Обмисляте ли преминаване към слънчева енергия?

Споделени решения и съображения за използването на алтернативна енергия в Южноафриканската република в статия на сп. Farmers Weekly

Предложената статия третира използването на слънчева енергия от фермери в Южноафриканската република и съдържа интересни факти и решения, които могат да бъдат от полза и за българските земеделци. Доставчикът на решения за алтернативна енергия в ЮАР е компанията RenEnergy, базирана в Обединеното кралство, която разширява дейността си в Южна Африка от 2012 година насам. Управляващият директор на RenEnergy Africa Клод Питърс осветлява тази тенденция в британското селскостопанско сп. Farmers Weekly.

Слънчевата енергия в ЮАР става все по-достъпна и надеждна, поради което все повече фермери я използват, за да намалят разходите си за електроенергия и зависимостта си от захранването от държавната компания на страната Eskom. В исторически план Южна Африка се смяташе за една от страните с най-евтино електричество, но цените се увеличиха със 177% между 2010 и 2020 г. Ескалацията доведе до свиване на печалбите за повечето бизнеси, като прекъсванията на тока и неравномерните доставки допринесоха за финансовите тежести на фермерите.

„Въпреки че потенциалът на Южна Африка за слънчева енергия е сред най-добрите в света, на практика интересът й към този вид енергия се появи едва преди четири години, тъй като технологията й стана по-евтина и по-конкурентна в сравнение с цените на Eskom, а и намалява неблагополучията от претоварването на мрежата“, пише в статията Клод Питърс.

Бизнес средата също беше неблагоприятна към алтернативната енергия, в случая – генерирана от фотоволтаични системи, или т.нар. соларна енергия, поради ограничения от законодателно и финансово естество в ЮАР. Сега ситуацията се подобри драстично с новите правила, въведени през октомври 2020 г., които позволяват на общините да произвеждат или да доставят собствена електроенергия. Компанията Eskom също така позволи на частните електропроизводители да внасят излишната енергия в нейната мрежа в помощ на своите потребители.

По отношение на финансирането, много банки сега разглеждат възобновяемата енергия като добавена стойност и наемат специализирани банкери, за да уреждат сделките със собствениците на ферми, които искат да направят промяната на конвенционална ел.енергия в соларна, посочва Питърс.

Едно от достойнствата на соларната енергия е, че фотоволтаични системи работят безшумно. Това от своя страна затруднява откриването на проблеми и неефективност, за разлика от вятърните турбини, които могат да спрат да се движат. RenEnergy се справя с този проблем, като наблюдава дистанционно енергийната мощност на системите на своите клиенти.

Откакто започна да работи в Южна Африка, компанията RenEnergy е проектирала, изградила и поддържа повече от 130 соларни системи във ферми, в преработвателни и производствени предприятия и на други места. От тях 105 се наблюдават непрекъснато.

Съображения
Какво трябва да има предвид фермерът, когато реши да премине към слънчева енергия? 

Първо, обяснява Питърс, соларната енергия не е самостоятелно решение, тъй като може да генерира електричество само когато има слънчева светлина.

Следователно трябва да се комбинира с други източници на енергия, като захранване от Eskom например, или да се съхранява в батерия, за да осигури на потребителя електричество през нощта и през облачните дни.

Съхранението на енергия преди струваше скъпо. Батериите обаче непрекъснато стават все по-модерни и достъпни. Например 60kWh LiFePO4 (литиево-железен фосфат) устройство за съхранение на енергия, което се продаваше за над 480 000 ранда ($28 800) _№преди три години, сега може да бъде закупено за около 290 000 ранда ($17 400 ), според Питърс (1 южноафрикански ранд е равен на 0,06 долара).

Второ, необходимо е добро проучване на цикличното и сезонно използване на енергията в помещенията, за да се определи размерът на системата.

„В идеалния случай RenEnergy се нуждае от данни за консумацията на енергия за поне една година, за да определи капацитета на най-подходящата система за дадена ситуация“, обяснява Питърс.

„Системата не трябва да се основава на пиковото търсене,. Целта е да се създаде рентабилен баланс между върховите и ниските стойности на консумация в енергийния цикъл.“

На трето място, при използването на соларна енергия от фермерите трябва да им се подава оптимална енергия, че да няма срив в техните дейности.

„Потърсете начини да подобрите ефективността при използването на енергията. Това могат да бъдат малки корекции в инсталациите на помпите с променлива скорост, на светлините, които използват сензори за включване или изключване и др. Операциите, които обикновено извършвахте през нощта, могат да бъдат изместени към деня, за да се оптимизира използването на слънчевата енергия.“

Бъдещето
Питърс предвижда, че повече соларни системи ще бъдат свързани с мрежата Eskom в бъдеще поради увеличения натиск върху националния доставчик на енергия.

