Вече работи завод за изкуствено месо

В израелския град Реховот стартира първата в света индустриална линия за производство на природосъобразно изкуствено месо на основата на живи клетки без използване на ГМО. Изкуствено създаденото пиле, свинско и агнешко месо ще се произвежда на цени, близки до цената на месото, получено от традиционните ферми, а до 2023 г. компанията планира да постигне ценови паритет. Производителността на фабриката Future Meat Technologies е до 500 кг месо на ден.

При сегашното ниво на технологично развитие при производството на изкуствено месо се използват два метода. Първият метод използва растителни продукти за получаване на месо, а технологията, използвана в Future Meat, се основава на отглеждането на месо от живи клетки. Технологията на израелската компания не включва използването на генетично модифицирани продукти.

За да отглежда изкуствено месо, Future Meat използва специални биологични реактори, в които традиционните продукти, използвани в традиционното животновъдство, се използват като хранителна среда.

poster        

Патентованата технология Future Meat позволява да се създаде изкуствено месо без ГМО и ефективно да премахвате отпадъците от хранителната среда. В резултат на това производството на месо изисква 50% по-малко хранителни вещества, което намалява производствените разходи на компанията и увеличава производителността на комплекса 10 пъти в сравнение със съществуващите индустриални стандарти за изкуствено месо.

Месото, произведено във фабриката Future Meat, има вкусови и хранителни характеристики, подобни на месото, отглеждано в традиционни ферми. Това не изисква клане на пилета, крави, агнета или свине. В същото време се намалява тежестта върху природата, тъй като съвременното традиционно животновъдство вече заема обширни площи земеделска земя и консумира до 30% прясна вода.

Производството на изкуствено месо по технологията Future Meat намалява емисиите на парникови газове с 80%, намалява използването на земеделските площи с 99%, намалява консумацията на прясна вода с 96% и в същото време напълно запазва хранителната стойност на продукта и вкусът му.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X