John Deere: умният начин да обединиш икономиката с екологията!

Устойчивото агропроизводство, оказващо положително влияние върху околната среда, е възможно с правилните техника и технологии

Ася Василева

Все по-трудни стават условията за работа в съвременното земеделие. От една страна инфлацията принуждава земеделците да пестят разходи, от друга – те трябва да повишават добивите, за да имат печалба, а и за да могат да осигурят достатъчно храна за хората. Трето, и най-сложното за изпълнение, са все по-затягащите се и рестриктивни изисквания на екологията, които политиците поставят пред тях. Да се съчетае всичко това в производство, което не само оцелява, но е и печелившо, е изключително трудно. Със сигурност икономиката на земеделието трябва да стане устойчива. А устойчивата икономика започва от умните технологии.

Autonomous electric tractor 1 siteТова отлично се разбира и в тази посока работи световният лидер в производството на земеделска техника и технологии John Deere. Пълен анализ на това какво може да се направи, така че фермерите да работят едновременно икономически печелившо и екологично чисто, бе направен по време на проведен от концерна Ден на устойчивостта. По време на него от компанията заявиха, че фермерите се сблъскват с най-различни предизвикателства – икономически и екологични, пред които ги поставят политиците и обществото. В същото време те трябва да останат печеливши и да произвеждат храна, защото дори и сега Европа е нетен вносител на зърно в размер на 25 млн. тона. Ако производството бъде намалено още повече, то вносът ще трябва да се увеличи, което ще оскъпи значително продукцията и ще вдигне цените на хранителните продукти.

На Денят на стабилността, John Deere проведе задълбочена дискусия с фермери, учени и земеделски експерти по темата – как земеделската техника може да доведе до намиране на по-добър баланс между икономиката и екологията. Например, дигиталните решения могат да намалят негативните въздействия върху природата и да помогнат на земеделците да получават досегашните, и дори по-високи, добиви с употребата на по-малко торове, средства за растителна защита и гориво.

Откривайки събитието, Марварт фон Пенц, Президент на дивизиите за земеделскаи градинска техника, и проф. Питър Пикел, отговарящ за развитието на технологиите в компанията, разясниха потенциала на дигиталните решения, както и начинът, по който земеделието може да продължи да се променя: „Прецизното земеделие позволява на земеделците да съвместяват ефективната работа на полето с опазването на околната среда. Използвайки тези технологии емисиите на СО2 могат да бъдат намалени с цели 11 на сто до 2030 г. Дигитализацията е ключът, който ще позволи на земеделците да станат по-устойчиви. Тя също позволява по-добра прозрачност и проследимост на работните процеси. Това ще позволи на производителите да си възвърнат доверието на потребителите“.
John Deere откроява три области, които имат особено въздействие върху устойчивостта в земеделието: Опазването на почвата с нови концепции в дизайна на машините, Торене – използвайки дигитални способи за измерване на различните вещества, Растителна защита – намаляване на използването на химически препарати посредством по-прецизното им прилагане.

ОПАЗВАНЕ НА ПОЧВАТА

8RX Bodenbearbeitung 1 siteОпазването на почвата е преди всичко използването на по-голяма опорна площ в земеделските машини, което позволява да се избегне увреждането и уплътняването й. Това осигурява по-високо плодородие, порьозност и по-големи възможности на почвата да складира хранителни вещества и вода.

През последните години тракторите са станали по-тежки. Въпреки това, уплътняването на почвата стабилно намалява навсякъде по света. И това се дължи на използването на по-широки гуми и възможността на машините да работят с понижено налягане в тях. Например, съвременен трактор, който тежи 22 тона оказва налягане върху почвата от едва 0.6 кг/кв. см, докато 3-тонен трактор с мощност 75 к.с., произведен през 1970 г. оказва много по-високо налягане от 1.5 кг/кв.см.

