Извънредна обстановка в Югозападна България

Бедствено положение в Неделино и Рудозем Обявено е бедствено положение в Неделино и Рудозем поради завишаване на нивата на реките. Причина са обилните валежи, които продължават почти денонощие.

По-тревожна е обстановката в Рудозем. Там е регистрирано интензивно покачване на реките Арденска, Чепинска, Елховска. Тази сутрин стана ясно, че е пропаднала част от пътя между Неделино и Бял извор.

На две места има и свлачища. Временно движението по път ІІІ-8652 се осъществява двупосочно в едната лента. „Към момента няма евакуирани хора. Някои предпочетоха да се преместят на по-безопасно място, но около 3.30 ч. всички се върнаха по домовете си“, каза кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

Река Неделинска е преляла на няколко места в града. Водата е заляла и помпената станция в село Крайна. „Нощта беше тежка. Щетите са големи. Наводнена е и помпената станция в града. Няма обаче бедстващи хора. Единствено едно семейство не успя да стигне до дома си заради отнесен от водите д

 Също усложнена е обстановката и в Община Девин.

През нощта река Въча на няколко места е излязла от коритото си. Спряно за товарни автомобили е движението по пътя Девин-Кричим. Най-обилни валежи в област Смолян за последното денонощие са паднали в Златоград – 138 литра за квадратен метър, според данни на Метеорологичната станция на Рожен.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X