Автор на 36 сорта ечемик и овес спечели приза „Селекционер на годината“

Проф. Драгомир Вълчев от Института по земеделие в Карнобат спечели тазгодишната награда „Селекционер на годината“, присъждана ежегодно от Патентното ведомство, съобщават организаторите на конкурса, който оценява постиженията на изобретатели и иноватори в няколко категории.





Съревнованието тази година е проведено по нов модел с цел да достигне до повече автори на изобретения. Това е пояснил председателят на Съюза на изобретателите в България Марио Христов при връчването на отличията във втория конкурс „Селекционер на годината“. Те са в две категории – „Колективни селекционерски постижения“ и „Млад селекционер на годината“. Председателят на Патентното ведомство Владя Борисова е връчила награда на Красимира Тодорова-Хайрабедян. Всички отличени са автори на нови сортове ечемик.

Проф. Драгомир Вълчев е автор на 36 сорта ечемик и овес, сред които са първият в България сухоустойчив сорт ечемик „Орфей“ и първият пролетен „Венера“, а съпругата му проф. Дарина Вълчева – на 15 сорта ечемик, включително „Перун“ – първият български, устойчив на праховита главня. Двамата пък са селектирали общо 13 сорта, които са достигнали до Турция, Северна Македония и др. Ценното в селекционната им работа е създаването на сортове, устойчиви на абиотичен стрес.

В професионалната биография на проф. д-р Драгомир Вълчев има 144 научни авторски и съавторски научни произведения, част от които – на чужди езици. Основните области на научен интерес за него са проучвания върху сухоустойчивостта и студоустойчивостта на ечемика и зимния овес; изясняване на методиката за оценка и тестиране на селекционни материали по сухо- и студоустойчивост; създаване на сухоустойчиви и студоустойчиви образци и селекция на нови сортове ечемик и овес, устойчиви на абиотичен стрес.

Най-голямата гордост на семейството е обаче тяхната школа за селекционери, които вече имат и свои сортове.

Млад селекционер на годината е станала д-р Маргарита Колева, която е автор на два сорта ечемик, които се разпространяват успешно в страната и в чужбина, като сорт „Ситара“ е включен в сортовата листа на Турция.

В Златната книга на изобретателите и откривателите пък е вписан колективът на проф. д-р Мирослав Иванов от Института по лозарство и винарство в Плевен и неговите колеги доц. д-р Здравко Наков, Татяна Йончева и Ваньо Хайгъров. Те са създали десет нови сорта грозде, адаптирани да издържат на студ и екологично чисти, подходящи за производство на биопродукция.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X