Професионалната гимназия по селско стопанство в Нова Загора-„люпилня“ за кадри в земеделието

Професионалната гимназия по селско стопанство в Нова Загора от години захранва с кадри земеделските кооперации в региона, а съвсем скоро и винпромите в Сливенска област ще се сдобият със специалисти от училището. От винарския бранш са поискали съдействие от учебното заведение, тъй като от няколко години има недостиг на добре обучени кадри. Четири винпрома в областта вече са подали заявка към Професионална гимназия по селско стопанство от следващата учебна година да обучават специалисти лозаровинари в дуална система на обучение, които след това евентуално да станат техни служители, съобщи директорът на учебното заведение Лиляна Стоянова.

Гимназията за пореден път ще изпълни задачата, заради която е създадена преди 140 години-да осигури специалисти, нужни за развитието на селското стопанство в региона. „В последно време то е в подем и има сериозен недостиг на хора, които да работят в него, а за да сме полезни и на учениците, и на бизнеса, съобразяваме нашия държавен план-прием с нуждите на пазара на труда. В училището учат 350 деца, всяка година се правят по 4 паралелки, от които в края на обучението имаме добре подготвени монтьори на транспортна техника, хлебар-сладкари, монтьори на селскостопанска техника и лозаровинари“, разказва още директорът.

Оказва се, че най-търсената специалност е „Механизация на селското стопанство“ защото има много земеделски производители, които отглеждат различни земеделски култури на различна по големина площ и се нуждаят от такива специалисти – трактористи, бригадири и др. „Заради уменията, които усвояват по време на обучението си нашите ученици успешно се пласират в земеделските кооперации. По тази професия за пръв път в училището и изобщо в Общината, имаме прием и в дуална система на обучение. Имаме сключени договори с работодатели, а децата в 11 и 12 клас започват да работят във фирмите партньори. Аз мисля, че това е начин на образование, който помага изключително много на младите хора да усвоят умения в дадената професия, да се научат на трудова дисциплина и навици, на отговорност както и да работят в екип“, посочи още тя.

По думите й, в Новозагорско и в Сливенска област, има много лозови насаждения, затова от 2001 година имат и специалност „Лозаровинарство“. Разполагат с учебна винарна и лозови насаждения където заедно с теоретичния, върви и практическия процес на обучение.

Добрата материална база, която са осигурили за всяка от специалностите е един от най-важните компоненти за качественото обучение, а децата се възползват максимално от него. „Има ученици, които толкова започват да харесват професиите си, че предпочитат да стоят в стопанския двор при машините, в работилниците и автосервиза, вместо в час по останалите общообразователни предмети“, разказва Лиляна Стоянова. С пари от национални програми за подобряване на материално-техническата база са успели да модернизират кабинетите за практики в гимназията, закупили са почвообработващи машини – плуг, култиватори, ремарке, универсална навесна лозарска машина, фреза, а в момента са в процедура по закупуване на нов трактор.

Училището има и 104 декара земя, която обработва заедно с местен земеделски производител , а учениците участват във всяка операция, свързана с дадената култура, която се извършва на полето.

Финансов и материален проблем в гимназията нямат, сблъскват се обаче със слабата мотивация на учениците да учат селско стопанство в началото на подготовката им. „За 14-годишните селскостопанските професии са непривлекателни, не ги разбират и мислят, че от тях се очаква да стоят само на полето. Въпреки това, паралелките ни са пълни, а когато веднъж започнат да учат децата постепенно разбират ползите от наученото, вземат стипендии, получават и безплатни шофьорски курсове за категории Т и В. Опитваме се да променим мнението, насадено от нашите баби и дядовци, че селскостопанският труд е унизителен, тежък, че се работи от сутрин до вечер. Това е отживелица, технологиите и дигитализацията значително помогнаха да се промени селското стопанство“, казва тя.

Според нея, всеки, завършил училището, може веднага да си намери работа или да се регистрира като земеделски производител и сравнително лесно да започне да развива свое стопанство, стига да знае към кой отрасъл да се насочи.

Яна Дамянова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X