Семейно земеделие се прави с добра техника

Със сигурен партньор като Интерагри България се чувствам спокоен, казва Величко Кирилов,
земеделски производител от Видинско

Ася Василева
Стопанството на Величко Кирилов е това, което наричаме семейно в чистия смисъл на тази дума. Величко, заедно със сина Денис, снахата Деана, а и с най-малкия земеделец в семейството засега – двегодишния Явор, обработват 4500 дка в землището на видинското село Неговановци. Културите, които отглеждат, са пшеница, рапица, царевица и слънчоглед. Величко наследява бизнеса от баща си през 2005 г. „Моят живот е земеделието, друго не мога да правя“, казва той. Земята е под аренда, като рентата тази година достига 80 лева, което надвишава субсидиите от 30 лв./дка.
Основните помощници в обработката на земята в стопанството са трактор New Holland T8.360 и сеялка Bednar Omega 6000L от фирма Интерагри България, с която Величко Кирилов работи вече 3 години.
Как се прави семейно земеделие в България, питам Величко. „Семейно земеделие се прави, като се работи повече, отколкото трябва, тъй като се прави с по-малко хора. Но с големи машини, с голям инвентар, с правилния избор на техника, нещата се получават“, е неговият отговор.
Фамилия Кирилови са доволни от стопанската година. Въпреки че градушка е унищожила цялата рапица, са получили обезщетение от застрахователите. Притесняват се, че цените на консумативите – тор, семена, препарати, за следващата кампания са нараснали значително и това ще се отрази на крайните цени на продукцията. Но Величко е оптимист, че семейните ферми ще преживеят кризата по-лесно, тъй като нямат високи разходи за заплати. А и с подкрепата на добри партньори трудните времена се преживяват по-лесно.
Заради положението в света доставката на сеялката, която Величко Кирилов е закупил за есенната кампания, се забавя, но от фирма Интерагри осигуряват заместваща демонстрационна машина, с която е успял да засее качествено и навреме. Машините са закупени с лизинг от Интерагри България при изключително изгодни условия.


– От колко време сте партньори на Интерагри България?
– Това е трета година. Първоначално закупих от тях трактор New Holland Т8.360 с мощност 360 к.с. Тази година реших да заложа и на сеялка с марката Bednar. Доволен съм от сервиза и от обслужването на Интерагри. Винаги можеш да разчиташ на тях. Чувствам се спокоен по отношение на поддръжката. Това е единственият сервиз, който е бил на село една сутрин в 9 часа.
Мога да разчитам за най-добрите условия, цена, качество, обслужване, сервизът е на ниво, нямам проблеми с техниката, качествена и надеждна. Гъвкави и партньорски настроени, успяват да се отзоват винаги, когато имаме нужда.
– Защо избрахте New Holland T8.360? С какво този трактор ви впечатли? Как ви помага в ежедневната работа?
– Голям, мощен, стабилен за работа при различни агро-климатичи и почвени условия. Тракторът има дълга колесна база, за да предостави ненадмината стабилност при транспорт, съчетана с изключителна маневреност в полето. Подходящ за тежък инвентар. Икономичен и високопроизводителен. Оборудван с EcoBlue технология, безстепенна трансмисия AutoCommand.
Тракторът е с удължена гаранция, но досега не е създавал никакви технически проблеми. За 3 години съм сменял само консумативи, мощен е, не съм имал никакви проблеми.
– Защо се спряхте на марката BEDNAR? Сеялката е съществена за вашия бизнес като зърнопроизводител. С какво ви впечатли моделът OMEGA 6OO_L на BEDNAR?
– Сеялката е 6-метрова и отлично оборудвана, с включени всички възможни екстри. Това дава гъвкавост  и свобода на работа, независимо от агро-климатичните и почвени условия, засява еднакво добре в суха или мокра почва. Избрах тази сеялка, защото има всичко. Например, има трети ред дискове, има с по един сензор повече за релсова сеитба, предни гуми, които за нас са много важни, тъй като почвата ни е песъклива. Цената на сеялката с всички тези екстри е отлична. За мен това е уникална машина. Колегите трябва да се интересуват от това, което се предлага на пазара, преди да вземат решение.
– Доколко важна е добрата техника в зърнопроизводството?
– Доколкото е важно бързото свършване на работата. Колкото машините са по-големи и добре направени, толкова по-бързо си вършиш работата с по-малко хора.
А с добра техника остава време и за почивка. Величко и Денис предпочитат лова пред морето. По всичко личи, че не само синът, но и внукът Явор, който не излиза от трактора по време на целия ни разговор, ще продължи семейното земеделие.

Предимства на сеялка BEDNAR OMEGA 6000L

Пневматичната сеялка OMEGA L е универсална машина, с богат асортимент от допълнително оборудване, подходяща за засаждане на култури както чрез конвенционални, така и чрез минимизиращи технологии, но може да бъде полезна и при директно засяване в мулч или за сеитба в трева. Сеялката OMEGA L има изключителен лек дизайн, работна секция с двойно дискова работна секция и широка гама от допълнително оборудване, включително две опции за междуредово разстояние между 12,5 или 16,7 см. Разположението на отделните работни части осигурява несравнима подготовка на почвата преди засяване в комбинация с прецизно полагане на семена.

Предимства на трактор NEW HOLLAND T8.360

 По-ефективен и по-високопроизводителен двигател
 ECOBlue последваща обработка на отработените газове, само SCR
 Безстепенна трансмисия Auto Command™ с отлични резултати
 Хидравлична система Mega Flow с капацитет до 274 л/мин, която е достатъчна да захрани сеялката BEDNAR OMEGA
 Дългото междуосие увеличава стабилността на трактора при обработки и повишава сцеплението с терена
 Икономични скорости на ВОМ при 1800 об./мин с автоматичен старт
 Кабина с окачване Comfort Ride™
 Системата Terralock™ активира блокировката на диференциала и системата за задвижване на всички колела, за да облекчи водача и повиши производителността
 Много тиха, просторна и чиста кабина; само 68db(A)
 Подлакътник SideWinder™ II с монитор Intelliview™ IV

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X