Инвазивните плевели и борбата с тях обсъждат в уебинар със земеделци

Кои са най-често срещаните инвазивни чужди видове дървета и храсти в земеделските земи, какви проблеми създават, какви са ефективните методи за въздействие и контрол – това са част от темите на следващия семинар, организиран от Националната служба за съвети в земеделието съвместно с представители на Фондация „Информация и природозащита“. Ще бъдат представени и примери от практиката. Акцент ще бъде и въпросът какво може да направи всеки от нас срещу разпространението на инвазивни растения.

Традиционно втората част от уебинара е посветена на възможностите за подпомагане на малките земеделски стопанства по предстоящ прием по подмярка 6.3. „Стартова помощ за развитието на малки стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. – дейност и роля на НССЗ в подкрепа на земеделските стопани.

Форумът ще се проведе на 17 декември, петък, от 13,30 до 16,00 часа в платформата ZOOM.

По официални данни, борбата с инвазивните чужди видове струва на Европа 12 милиарда евро годишно. Смята се, че това е един от най-тежките екологично проблеми на 21 век, но по-малко известен е фактът, че тези видове много сериозно засягат и земеделието. Нашествениците, както експерти наричат още навлезлите в наши територии чуждоземски растения и животни, нерядко нанасят сериозни вреди на агрокултурите.

Казано накратко, инвазивните видове са растения и животни, които не са характерни за дадена територия, но са пренесени, най-често от човека, като в новото си местообитание превземат жизненото пространство на местните видове, а често дори ги унищожават. Нашествениците в българските земи са стотици, а може би и хиляди, така че трудно може даже само да бъдат изброени в една публикация. Те са буквално навсякъде около нас и дотолкова сме свикнали с присъствието им, че вече не им обръщаме внимание. Междувременно те настъпват по ниви, ливади, пасища, гори, защитени територии. Неслучайно все повече експерти алармират за рисковете от това присъствие и неслучайно то е определяно като инвазия.

Ако така темата ви звучи непознато спомнете си за плевели като кукувича прежда (кускута), обикновен, бял и хибриден щир, пелинолистна амброзия, обикновен, двойноперест и многолистен бутрак, миризлива кучешка лобода, татул, дива краставица, южна, суматренска и канадска злолетица, давидова млечка, дребноцветна перуанска лайка, наричана още пожар. Това са много малка част от инвазивните растения, които всеки земеделец е виждал в нивите си и е плащал грешни пари за борбата с тях. Списъкът обаче далеч не е изчерпателен. Включва още стотици видове тревисти, храстовидни и дървесни нашественици.

Част от литературата по темата на достъпен за масовата аудитория език е издадената през 2012 година книга „Инвазивни чужди видове растения в България“ на Ани Петрова, Владимир Владимиров и Валери Георгиев.

Вероятно сте се убедили, че темата на предстоящия онлайн форум е важна за земеделието.

Участието в семинара е безплатно, но е необходима предварителна регистрация!

Линк за регистрация: https://forms.gle/MZ7uosCZKdWGn7fv5

Линк за достъп: https://zoom.us/j/99248675265

ID на семинара: 992 4867 5265

За допълнителна информация и въпроси бихте могли да се свържете с г-н Николай Николов – главен експерт координатор на TOO на НССЗ в гр. София, e-mail: [email protected], тел.: 0885 605 456

Програма и покана за събитието може да видите тук.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X