Провинция Западен Кейп може да послужи за модел в ефективното използване на слънчевата енергия – тя е единствената провинция, където потребителите имат възможност да се захранват обратно от мрежата и да получават кредити за енергията, която са складирали. Държавната компания Eskom стана по-гъвкава и по-квалифицирана в справянето с административните тежести и повече общини са в състояние да предоставят тази услуга, според Питърс. „Системата може да се задвижва мудно, но като цяло оказва положително въздействие на промишлеността. Субектите, които искат да инсталират системи, по-големи от 1000 kW, се нуждаят от лиценз за производство, издаден от Националния енергиен регулатор на Южна Африка.“

Питерс прогнозира, че ще отнеме известно време, преди земеделските производители или агробизнесите да могат да получат въглеродни кредити чрез внедряване на източници на зелена енергия. „Идеята за въглеродните кредити е благородна и определено това е насоката, в който върви светът, но засега все още е трудно да се приложи.”

Сравнение на разходите 

Сравняването на цените е трудно, тъй като всяка ситуация е уникална. Питърс обаче посочва, че новите системи, с подобрени условия на банковите заеми, обикновено се изплащат в рамките на три до девет години.

„Разходите варират между 0,40 ранда/kWh (2,4 цента), без съхранение на енергия, и 2,50 ранда/kWh (15 цента), със съхранение на енергия.“

Едно основно предимство на слънчевите енергийни системи е, че те са модулни, което означава, че с течение на времето могат да се направят допълнения.

„Много важно е първо да определите крайната енергийна цел и след това стъпките, за да я постигнете. Не е нужно да внедрявате система на Rolls Royce, когато започнете. По-скоро проектирайте и прилагайте по-малките, но правилните стъпки“, казва Питърс.

От първа ръка

Фермерът Фури: Не планирам барбекю в неделя, ако не погледна прогнозата на времето

След като му писва от високата цена и ненадеждността на захранването на Eskom, собственикът на ферма в провинция Западен Кейп г-н Фури решава да напусне мрежата и премине към слънчева енергия. „Моята ферма Koppies в селцето Ривърсондеренд е точно в края на електрическа линия, така че често имах проблеми с повреди от вятъра, вследствие на които оставах дълги периоди без доставка на енергия. Отгоре на всичко плащах повече от 3500 ранда на месец ($210) само за наемане на линията“, казва той.

Преди пет години Фури предоставя своите 514 хектара земеделска земя на друг фермер, така че нуждата му от електричество се свежда до фермерската къща, в която живеят той, съпругата му и двете му дъщери. След като прави проучване между различни доставчици на оборудване, той се обръща към компанията RenEnergy. „Може да ми излезе по-скъпо, но обслужването и качеството компенсират това. Най-нискоквалифицираният човек, работещ по системата, вероятно беше електротехникът, тъй като бяха положени големи грижи, за да се гарантира правилната настройка на системата.“

RenEnergy измерва потреблението на енергия на семейството за две седмици, за да определи енергийните им нужди. Фермерът закупува системата от 8,4 kWh с усъвършенствана литиево-йонна батерия. „Избрах най-скъпата батерия, за да гарантирам, че ще имаме достатъчно енергия през зимните дни. Тогава ми струваше около 420 000 ранда ($25 200).

Генераторът се използва като резерва, когато небето е облачно за повече от три или четири дни.

Фури смяташе, че ще изплати инвестицията си за седем години и половина, а го стори за пет. „Напускането на мрежата в полза на слънчевата енергия изисква категорична промяна в мисленето и добро планиране. Например, ние не планираме барбекю в неделя, без да сме погледнали прогнозата за времето“, казва фермерът.

Фермерът Ван ден Берг: Намалих половината сметката си за ток

Ретиф ван ден Берг, който отглежда ябълки във фермата си Ladybird близо до Грабоу в провинция Западен Кейп, купи 6kWh система преди четири години и половина, а година по-късно се снабди с още една със същия размер.

„Купих системата, за да намаля сметката си за ток, която беше между 10 000 и 12 000 ранда ($600 – $720) на месец. Системата намали повече от наполовина сметката ми.” Фермерът планира в бъдеще да пести енергия с акумулаторна система.

„Батериите бяха много скъпи, когато инсталирах мрежовата си система. Въпреки това имаме толкова много прекъсвания на електричеството в Грабоу поради претоварване и кражби, че сега с RenEnergy планирам да инсталирам акумулатор на енергияСлед това излишната енергия вече няма да се преобразува, а ще се съхранява в новата енергийна банка, която ще ползвам по време на прекъсванията в електрозахранването.“

Eskom планира да инвестира $6,3 милиарда в проекти за слънчева и вятърна енергия до 2030 г.

Компанията изпуска 2/5 от емисиите от парникови газове в Южна Африка

Държавната компания Eskom Holdings SOC Ltd., която доставя почти цялата електроенергия в Южна Африка от въглищни електроцентрали, обмисля да похарчи за вятърна и слънчева енергия до 2030 г. сумата 106 милиарда ранда, или 6,3 милиарда долара (1 южноафрикански ранд е равен на 0,06 долара) Инвестиционният план, който Eskom би могъл да изпълни самостоятелно или в партньорства, потвърждава амбицията на предприятието да се отдалечи от въглищата, като се възползва от богатите вятърни и слънчеви ресурси на страната.

Държавната компания планира да похарчи 61,75 милиарда ранда за вятърна енергия и 44,25 милиарда ранда за слънчева енергия до края на десетилетието. Някои от проектите са планирани на площадките на въглищни централи, които се очаква да бъдат затворени.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X