Черният пазар на торове в Индия процъфтява

Индийското правителство обсъжда дългосрочни доставки на торове от страни като Оман, Йордания, Мароко и Русия.

Поради острия недостиг на торове фермерите в Индия се обръщат към търговците на черния пазар и плащат за доставките значително над определените от правителството цени. Съмнителните търговски агенти са доволни, а фермерите казват, че нямат голям избор, тъй като за милионите земеделски домакинства в Индия започва решаващият сезон за посев на земеделските култури, съобщава сайтът krishijagran.com.

Според Дилип Патидар, производител на пшеница и лук от щата Мадхя Прадеш, сега има две възможности: или да намали употребата на торове и да рискува за слаби добиви от реколтата, или да харчи за безумно скъпи торове на черния пазар.

И двата варианта са лоши: в страна, в която 15% от населението страда от недохранване, намаляването на добивите ще доведе до повишаване на цените на храните и до засилване на инфлацията. От друга страна, търговците на черния пазар печелят от бедните фермери, които представляват над 80% от работната сила в агробизнеса в Индия.

Индия е една от страните, засегнати най-тежко от недостига на минерални торове в света, тъй като няколко европейски компании спряха производството, а Русия и Китай ограничиха износа, за да защитят вътрешните доставки. Според анализатори тази ситуация може да продължи до първата половина на 2022 г.

Индия внася повече от една трета от своите торове и е най-големият купувач на карбамид и DAP (диамониев фосфат) в света. Недостигът на доставки със сигурност ще намали производството на основните зимни култури, включително пшеница, рапица и бобови растения.

„Недостигът на торове идва в момент, когато други производствени ресурси като горивата също се увеличават, а някои земеделски производители са засегнати от непостоянни дъждове“, коментира Гарима Капур, икономист в Elara Securities (India).

Според източници, запознати със ситуацията, Индия увеличава собственото си производство на торове и договаря дългосрочни сделки с доставчиците, за да ограничи повишаването на цените.

Настоящите държавни субсидии за торовата компания са достатъчни, но ако е необходимо допълнително финансиране, правителството е готово да даде и повече.

Според земеделския производител Патидар 45-килограмова торба диамониев фосфат се продава на черния пазар за 1500 рупии (20 долара), което е над максималната цена на дребно от 1200 рупии.

Сукрам Пал, земеделски производител от Харяна, северната част на Индия, заяви, че е успял да засее пшеница с половината от обичайното количество DAP, но сега се нуждае от карбамид, чиито доставки са ограничени. „Тазгодишните добиви несъмнено ще бъдат намалени“, добавя фермерът.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X