Китай намалява употребата на соев шрот в свиневъдството

Тази пролет в Китай се наблюдава серия от събития, свързани със спада на съдържанието на соевия шрот в храната на добитъка. Това със сигурност ще се отрази на свиневъдството и като цяло на световната търговия с фуражни добавки, съобщава сайтът allaboutfeed.net

Миналата година Китай внесе рекордни обеми както от соя, така и от царевица за храна на добитъка. Напрежението в отношенията между САЩ – Китай, както и Канада – Китай демонстрира зависимостта на Китай от вноса на тези основни култури. В правителството на Поднебесната империя това предизвика голямо безпокойство, а от друга страна, цената на царевицата и соята е била доволно висока.

През май в. Global Times съобщи, че през 2020 г., поради пандемия и метеорологични бедствия в различни страни, цените на царевицата са достигнали 5-годишния си пик. Цените на соевия шрот също се увеличиха значително в течение на 2020 г.

Правителствени насоки

За да се опита да смекчи ситуацията, през март 2021 г. Министерството на селското стопанство и по проблемите на селските райони на Китай призова компаниите да намалят соята и царевицата в дажбите на животните. Документът съдържаше конкретни, но доброволни препоръки за фермерите. Според Чжу Сиан, който ръководи селскостопанския отдел в Mysteel.com (компания, която извършва мониторинг на пазарите за стомана и селскостопански продукти), индустрията като цяло вече отговаря на предизвикателствата и се опитва да промени храната на животните.

В. Global Times съобщи, че към май 2021 г. компанията за фуражи New Hope Liuhe е намалила съдържанието на соев шрот в храните си с около 2% в сравнение с 12,5% през 2020 г. и 13,2% през 2019 г. Но най-големият производител на свинско месо в Китай – Muyuan Foods, вече значително намали количеството протеин в диетата на животните главно чрез намаляване на соевия шрот. Той използва само 9,8% миналата година в сравнение със средните показатели от 18% за отрасъла. Компанията е продала 18 милиона прасета през 2020 г.

Въвеждане на законодателство за намаляване на производството на соя

През май президентът Muyuan Qin Yinglin заяви, че количеството протеин, с който се изхранват прасетата в целия отрасъл е твърде голямо. Той отбеляза, че ако целият селскостопански отрасъл намали съдържанието на соевото брашно в храната на прасетата до 9,8%, това ще намали количеството соев шрот на прасе с 31 кг, а страната ще купува 20 милиона тона по-малко суровини годишно. Всяка година Китай внася около 100 милиона тона соеви семена, които се смилат в брашно за добитъка. Инлин, делегат в китайския парламент, призова правителството да се откаже от своите доброволни насоки и да приеме законодателство, което да гарантира на компаниите за свинско месо да намалят количеството протеин в храната.

Вместо соя – оризови трици и сорго с ечемик

Министерството на селското стопанство на Китай предложи ориз, маниока, оризови трици, ечемик и сорго като подходящи заместители на царевицата. Соевият шрот може да бъде сменен с шрот от рапица, памукови семена, фъстъчено брашно, слънчогледово брашно, палмово брашно, ленено брашно, сусамово брашно, странични продукти от преработката на царевица. До регионите бяха изпратени правителствени директиви. Царевицата може да бъде намалена най-малко с 15% в диетите за прасета в североизточната част на страната чрез добавяне на ориз и оризови трици или използване на сорго, брашно от маниока, оризови трици и ечемик. Въпреки това промяната на съставките във фуражите ще добави допълнителни разходи за животновъдните ферми.

Анализ на разходите

Разходите, както и производствените възможности са основните фактори, които влияят с какви компоненти да се замени соевият шрот. Предвид голямото увеличение на цените на царевицата, предимството на пшеницата е очевидно. Но и тук има трудности. Както е известно, съществуват квотни ограничения за използване на пшеница, отглеждана в Китай. А според Дарин Фридрихс, старши анализатор в консултантската фирма Stonex, вътрешното потребление на пшеница от добитъка в Китай вече се е увеличило с 30 милиона тона през 2021 г.

„ Използването на зърно като фураж за добитъка оказа значително влияние върху спада в търсенето на соево брашно, обяснява Дарин Фридрихс. – Стойността на пшеницата е намаляла в сравнение с тази на царевицата. Освен това тази година се развиха неблагоприятни метеорологични условия за пшеницата, така че нейното качество се е влошило и това доведе до увеличеното ѝ използване в животновъдството.“

В крайна сметка фермерите ще използват най-икономичните фуражни съставки, като предимство ще имат соевите зърна.

Синтетичните аминокиселини ще станат новите фуражни компоненти

Като част от стратегията на Muyuan Foods за намаляване на соевия шрот в храната за прасета, диетата включва синтетични аминокиселини, получени предимно от царевица. В същото време през последните години капацитетът за преработка на тази земеделска култура нарасна значително. Това увеличение на промишленото използване на царевица доведе до нарастване на търсенето в Китай и последващ недостиг на предлагане, което от своя страна доведе до увеличаване на вноса. „ Докато правителството насърчава фуражните формулировки с по-малко соево брашно, това не намалява непременно зависимостта от вноса“ – обяснява Фридрихс.

Темпът на замяна на соевия шрот с други компоненти във фуражите все още не е толкова бърз, колкото би искало китайското правителство. Възможно е цената на рапицата и на слънчогледовия шрот да започне да намалява, а печалбите в свиневъдството да остават ниски. Следователно производителите ще използват най-евтините фуражни суровини.

Съществува и друг проблем – логистиката. „ Контейнерната логистика е невероятно сложна в наши дни и често е трудно да се договори споразумение за доставка в кратък срок , казва Фридрихс.Като цяло не мисля, че използването на тези продукти е намалило значително търсенето на соя.“ Усилията на китайското правителство са насочени към намаляване на вноса на соя и постигане на диверсификация на хранителните ингредиенти.

„ Много е трудно да се променят веригите за доставки, обяснява анализаторът.Имайки предвид валутната политика, не мисля, че ще видим големи изменения. Земеделските производители в крайна сметка ще използват най-икономичните хранителни съставки и това ще бъде постигнато предимно със соевите зърна.“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X