпите торове, които все още са налични, според анализатори. „Производството на тон амоняк струваше 110 долара миналото лято“, каза Холсетер. „Сега е 1000 долара. Тове е просто невероятно. „

Износът на торове от Китай е напълно прекъснат заради Covid?

През последните 24 часа имаше съобщения за китайски градове, особено тези в северните региони на Китай, които са въвели по-строги ограничения, за да овладеят разпространението на последните огнища на COVID-19 и най-новия вариант на вируса Omicron.

Поради това Китай също спря търговията с неконтейнерни стоки (насипни товари) с Русия. Това означава, че стоки, които трябва да се зареждат ръчно, като въглища, торове и селскостопански продукти, не могат да преминават между двете страни до следващо нареждане. Китай прилага подход с нулева толерантност към нарастващите случаи на COVID-19, въпреки че клъстерите в Китай са значително по-малки, отколкото в други региони на света.

Ако тези затваряния на границите продължат, това може да има сериозно въздействие върху световния пазар на торове, съобщиха американски анализатори във вторник. Продуктите, ограничени между Китай и Русия в резултат на тези мерки, са важни суровини за производството на торове в Китай. Ако тези затваряния на границите продължат, това вероятно ще намали производството на торове в Китай и ще увеличи недостига на торове по света.

Главната митническа администрация на Китай вече въведе контрол върху износа на продукти за торове от 15 октомври и затегна митническия надзор за 29 продукта за торове, след като разходите за торове в Китай също се изкачиха до нови рекорди.

Цените на тора в Германия на нови рекордни нива

„Продължаваме да наблюдаваме огромни увеличения на цените на торовете и химикалите за фермерите“, каза главният икономист на Farmers Business Network Кевин МакНю по време на уебинар на Американската асоциация по соя миналата седмица. В САЩ индексът на цените на торовете на фючърсните пазари в Северна Америка се изкачи до най-високата си цена досега в края на ноември. Подобна е ситуацията в Европа и Германия.

В края на ноември номиналните цени на най-важния азотен тор за германските фермери, а именно калциево-амониевия нитрат (KAS), на германските пристанища бяха малко под 580 евро за тон. Това означава, че KAS струва на фермерите 280 евро повече, отколкото през октомври. Освен това цените на KAS са три пъти по-високи (!!) от преди година.

Най-важният течен тор, разтвор на амониев нитрат урея (AHL) наскоро беше котиран на малко под 595 евро. Това е надценка от почти 300 евро спрямо октомври. В същото време AHL струва 3,5 пъти повече от преди година.

За карбамид клиентите на германските пристанища  и търговците на едро в момента таксуват 833 евро на тон. Това е надценка от 240 евро спрямо октомври.

Цените на останалите важни минерални торове също се вдигат до шеметни висоти. Диамониевият фосфат (DAP) наскоро струваше малко под 733 евро за тон, около 100 евро повече, отколкото през октомври. В сравнение с миналата година цените на DAP са повече от два пъти по-високи.

В момента търговците на едро трябва да дават около 367 евро на тон за корн-кали. Това е надценка от около 60 евро към цените от началото на октомври. В сравнение с миналата година цените на калиевия карбонат са с около 60 процента по-високи.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X