Прикачните пръскачки: особености при избора

Често пъти сумарната цена на препаратите за растителна защита, използвани от земеделците в рамките на един стопански сезон, превишава цената на добра прикачна пръскачка с вместимост 3000 – 3200 л. Много е важно да се съпоставят разходите за средствата за растителна защита и стойността на пръскачката, за да се получи максимален резултат, използвайки скъпи препарати.

d7e2d5851ddc4a57a63721590adae91c295409

Важни опции. Секционно изключване или изключване на всяка отделна дюза и промяна на разходната норма за работа без припокриване и по работни карти;

Особено важна е функцията за изключване на всяка секция. Но за да работи тази функция без проблеми е необходима добра навигационна система.

. Производителна помпа с капацитет от 200 – 250 л/мин за стабилна работа при всякакви работни норми.. Система за активен контрол на височината на щангата за ефективно опръскване.

f77702df079f42ef8bad513cbb2eb77a229584

На какво да обърнете внимание

. Система за окачване на щангите – желателно е наличието на пружини/амортисьори или дори хидравлични цилиндри за компенсиране на хоризонталните и вертикалните отклонения.

. Работна ширина на щангите: за пресечен релеф са подходящи щанги с работна ширина 18 м, за равни площи е най-ефективен вариант он 30 м. Ако има система за независим контрол на височината на работа на крилете, работата в пресечени местности е възможна и при работна ширина от 30 м.

. Управляема ос – при работа по технологична колея, както и при окопни култури, тя позволява да се избегнат повреди по културите и припокривания при пръскането.

. Възможност за работа с UAN – тъй като той е агресивен и може да причини повреди на някои елементи на пръскачката, като например мембраната на мембранно-буталната помпа, това трябва задължително да се уточни с производителя при покупката на машината.

. Много важни опции на съвременната пръскачка е зависимостта на разхода на работния разтвор от скоростта, възможността за изключване на секциите при прикривания и обръщане, автоматичното регулиране на височината на щангите, регулирането на ширината на колеята, необходима за окопните култури и т.н.

Резюме Нескъпата пръскачка в базова окомплектовка може да не ви даде възможност да получите максимален ефект от използването на средствата за растителна защита. Малката икономия при покупката може да доведе до големи загуби в реколтата поради неефективното прилагане на препаратите за растителна защита.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X