Байер КропСайанс с иновативно портфолио в царевица

Освен хибриди от най-продуктивна генетика – Field Shield, компанията предлага и обеззаразени семена с Акселерон Елит срeщу почвени неприятели

Агр. Петър Кръстев
В началото на декември т.г. ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) организира уебинар, в който участваха представители на някои от най-големите мултинационални компании в агробизнеса у нас. Участник в уебинара беше екип на Байер КропСайънс България, ръководен от търговския директор на компанията ЖЕЧО МУРЗОВ.
Г-н Мурзов поздрави НАЗ с 15-годишнината от нейното създаване. Той подчерта, че това е най-организираната земеделска структура и им пожела да бъдат все така сплотени, целеустремени и да знаят, че обединени, са много по-силни да отстояват позициите си, което е в интерес и на обществото.
В анализа си за изтичащата 2021-ва Жечо Мурзов характеризира годината като изключително интересна в производствено отношение, в която царевицата за пореден път е доказала, че е най-рентабилната култура. За кого обаче е най-рентабилна, зададе риторичен въпрос г-н Мурзов. И отговори: „За тези, които умеят да постигат добри резултати и в трудни условия. Защото знаем, че в добри условия царевицата е ненадмината. Успешни са тези, които прилагат правилна технология, включваща иновативна генетика, селективна растителна защита, правилно хранене и обработки, съхраняващи плодородието и влагата. Цената на царевицата, както на другите зърнени култури е рекордна, но възможността да се произведе повече определя и по-добрия финансов резултат от тази култура“ –подчерта търговският директор в своето изявление.
Жечо Мурзов съобщи иновациите, които Байер КропСайанс ще предложи през 2022 година. Те ще са повече от всякога – 10 нови хибрида царевица от иновативна генетика, целяща максимални резултати, независимо от условията на отглеждане на културата. Новите хибриди ще наследят и надградят вече познатите добри продукти на пазара, увери земеделците Жечо Мурзов. Той уточни, че с новите попълнения Байер ще предложи богато портфолио с общо 28 хибрида царевица, разпределени във всички групи на зрялост. Безспорно е, че с тази широка гама от продукти на Байер земеделците ще имат решения за всяка една ситуация, както и за всеки един специфичен с условията си район.
Иновациите на Байер КропСайанс не свършват дотук:


Field Shield е най-иновативната генетика от Декалб


Хибридите царевица на Байер с етикет Field Shield се характеризират с изключително висока толерантност към неблагоприятни климатични условия, съчетана с максимален потенциал за добив при оптимални условия.


Акселерон Елит – инсектицидна защита на семената от Байер


Акселерон Елит е логичното надграждане на познатия Акселерон Стандарт. Към фунгицида и стимуланта е добавена специално разрешена инсектицидна защита на семена Декалб от почвени неприятели.
Акселерон Елит действа в почвата и чрез газовата си фаза в радиус от 3 см около семето. Инсектицидът се разпространява бързо, като прониква в кутикулата на насекомото и действа на нервната му система, причинявайки бърз нокдаун ефект. Продуктът действа срещу телени червеи, има подтискащ страничен ефект срещу ларвата на Диабротика. Неприятелят, който доскоро беше карантинен, в последните години създава доста предизвикателства пред земеделците.
Жечо Мурзов направи важно уточнение, което земеделците трябва да знаят: Инсектицидът е безцветен и семената, обеззаразени с Акселерон Елит, не са оцветени, така както бяха познатите в миналото инсектициди. И още: в Байер са разработили система за контрол и на надземните неприятели при царевицата, но повече информация за нея земеделците могат да получат от регионалните представители на компанията.


Аргументи в полза на избора на Аксилерон Елит


Накрая на презентацията си Жечо Мурзов посочи мотивиращи аргументи за използването на третирани семена. Важно предимство на фабрично третираните с Акселерон Елит семена е, че се ползват партиди с най-добри характеристики. Прецизното дозиране на инсектицида във фабрични условия, както и използването на агент против разпрашване дават на земеделците по-добро и сигурно действие и гарантират по-високо ниво на безопасност. Предимство на фабричното третиране е, че се избягва рискът от намаляване на кълняемостта и кълняемата енергия на семената, защото, както изтъкна специалистът, различните инсектициди в различна степен влияят на кълняемостта и кълняемата енергия. Благодарение на използването на най-добрите партиди семена, това не може да има негативен ефект.
Г-н Мурзов гарантира пред земеделците, че с използването на обеззаразени семена царевица с Акселерон Елит те получават продукт с доказан произход и качество. Той припомни, че в близкото минало, когато земеделците не са имали достъп до качествена инсектицидна защита, са прибягвали до използването на нерегламентирани продукти, които, от една страна, могат сериозно да увредят качеството на семената, а от друга – да не осигурят добър ефект и добра защита. И завърши: „Избирайки Акселерон Елит, вие избирате спокойствието и защитавате напълно вашата инвестиция!“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X