Ураганните ветрове в САЩ и руските квоти стабилизират житните пазари

Почти през целия изминал седмичен период (10-16.12.21 г.) цените на пшеницата на международните и представителните регионални пазари се плъзгаха в низходяща посока. Тонът за негативното развитие задаваше борсата в Чикаго, но рязкото нарастване на интереса към спекулативните продажби беше характерно и за европейския пазар. Само за три дни, 13-15 декември, цената на мартенския контракт пшеница на борсата в Париж (EURONEXT) се срина с 10,50 евро от EUR286,25/т до EUR 275,75/т. Брокерите обясняват рязкото засилване на спекулативните продажби в началото на текущата седмица с позитивните промени в оценките за новата австралийска реколта, на фона на разговорите за спад в потреблението на зърнени храни заради бързото разпространение на новия щам на коронавирусната зараза.

Тези дни Министерството на земеделието на САЩ (USDA) в редовния си месечен доклад за състоянието на глобалния зърнен баланс увеличи прогнозата си за добива от пшеница на Зеления континент с 2,5 млн.т, в сравнение с ноемврийските данни – до рекордните 34 млн.т. Това е втората рекордна година за Австралия след драстичния спад през 2019/20 г., когато производството на пшеница в страната, основен конкурент на САЩ и Евросъюза в азиатския регион, се срина до 14,5 млн.т вследствие на катастрофалната суша. Прави впечатление и оптимистичната прогноза за друг основен конкурент на ЕС на международния пазар. Прогнозата за размера на новата аржентинска реколта възлиза на 20 млн.т в сравнение с 17,6 млн.т ожънати през 2020/21 г. За отбелязване е и увеличението на оценката за размера на австралийския износ в сравнение с ноемврийската прогноза – от 23,5 млн.т на 25,0 млн.т.

Към 16 декември цената на френската пшеница 11,5-12,5% протеин ерозира до EUR278/т ФОБ Руан, в сравнение с EUR286/т, в края на предходния седмичен период (EUR216/т – 16.12.20 г.). За рязкото понижение на цените на мелничарското зърно в Евросъюза в значителна степен допринесе и слабото представяне на френската пшеница в алжирския търг. В сряда Алжирската държавна агенция OAIC информира за покупката чрез международен търг на 660 хил. тона мелничарска пшеница за доставка през януари-февруари по $ 372-376/ т C&F (стойност и фрахт).Търговците коментират, че основните количества ще се доставят от черноморските държави и Аржентина и само една малка партида от Франция, която преди е била основният доставчик на пшеница за Алжир.

Въпреки успешното представяне в алжирския търг черноморската пшеница следваше международната ценова конюнктура. Местните експерти отбелязват намаление на интереса към покупки на черноморско зърно от турска страна преди търга насрочен за 21 декември поради девалвацията на лирата. Освен това депресиращо влияние върху цените на този важен за региона пазар оказа пристигането на няколко големи партиди (Panamax ) аржентинска пшеница.

По данни на руските аналитични агенции IKAR, SovEcon и Rusagrotrans, експортните цени на пшеница с 12,5% протеин за товарене през януари през последните няколко дни спаднаха до $330-334/t FOB, в сравнение с $338-340/t FOB в началото на месеца.

Предвид противопосочното влияние на много фактори анализаторите се въздържат от средносрочни и дългосрочни прогнози, но в търговските среди се формират нагласи за стабилизиране на пазара през близките дни най-веч предвид очакваното въвеждане на квотния режим при износа на зърнени храни от Русия от 15 февруари до края на настоящия сезон (30 юни), като се говори за ограничаване на износа на пшеница до 8-9 млн.т.

Подкрепящи международните котировки новини започнаха да пристигат и от САЩ. Националната метеорологична служба на Щатите вчера регистрира нов рекорд от пориви на вятъра с ураганна сила (75+ mph). Според Центъра за прогнозиране на бурите „силните ветрове причиниха множество инциденти в обширните територии на Великите равнини, като прах, кал и отломки са повредили посевите със зимна пшеница въпреки, че все още е трудно да се определят щетите в момента”

Игор Варентович

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X