Град-оранжерия в Испания

Производството задоволява половин Европа с пресни плодове и зеленчуци

На 30 км югозападно от испанския град Алмерия може да се види необичаен по размери комплекс от оранжериис площ от около 26 000 хектара. Тоновете отглеждани домати, краставици , чушки , тиквички и други селскостопански продукти задоволяват търсенето на повече от половината жители на Европейския съюз с пресни плодове и зеленчуци. Приходите в хазната на Алмерия са над 1,5 милиарда долара годишно.

Преди 35 години този град в югоизточната част на Испания е изглеждал различно. Тук е било горещо и сухо като в пустиня. Годишно тук са падали само около 200 мм дъжд. Никой дори не е можел да си представи, че в тази пустинна земя могат да се получат високи добиви. Но вкараните тук тонове плодородна почва и хидропонни системи, позволяват ефективно „преобразуване” на водата и торовете в тонове зеленчуци. На някогашната пустиня, като гъби след дъжд постепенно се появяват оранжерии на фермери и големи земеделски компании.


Условията на труд в повечето оранжерии не могат да се нарекат „комфортни”, тъй като температура често надхвърля 45ºС. Поради това, земеделските производители активно използват ниско квалифицирана работна ръка от Африка и Източна Европа. Заплащането на работниците е около 36 евро на ден.


Изграждането на такъв голям брой оранжерии има и положително въздействие върху местния климат. Това се дължи на относително високата отразяваща способност на покривите на оранжериите. Докато в цяла Испания през последното десетилетие се наблюдава увеличение на средната годишна температура, тук, в „града-оранжерия”, средната годишна температура от 1983 г. е паднала с 0,3ºС.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X