Хидропонните оранжерии ще понесат най-големи загуби

С настъпването на зимата притежателите на оранжерии в Европа сериозно се замислиха над проблема: струва ли си да засаждат салати и други зелении през зимата. Високите цени на газа и тока могат да принудят някои производители на зеленчуци от парници да пропуснат студения сезон, съобщи freshplaza.com. 

Рене Симонс оглавява компанията Zaltbommel в Нидерландия.  Енергийната криза започна в началото на октомври. Надеждата на оранжерията бе отглеждането на салати, тъй като този зеленчук не изисква много време за растежа си. И въпреки това производството може да се окаже на загуба поради високите енергийни разходи. „Салатите не са като други оранжерийни зеленчуци, например доматите. Те растат през цялата година и разходите за отопление могат да се разпределят за по-дълъг период от време “, каза Рене Симонс.

В оранжериите на Симонс се отглеждат и плодове. Ръководителят на агропредприятието вече е направил някои изчисления: „Не би трябвало да има големи проблеми с ягодите. Повечето от производителите купуват газ на фиксирани цени. Въпреки това е вероятно продажбите на по-голямата част от ягодите да бъдат през пролетта”.

Рик Декадт, оперативен директор на REO Veiling в Белгия, говори за „ефекта на доминото“: „ Когато зимата е много студена и тъмна, салатата расте сравнително бавно. Тогава има малка пролука във времето между засаждането в края на януари или малко по-късно през февруари. Поради това в началото на април може да има свръх предлагане на продукцията на пазара. Но това ще се случи, ако голям брой производители се откажат от обичайния си график за засаждане на зеленчуци и ягоди.“

Оранжерийните стопанства в Северна и Западна Европа се опасяват от конкуренцията на производителите от Италия и Испания.

„ Доставките от Южна Европа също оказват значително влияние върху пазара. Да предположим, че в Италия има свръхпродукция, излишъкът може да се продаде в Германия. А това може да повлияе на цените и да навреди на нашите производители “, казва Бени Кейперс, ръководител на отдела за листни култури и полеви зеленчуци в кооператива Belorta Белгия.

Предимството на италианските производители е отглеждането на салати в неотопляеми оранжерии, по-специално в околностите на Неапол. Но увеличението на доставките ще се осъществи само в един случай – ако фермерите не бъдат изненадани от времето. Неотдавна селскостопанският сектор в Сицилия пострада силно от мощен циклон.

Според европейски производители развитието на ситуацията ще зависи и от продължителността на договорите за доставка на газ. Преразглеждането на енергийните тарифи на енергоносителите застрашава с неприятности преди всичко производителите на зеленчуци, използващи хидропоника  (отглеждане на растения върху субстрати без почва или почвени смески).

За хидропонните оранжерии е по-трудно да спрат производството. Това се дължи на факта, че инвестиционните разходи при такава технология за производство на зеленчуци са много по-високи.

„ Някои от хидропонните оранжерии вече имат когенерационни агрегати. По този начин те генерират енергия за осветление. В противен случай, производителите ще внасят всевъзможни корекции в графиците си за осветление. Това се прави с цел да се намалят разходите “, казва специалистът Рик Декадт.

За кооперациите е трудно да поддържат доставките си на предишното ниво. Площите със салати, засадени в оранжерии, не са се увеличили напоследък. Сега, когато цените на енергията рязко се повишиха, има опасения, че част от тях може да бъдат загубени. Само производителите, които са подписали дългосрочни договори за доставка, имат добри шансове да увеличат печалбите си през новия сезон.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X