Интензивното земеделие, по-щадящо околната среда от органичните методи: Проучване

Чувствате се добри, когато закусвате с био мюсли? В случай, че смятате, че сте направили всичко възможно, за да спасите планетата с по-екологичната опция, ново проучване ще ви даде малко храна за размисъл. В него се казва, че интензивното земеделие може да бъде по-малко вредно от биологичното земеделие.

Проучването, което включва изследователи от 17 организации от Обединеното кралство, Полша, Бразилия, Австралия, Мексико и Колумбия, казва, че системите за ефективно използване на земята трябва да се използват за предотвратяване на по-нататъшно превръщане на дивата природа в земеделска земя. Земеделието, което изглежда по-екологично, но използва повече земя, всъщност може да има по-големи екологични разходи за единица храна, отколкото „високодоходното“ земеделие, което използва по-малко земя, се казва в проучването.

Проучването, публикувано в списание Nature Sustainability, твърди, че техниките за интензивно земеделие имат лошо име, защото се смята, че създават непропорционални нива на замърсяване, недостиг на вода и ерозия на почвата. Но всъщност именно поради интензивното земеделие необработените участъци могат да бъдат спасени, дори когато нуждите от храна на света нарастват.

Учените събраха мерки за някои от основните „външни ефекти“ – като емисии на парникови газове, торове и използване на вода – генерирани от системи за земеделие с висок и нисък добив и сравниха разходите за околната среда от производството на дадено количество храна по различни начини . Предишни изследвания сравняваха тези разходи по площ. Тъй като земеделието с висок добив се нуждае от по-малко земя, за да произвежда същото количество храна, авторите на изследването казват, че този подход надценява въздействието му върху околната среда.

Проучването отива една крачка напред. То не само подчертава, че дивите земи се спасяват с интензивно земеделие, но и че тази опция произвежда по-малко замърсители, причинява по-малко загуба на почва и консумира по-малко вода. Това са радикални заключения, тъй като е общоприетото вярване, че макар че биологичното земеделие може да има по-ниски добиви, техният въглероден отпечатък също е по-малък, тъй като те включват по-добро управление на водата и не изпомпват вредни пестициди и торове в почвата.

„Земеделието е най-значимата причина за загуба на биоразнообразие на планетата“, каза водещият автор на изследването Андрю Балмфорд, професор по наука за опазване от катедрата по зоология на Кеймбридж. „Местообитанията продължават да се разчистват, за да се направи път за земеделска земя, оставяйки все по-малко място за дивата природа. Нашите резултати предполагат, че земеделието с висок добив може да бъде използвано за посрещане на нарастващото търсене на храна, без да се унищожава повече от естествения свят. Въпреки това, ако искаме да предотвратим масово изчезване, жизненоважно е ефективно земеделие да бъде свързано с повече дива природа, пощадена от плуга.“

Проучването анализира информация от стотици разследвания в четири големи хранителни сектора, които представляват голям процент от световното производство за всеки продукт: азиатски неолющен ориз (90 процента), европейска пшеница (33 процента), латиноамериканско говеждо (23 процента). ) и европейски млечни продукти (53 на сто).

Примерите за стратегии с висок добив включват подобрени пасищни системи и породи животни в производството на говеждо месо, използване на химически торове върху културите и отглеждане на млечни крави на закрито за по-дълго време. Учените установиха, че данните са ограничени и казват, че са спешно необходими повече изследвания за екологичните разходи на различните земеделски системи. Въпреки това резултатите показват, че много системи с висок добив са по-малко вредни за околната среда и, което е от решаващо значение, използват много по-малко земя.

Например, при полеви опити, неорганичният азот повишава добивите с малко или никакво „наказание“ за парникови газове и по-ниско потребление на вода на тон ориз. На тон говеждо месо, екипът установи, че емисиите на парникови газове могат да бъдат намалени наполовина в някои системи, където добивите се повишават чрез добавяне на дървета, за да осигурят сянка и фураж за добитъка.

В сектора на млечните продукти също изследователите смятат, че при една и съща продукция на мляко органичните системи в Европа причиняват поне една трета повече загуба на почва и заемат два пъти повече земя, отколкото конвенционалното млекопроизводство. Фил Гарнсуърси от университета в Нотингам каза: „Във всички млечни системи откриваме, че по-високата млечност на единица земя като цяло води до по-голяма биологична и икономическа ефективност на производството. Млекопроизводителите трябва да приветстват новината, че по-ефективните системи имат по-малко въздействие върху околната среда.“

Съавторът д-р Дейвид Едуардс, старши преподавател по наука за опазване от Университета в Шефилд, каза: „Органичните системи често се смятат за много по-екологични от конвенционалното земеделие, но нашата работа предполага обратното. Използвайки повече земя за производство на същия добив, органичните в крайна сметка могат да натрупат по-големи разходи за околната среда.“

„Тези резултати добавят към доказателствата, че запазването на естествените местообитания чрез използване на високопроизводително земеделие за производство на храна е най-малко лошият път напред“, каза Балмфорд.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X