До петък над 50 хил. стопани чакат плащания

До петък, 10 декември т.г., стопаните се очаква да получат средства по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“, която е с бюджет от 72 млн. лева. По схемата заявления можеха да подават близо 50 хил. стопани, които отглеждат животни, овошки и зеленчуци, лозя и пчелни семейства. Това съобщава сайтът Агрозона.

За животновъдите са отделени 37,5 млн. лв. Според предварителните разчети се предвижда ставката за животните да е различна според направлението. Така например, за млечните крави под селекционен контрол ще се отпускат по 77 лв.; за млечните крави – 77 лв.; за млечни крави в планински райони – 45 лв.; за месодайни крави и/или юници – 45 лв.; за месодайни крави под селекционен контрол – 77 лв.; за биволи – 77 лв.; за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол сумата е 19 лв.; за овце майки и/или кози майки в планински райони – 15 лв.; за овце майки и/или кози майки, за животните по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3) – 15 лв.

До 5 млн. лв. се предоставят на пчеларите за обезпечаване грижите за пчелните семейства. Размерът на помощта за едно пчелно семейство е 7 лв.

Производителите на плодове и зеленчуци ще бъдат подпомогнати с до 29,5 млн. лв., които ще се разпределят, както следва: за производителите ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши/вишни, ягоди, малини – 550 лв./ха; за градините със сливи и десертно грозде – 280 лв./ха; за винени лозя – 170 лв./ха; за домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан – 800 лв./ха; за пипер полски – 1120 лв./ха; за домати оранжерийни, пипер оранжериен, краставици оранжерийни – 3300 лв./ха; за картофи, лук, чесън – 600 лв./ха; за градините с моркови, зеле, дини и пъпеши – 300 лв./ха.

От ДФЗ уточняват, че в случай на наличие на остатъчен ресурс, същият ще бъде преразпределен с еднакъв коефициент в съответното направление. При недостиг в рамките на определения ресурс по сектори се прилага коефициент на редукция, с който се преизчислява размерът на помощта на всеки кандидат.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

interagri 1/11/23

Последни новини

X
X