Изберете подходящата порода пъдпъдъци

Ако сте решили да отглеждате пъдпъдъци в домашната ферма, ще ви помогнем в избора, като ви представим видовете и особеностите на най-малкия представител на разред Кокошоподобни птици.
ЯПОНСКИ: ЯЙЦЕНОСНО НАПРАВЛЕНИЕ
Живото тегло на мъжките е около 120 г, на женските – до 150 г.
Окраската на оперението им е сиво-кафява с тъмни и светли точици, с по-светли коремчета и тъмнокафяви петна по гушката. Годишно японските пъдпъдъци снасят до 300 яйца с тегло от 9 до 11 г.
КОМБИНИРАН ТИП:
Фараон. Породата е създадена в САЩ. Окраската им е като на японските пъдпъдъци. Растат много интензивно и на 5-седмична възраст достигат тегло до 150 г. Теглото на възрастните мъжки е до 200 г, а на женските – до 300 грама. Средната носливост е по-ниска от това на птиците яйценосно направление – до 220 броя годишно, но пък яйцата им тежат повече – до 16 г.
Английски бял. Заради своя цвят това е много популярна порода. Всъщност не става въпрос за албинос, тъй като сред бялата окраска на птичето оперение се срещат черни перца – обикновено на главата, а очите са черни.
Теглото на мъжките е 160 г, на женските – до 190 г. Средната носливост е около 280 броя годишно при средно тегло на яйцето 10-11 г.
Английски черен. Оперението варира от тъмнокафяво до черно. Като правило черните пъдпъдъци са по-едри от белите: мъжките тежат до 170 г, женските – до 200 г. Носливостта им е като на белите.
Смокингов. Породата е получена от кръстосване на черни и бели английски пъдпъдъци. Главата, гърбът и крилете им са тъмни, гърдите и коремът – бели. Мъжките тежат 140-160 г, женските – 160-180 г. Снасят до 280 яйца годишно.
Мраморен. Оперението им варира от светлосиво до бежово с по-тъмни точици на гърдите. Растат интензивно: женските – до 230 г, мъжките – до 190 г. Снасят около 280 яйца годишно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X