Верижните трактори са дори още по-щадящи към почвата. Новите машини John Deere 8RX с четири вериги имат огромна опорна площ от 4,6 кв. м. Така оказваното налягане върху почвата е едва 0,4 кг/кв. см. По-голямата опорна площ означава също по-плитък коловоз, което намалява уплътняването на почвата в дълбочина и образуването на натрупвания на почва. А това на свой ред намалява консумацията на гориво и означава значително по-ниски емисии на СО2. Тестовете показват, че консумацията на гориво може да бъде намалена с 10 на сто!

ПО-ПРЕЦИЗНО ТОРЕНЕ

Торенето на земеделските земи с органична тор е подложено на все по-голяма критика от страна на обществото. Няма съмнение, че органичните отпадъци от фермите са ценно хранително вещество, което трябва да бъде използвано правилно. Но това е възможно само, ако фермерът е в състояние да открие от какви хранителни вещества имат нужда растенията, както и съдържанието на тези хранителни вещества в органичната тор.
Днес и двете вече могат да бъдат прецизно измерени посредством почвени и растителни проби и анализи. Резултатите позволяват на фермерите да създават карти за влагане на променливи норми, които правят възможно внасянето на вещества само и единствено там, където са необходими.
С помощта на сензора John Deere HarvestLab съдържанието на хранителни вещества в органичната тор може да бъде прецизно измерено. Сензорната NIR технология идентифицира точните количества азот, фосфор и калий, дори когато стойностите им варират. Следвайки измерванията в реално време и препоръките на работните карти, тракторът и торовнасящото ремарке са в състояние да задават нормите на внасяне автоматично. Това гарантира, че се влага точното количество органична тор в съответствие със специфичните нужди на растенията.

Избягват се както прекомерното, така и недостатъчното наторяване, което на свой ред позволява да се избегне замърсяването както на въздуха, така и на водата, и в същото време количеството на внасяната тор може да бъде съществено намалено. Околната среда също е запазена, тъй като при производството на торове се изразходва много енергия и се отделят много парникови газове.

ПРИЦЕЛНА РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА

Припокриванията и предозирането на препаратите за растителна защита също трябва да бъдат избягвани. Технологично тези проблеми могат да бъдат решени с GPS-контролирано управление на машините със системи AutoTrac, интелигентен SectionControl и системата на John Deere за индивидуално управление на всяка дюза ExactApply. В същото време има растящо търсене на машини, които третират индивидуално всеки плевел, а не цялата растителна повърхност.

Зоновото внасяне разделя полето на зони, които могат да бъдат третирани различно. Изображенията от дрон или сателит, например, могат да измерват гъстотата на растителната покривка и относителния натиск на заболяванията, така че да бъдат прилагани необходимите фунгициди. И отново, базирайки се на работни карти, зоните на полето могат да бъдат третирани там, където е необходимо. Този подход може да осигури значителни спестявания на средства според вида на културите и разликите в полетата.

Новата технология на John Deere See & Spray Select е дори още по-прецизна. Високоскоростни камери и изкуствен интелект помагат да се заснеме популацията на растенията, а системата See & Spray Select може да идентифицира плевелите и да прилага хербицид само на специфични локации на полето.

See Spray 2 siteТехнологията See & Spray засега работи при окопните култури и може да осигури икономия на хербициди до 90 %! Механичният контрол на плевелите също може да се възползва от високоскоростните камери. Системата за автоматично управление на инвентара AutoTrac Implement Guidance осигурява прецизен контрол на работните органи между редовете. Прецизността на системата позволява на трактора да се движи със скорост от 16 км/ч. Тази технология предлага огромни предимства за органичните ферми. Но и конвенционалните стопанства могат да се възползват успешно от нея, комбинирайки химическите и механичните средства за борба с плевелите, и в същото време значително да намалят разходите и вредата за околната среда от хербицидите.

Тези технологии, създадени и приложени в машиностроенето от John Deere, помагат да се намали употребата на торове, химически препарати и гориво, и значително намаляват въглеродния отпечатък на земеделието. Фермерите със сигурност имат желанието да произвеждат храна и енергия по много по-устойчив начин. Този подход изисква действия от всички, които да следват новият курс за европейското земеделие по начин, по който може да бъде постигнат оптимален баланс между икономика и екология.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X